Skip to footerSkip to content

Hoe word je IC verpleegkundige?

Hoe word je IC verpleegkundige? - Header image

Overweeg je om IC verpleegkundige te worden? Op de afdeling intensive care verpleeg je patiënten die in een levensbedreigende situatie verkeren. Heb je een hbo-diploma verpleegkunde, wil je je graag doorontwikkelen en kun je goed klinisch redeneren? In diverse ziekenhuizen kun je de specialisatie tot IC verpleegkundige volgen, welke 18 maanden duurt.

In deze blog kijken we naar de vaardigheden en competenties die een IC verpleegkundige nodig heeft. Ook zochten we voor je uit welke opleiding je nodig hebt en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.

Vaardigheden en competenties

Om als IC verpleegkundige je beroepsactiviteiten succesvol te kunnen uitvoeren zijn een aantal vaardigheden en competenties essentieel. Een IC verpleegkundige geeft niet alleen verpleegkundige zorg, maar is ook het directe aanspreekpunt van familieleden en naasten. Daarom hebben we in deze blog de vaardigheden die nodig zijn opgesplitst in twee delen: we kijken eerst naar communicatieve en sociale vaardigheden en daarna naar technische bekwaamheid.

Communicatieve en sociale vaardigheden

Tijdens het werk heeft een intensive care verpleegkundige contact met allerlei mensen. Denk aan patiënten, artsen en ander medisch personeel op de IC afdeling, maar ook met familieleden van patiënten. De IC verpleegkundige is een belangrijke schakel in de communicatie.

Elke dag is er op de afdeling een multidisciplinair overleg (MDO) waarbij ook de IC verpleegkundigen aanschuiven. In dit overleg wordt er door het medisch team gekeken naar het effect van een behandeling en of de behandeling eventueel aangepast moet worden. Is een patiënt voldoende hersteld? Dan wordt in het MDO besloten dat de patiënt overgeplaatst mag worden naar een andere afdeling. Het is dus heel belangrijk dat een IC verpleegkundige goed kan luisteren en samenwerken in een multidisciplinair team.

Je hebt tevens te maken met de naaste familie van een patiënt, dus het is essentieel dat je helder communiceert en een goed inlevingsvermogen hebt.

Technische bekwaamheid

Een IC verpleegkundige werkt met patiënten in levensbedreigende situaties, die intensieve zorg nodig hebben. Wat die zorg precies inhoudt, verschilt per patiënt. Een IC verpleegkundige mag meer medische handelingen uitvoeren dan een algemeen verpleegkundige. Je verzorgt de patiënt, waarbij de focus ligt op het bewaken van de vitale functies.

Omdat de situatie van patiënten elk moment kan veranderen, is het belangrijk dat je de juiste zorg op het juiste moment kunt bieden. Een goede IC verpleegkundige is niet alleen kundig op medisch gebied, maar beschikt over een scherp analytisch vermogen, is besluitvaardig, stressbestendig en kan goed anticiperen op onverwachte situaties.

Opleiding en training

Om als IC verpleegkundige aan de slag te kunnen heb je allereerst een afgeronde opleiding hbo-V en twee jaar werkervaring als verpleegkundige nodig. Daarna kun je je aanmelden voor de speciale intensive care verpleegkundige opleiding.

Dit is een interne opleiding die je kunt volgen in een ziekenhuis met een intensive care afdeling. De opleiding duurt achttien maanden en tijdens de opleiding werk je samen met een ervaren IC verpleegkundige. Je leert eerst hoe je zorg kunt bieden aan stabiele patiënten; dit wordt later uitgebreid naar patiënten met een hoog complexe zorgvraag.

Tussentijds leg je regelmatig een proeve van bekwaamheid af waarin wordt getoetst of je zowel het theoretische gedeelte als het praktijkdeel goed beheerst. Heb je een proeve gehaald, dan mag je verder met het volgende onderdeel van de opleiding. Heb je alle onderdelen afgerond? Dan ben je gediplomeerd IC verpleegkundige.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Er zijn diverse loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden beschikbaar voor IC verpleegkundigen. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een specialistische functie als intensive care verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Daarnaast kun je je specialiseren tot IC verpleegkundige op een mobiele intensive care unit (micu). Dat is een speciaal uitgeruste ambulance waarmee patiënten vervoerd worden naar de IC afdeling van een ander ziekenhuis. Een andere mogelijkheid is je door te ontwikkelen tot opleider van toekomstige IC verpleegkundigen of een leidinggevende functie binnen de afdeling.

Ziekenhuizen bieden zelf veelal mogelijkheden voor het volgen van opleidingen, het bezoeken van symposia of andere manieren om je kennis te vergroten. Wat die mogelijkheden zijn, verschilt per ziekenhuis.

Werkomgeving van een intensive care verpleegkundige

De werkomgeving van een IC verpleegkundige varieert. Veel IC verpleegkundigen zijn werkzaam in het ziekenhuis, bijvoorbeeld op een intensive care voor volwassen of een kinder IC.

Als je aanvullende acute zorgopleidingen afgerond hebt, zou je ook in een andere werkomgeving dan de intensive care afdeling werkzaam kunnen zijn. In de ambulancezorg bijvoorbeeld, of als MMT verpleegkundige.

Slechts weinig IC verpleegkundigen hebben een werkplek buiten het ziekenhuis, maar er zijn wel degelijk andere mogelijkheden. Want wat dacht je van werken in een privékliniek of bij defensie?

Tips om succesvol te worden

Wil je succesvol worden als IC verpleegkundige? Dan is het belangrijk om altijd te blijven werken aan je kennis en vaardigheden.

Om te blijven leren en jezelf te kunnen ontwikkelen kun je vakliteratuur lezen of je kennis uitbreiden door een interne opleiding of bijscholing te volgen. Ziekenhuizen zijn er ook bij gebaat dat de kennis van hun medewerkers op peil is, dus vaak biedt de werkgever die mogelijkheid zelf aan.

Vaak is er vanuit het ziekenhuis begeleiding om je te helpen bij het verder ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hoe dat precies vormgegeven wordt, verschilt per ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijk opleidingsbudget dat je kunt besteden aan het volgen van een opleiding of het bezoeken van congressen.

Wil je graag doorgroeien? Laat dat dan ook duidelijk merken in je werkhouding. Wees proactief en laat zien dat je graag nieuwe dingen wilt leren en in de praktijk wilt toepassen!

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Als je via Maandag® gaat werken dan helpen we je zo goed mogelijk bij de voorbereiding op het sollicitatieproces. Waar kun je zelf nog rekening mee houden?

    Verdiep je in de organisatie

    Zorg dat je er goed verzorgd uitziet en kom op tijd

    Laat zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent: toon je kennis en passie voor het vak

Sollicitatieproces IC verpleegkundige bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel heb je een inzicht gekregen in de opleidingseisen, competenties en vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn als IC verpleegkundige. Zie je het zitten om als verpleegkundige kwetsbare patiënten te verplegen die veel zorg nodig hebben? Beschik je over de juiste papieren en wil je graag aan de slag als IC verpleegkundige? Meld je dan aan bij Maandag® en wij helpen je bij het vinden van een leuke baan.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als IC verpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: