Skip to footerSkip to content

Wat verdient een hbo-verpleegkundige

Wat verdient een hbo-verpleegkundige - header image

Wil je weten wat een hbo-verpleegkundige ongeveer verdient? Of je nu gaat beginnen aan een hbo-opleiding of wil solliciteren naar een nieuwe functie: het is goed om een indicatie te hebben van het gemiddelde salaris van een hbo-verpleegkundige. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent als je voor deze studie kiest.

Hbo verpleegkundige is een baan voor echte mensenmensen, die in hun werk graag andere mensen helpen en ondersteunen. Het salaris speelt uiteraard ook een rol in de keuze voor deze functie. Helaas is het nooit helemaal te voorspellen wat je salaris als verpleegkundige zal zijn. De salarissen die in vacatures worden vermeld, zijn meestal slechts een indicatie. Toch kan het geen kwaad om een overzicht te hebben van het gemiddelde startsalaris van een hbo-verpleegkundige.

Gemiddelde salaris

Hoeveel verdient een verpleegkundige? Heel simpel gezegd ligt het startsalaris voor een verpleegkundige tussen de € 1.569 en € 4.324 per maand, op basis van een 36-urige werkweek. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je opleidingsniveau, je werkervaring en de soort zorginstelling waar je werkt, zoals een ziekenhuis. Over het algemeen vallen verpleegkundigen in de salarisschalen 4, 5, 6 of hoger. Per regio zit er ook verschil in het gemiddeld salaris: je kunt bij JobsKing eenvoudig opzoeken wat het gemiddelde in jouw regio is.

Extra inkomsten als hbo-verpleegkundige

Als verpleegkundige kun je rekening houden met extra inkomsten boven op je salaris. Zo krijg je vaak een eindejaarsuitkering en geldt er voor diensten in de nacht, in het weekend of op feestdagen een onregelmatigheidstoeslag.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Er zijn voor verschillende soorten gezondheidszorg verschillende Cao's. Denk aan de Cao-ziekenhuizen, de CAO VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) of de Cao-gehandicaptenzorg. De salarisschaal waarin je valt en het loon dat je verdient, verschillen dus per werkplek en werkveld.

Hoe specialistischer je werkveld is, des te hoger je salaris in de praktijk doorgaans uitvalt. Zo krijg je als hbo-verpleegkundige op de IC bijvoorbeeld vaak een hoger salaris dan als verpleegkundige in de thuiszorg. Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een verpleegkundige bij een bepaalde organisatie in Nederland? Talent.com biedt een ruim overzicht van voorbeelden bij verschillende zorgorganisaties.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Je opleidingsniveau heeft natuurlijk ook een impact op je startsalaris. Heb je een mbo-opleiding in de verpleegkunde gevolgd? Dan begin je met maandelijks salaris van rond de € 2.000, gelijk aan het minimumloon uit de cao. Met een afgeronde opleiding hbo-verpleegkundige start je op niveau 5, met een maandsalaris van ongeveer € 2.300. Je zult overigens ook al salaris verdienen tijdens je opleiding. Dat ziet er als volgt uit:

    Jaar 1: € 1.529

    Jaar 2: € 1.698

    Jaar 3: € 1.915

    Jaar 4: € 2.120

Bovendien geldt natuurlijk dat hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je salaris zal zijn. Verpleegkundigen met 10 jaar ervaring zullen immers een hoger salaris krijgen dan iemand die net is afgestudeerd. Zodra je dus meer ervaring opdoet op de werkvloer, zul je ook zien dat je salaris stijgt.

Onregelmatigheidstoeslag (ORT)

Naast je opleidingsniveau en je werkervaring, hebben ook de uren die je werkt effect op je salaris. Je zult als hbo-verpleegkundige vaak onregelmatige uren maken, maar daar staat wel een vergoeding tegenover. Doordeweeks ontvang je volgens de cao VVT bijvoorbeeld een vergoeding van 22% voor alle uren die je werkt tussen 06.00 en 07.00 of 20.00 en 22.00 uur. Als je op zaterdagen nachtdiensten draait, stijgt die vergoeding zelfs naar 49%, en op zon- en feestdagen wordt het 60%.

Tips om het salaris te verhogen

Als je een hoger loon wil als verpleegkundige, is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Met meer ervaring, het volgen van trainingen en cursussen of het leren van een specialisatie, kun je doorgroeien naar een hogere salarisschaal. Bespreek je ambities met je leidinggevende en neem je voor je als verpleegkundige zoveel mogelijk te ontwikkelen.

Conclusie verpleegkundige salaris

Ben je geïnteresseerd in een carrière als verpleegkundige op hbo-niveau? Of je nu net afgestudeerd bent of al jaren in de zorg werkt en wil weten hoe je salaris zich verhoudt tot de rest van de sector: je hebt nu een antwoord op de vraag 'hoeveel verdient een verpleegkundige op hbo-niveau?'. Het salaris van een hbo-verpleegkundige ligt over het algemeen tussen de € 1.569 en € 4.324, maar veel verschillende factoren hebben hier effect op. Je specialisatie, je werkplek, je werkervaring en je cao bepalen allemaal hoeveel jij als verpleegkundige verdient.

Aan de slag als hbo-verpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als hbo-verpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: