Skip to footerSkip to content

Wat doet een IC-verpleegkundige?

Wat doet een IC-verpleegkundige? - Header image

Een IC-verpleegkundige speelt een belangrijke rol in de verzorging van patiënten die op de intensive care liggen. Op deze afdeling werken verpleegkundigen samen met verschillende specialisten, zoals intensivisten, arts-assistenten en ander medisch personeel, om mensen met ernstig letsel te behandelen. Een intensive care verpleegkundige verzorgt en verpleegt mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren en intensieve zorg nodig hebben.

Lijkt het jou interessant om als IC-verpleegkundige aan de slag te gaan? In deze blog ontdek je alles over de taken en de werkomgeving van een IC-verpleegkundige.

Wat is een IC-verpleegkundige?

Een IC-verpleegkundige is verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg en het bewaken van de vitale functies van patiënten in levensbedreigende situaties. Intensive care verpleegkundigen spelen een belangrijke rol binnen de afdeling, omdat de verpleegkundige degene is die de zorg aan het bed geeft.

Ze werken vaak met een intensivist: een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van uiteenlopende aandoeningen aan de vitale functies. De IC-verpleegkundige en de intensivist overleggen samen over de complexe zorgvraag van elke patiënt.

Wat is het verschil tussen verpleegkundigen en IC-verpleegkundigen?

Het grootste verschil tussen algemene verpleegkundigen en IC-verpleegkundigen is dat de tweede meer medische handelingen mag uitvoeren. Op de afdeling liggen intensive care patiënten in allerlei uiteenlopende, vaak levensbedreigende situaties. Een IC-verpleegkundige verpleegt de patiënt, bewaakt de vitale functies en reageert adequaat op complicaties.

De belangrijkste taken op een intensive care afdeling

Omdat de meesten als intensive care verpleegkundige in het ziekenhuis aan de slag gaan, zullen we in deze blog verder op ingaan op deze werkomgeving. Hoe een werkdag er precies uitziet kan verschillen, want je krijgt regelmatig nieuwe patiënten en elke patiënt heeft een eigen zorgvraag. Elke IC-verpleegkundige heeft de zorg voor één tot drie patiënten.

Samen met medisch specialisten beoordeel en behandel je de patiënten volgens de ABCDE-methode. Dit is een werkwijze waarbij de meest levensbedreigende situaties het eerst geconstateerd en behandeld worden.

In het ABCDE-model worden de volgende zaken stap voor stap beoordeeld:

AB - Airway - Breathing: vrije ademweg, ademhaling, eventuele beademing nodig

C - Circulation: bloedsomloop, hartritme, bloeddruk, bloedingen

D - Disability: bewustzijn, neurologische aandoeningen

E - Exposure: temperatuur, breuken, infecties en overig letsel

Na het beoordelen van de patiënt zal de IC-verpleegkundige een verpleegplan opstellen en de ontwikkelingen van de patiënt bijhouden in een persoonlijk verslag. Jij bent degene die de bedreigde vitale functies bewaakt, diverse medische verrichtingen zelfstandig uitvoert, medicatie geeft en de familie te woord staat.

Als het mogelijk is zal de intensive care verpleegkundige de patiënt informeren, het verpleegplan bespreken en vragen beantwoorden. Zowel voor de patiënt als voor de naasten is een opname op een intensive care afdeling een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarom essentieel dat je goed met emoties kunt omgaan. Je bent immers het aanspreekpunt voor patiënten en hun familie en moet ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen en voldoende geïnformeerd zijn.

Naast de verpleging van de patiënten neem je ook deel aan het dagelijks multidisciplinair overleg. Tijdens het overleg met ander medisch personeel, zoals artsen, intensivisten en andere zorgverleners, worden alle patiënten besproken. Er wordt gekeken naar het behandelplan van elke patiënt, er worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek en er wordt besloten welke patiënten naar een andere afdeling mogen.

Welke diploma's en competenties hebben IC-verpleegkundigen nodig?

De functie van IC-verpleegkundige is cruciaal in de verzorging en verpleging van patiënten in complexe, levensbedreigende situaties. Om als IC-verpleegkundige goed je werk te kunnen doen zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

    zelfstandig kunnen werken

    goed kunnen analyseren

    systematisch denken

    een goed inlevingsvermogen hebben

Om te mogen werken als IC-verpleegkundige heb je in elk geval een hbo-diploma Verpleegkunde nodig. Daarna kun je een vervolgopleiding doen om je te specialiseren tot intensive care verpleegkundige. Als je je opleiding succesvol afgerond hebt, kun je een BIG-registratieverkrijgenen kun je aan de slag!

Carrièremogelijkheden voor een IC-verpleegkundige

De carrièremogelijkheden voor een IC-verpleegkundige zijn erg divers. Afhankelijk van je kennis en de specialisaties die je gevolgd hebt kun je je doorontwikkelen binnnen het beroep van IC verpleegkundige.

Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in de IC zorg voor volwassenen. Heb je een diploma hbo-V en 2 jaar werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige? Dan mag je aan de opleiding tot IC verpleegkundige voor volwassenen beginnen.

Wil je graag op een IC voor kinderen werken? Dan heb je een hbo-opleiding Verpleegkunde met kinderaantekening nodig. Als je minimaal 2 jaar werkervaring hebt in de kinderverpleegkunde mag je de specialisatie tot kinder IC-verpleegkundige volgen.

Sommige IC-verpleegkundigen vervolgen hun carrière op de spoedeisende hulp of werken op een mobiele intensive care unit. Dat is een ambulance die speciaal is ontworpen om patiënten intensieve zorg te kunnen geven tijdens het vervoer tussen twee ziekenhuizen.

De meesten werken echter op de intensive care afdeling in een ziekenhuis, en slechts een klein aantal IC-verpleegkundigen werkt in privéklinieken. Als laatste zou je ook aan de slag kunnen gaan bij defensie, bijvoorbeeld op buitenlandse missies.

Salaris en voordelen ic-verpleegkundige

Het salaris van een ic-verpleegkundige begint bij € 2.700 en kan oplopen tot € 4.400 bruto per maand, afhankelijk van waar je werkt, je opleiding, competenties en werkervaring. In veel gevallen val je onder de cao Ziekenhuizen. Naast salaris zijn er ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld en reiskostenvergoeding. Ook bouw je pensioen op en zijn er vaak opleidingsmogelijkheden om te blijven leren. Wat je precies gaat verdienen hangt af van waar je gaat werken en wat je functie precies inhoudt.

Conclusie

Als ic-verpleegkundige speel je een cruciale rol en heb je met veel verschillende disciplines te maken. Om succesvol te zijn, moet je niet alleen beschikken over de juiste papieren en competenties, maar ook ook stevig in je schoenen staan en moeilijke beslissingen durven nemen. Je komt namelijk soms voor uitdagende of confronterende situaties te staan, waarbij deze eigenschappen goed van pas komen.

We hopen dat je na het lezen van deze blog een goede indruk hebt gekregen van wat een ic-verpleegkundige allemaal doet!

Zie je het zitten om via Maandag® aan de slag te gaan? Wij helpen je als ic-verpleegkundige werk te vinden dat helemaal bij je past. Neem contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen!

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als IC verpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: