Skip to footerSkip to content

Wat doet een hbo-verpleegkundige

Wat doet een hbo-verpleegkundige - header image

Als hbo-verpleegkundige help je mensen met acute, episodische of chronische ziektes. Dat kan zowel diagnostiek als behandelend zijn. Wat je precies doet, hangt namelijk af van de instelling waar je werkt, het team waar je onderdeel van uitmaakt en de specialisatie waar je tijdens je opleiding voor hebt gekozen. Hbo-verpleegkundigen zijn werkzaam in de thuiszorg, de palliatieve zorg, de gehandicaptenzorg, de spoedeisende hulp en op nog veel meer plekken in het ziekenhuis of een andere zorginstelling. Benieuwd wat de functie van hbo-verpleegkundige nu echt inhoudt? We hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet voor je.

Wat is een hbo-verpleegkundige?

Een hbo-verpleegkundige wordt ook wel een verpleegkundig specialist genoemd. Als verpleegkundige met een afgeronde hbo-opleiding verricht je vooral verpleegtechnische en verzorgende werkzaamheden. Over het algemeen werk je echter minder praktijkgericht dan bijvoorbeeld een mbo-verpleegkundige. Tijdens de opleiding voor hbo-verpleegkundige is er dan ook meer aandacht voor theoretische medische kennis.

Wat doet een hbo-verpleegkundige?

In de verpleegkundige zorg op hbo-niveau word je op veel verschillende manieren ingezet. Hieronder vind je een aantal van de werkzaamheden die je als hbo-verpleegkundige regelmatig uit zult voeren.

Persoonlijke verzorging

Als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van je patiënten. Denk aan hulp bij wassen, aankleden, eten en drinken, maar ook aan het controleren van medicatie en het onderhouden van contact met de apotheek.

Verpleegkundige zorg

Als verpleegkundige is het allereerst belangrijk dat je klinisch kunt redeneren. Waar je ook terechtkomt, je moet op basis van je beroepskennis de juiste besluiten kunnen maken.Wat je aan verpleegkundige zorg biedt, is wel afhankelijk van je werkplek. Een verpleegkundige op de chirurgische afdeling is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor wondverzorging en het aanbrengen van katheters en infusen. Een verpleegkundige in de thuiszorg richt zich voornamelijk op ziektepreventie en het voorschrijven van medicatie. Daarnaast kan een hbo-verpleegkundige ook helpen bij inentingen of het geven van voorlichting daarover, of het voorbereiden van onderzoeken en operaties door het klaarleggen van de benodigde instrumenten.

Coördinerende taken

Als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van de zorg voor jouw patiënten. Je controleert hun dossiers en zorgt ervoor dat het behandel- of verpleegplan correct uitgevoerd en aangehouden wordt. Je observeert patiënten en onderneemt actie wanneer er veranderingen in hun gezondheid plaatsvinden.

Samenwerking met artsen en andere professionals

Om al deze taken goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat je goed samenwerkt met de artsen en andere professionals op je afdeling en in de zorginstelling. Je overlegt regelmatig en schakelt hen in op de momenten dat je patiënten dat nodig hebben. Ook kan het zo zijn dat je in een zelfsturend team terechtkomt, waarbij je je collega's zelf coacht.

Vaardigheden van een hbo-verpleegkundige

Een verpleegkundige op hbo-niveau werkt veel met mensen, en moet daarom servicegerecht en dienstverlenend ingesteld zijn. Goede communicatieve vaardigheden zijn als hbo-verpleegkundige echt een pre. Bovendien moet je complexe zorgsituaties kunnen analyseren en specialistisch en onderzoekend te werk kunnen gaan. Als hbo-verpleegkundige voer je namelijk ook regelmatig diagnosticerende werkzaamheden uit en ben je vaak onderdeel van röntgen- of laboratoriumonderzoek.

Het werk in een ziekenhuis of andere zorginstelling kan stressvol zijn. Daarom is het belangrijk dat je stressbestendig en flexibel te werk kunt gaan. Patiënten moeten op je kunnen vertrouwen, ook in moeilijke of onverwachte situaties. Een hoge dosis empathie en aandacht voor integriteit is daarom ook van belang. Als laatste kan het werk als hbo-verpleegkundige lichamelijk zwaar zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je fit bent.

Hbo-opleiding verpleegkunde

Om hbo-verpleegkundige te worden, moet je in ieder geval de speciale opleiding hbo Verpleegkunde hebben afgerond. Daarnaast zijn er ook verschillende vervolgopleidingen die je kunt volgen. Je kunt bijvoorbeeld een vervolgende studie volgen om ambulanceverpleegkundige, kinderverpleegkundige of verpleegkundige op de intensive care te worden. Vanuit de mbo-opleiding verpleegkunde kun je bovendien ook doorstromen naar hbo Verpleegkunde. In zo’n geval kun je de bachelor Verpleegkunde in twee tot drie jaar halen.

Werkomgeving hbo-verpleegkundige

Als hbo-verpleegkundige kun je in veel verschillende soorten zorginstellingen terecht. Denk bijvoorbeeld aan een algemeen ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, thuiszorgorganisaties, de geestelijke gezondheidszorg, de ouderenzorg, de GGD en meer. Bij elke organisatie voor zorgverlening is wel behoefte aan goede hbo-verpleegkundigen.

Je bent als verpleegkundige altijd onderdeel van een groter team, bij welke soort zorginstelling je ook werkt. Zo’n team bestaat bijvoorbeeld uit andere verpleegkundigen, maar ook uit verzorgenden, administratief personeel, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, psychologen, operatieassistenten, technici en transportmedewerkers. Het kan zijn dat je onder een teamleider, een Eerste verpleegkundige of een Hoofdverpleegkundige valt, maar je kunt ook onderdeel worden van een ‘zelfsturend team’. Iedereen in zo’n team werkt samen om elkaar te coachen en ondersteunen in het bieden van zorgverlening van de beste kwaliteit.

Carrièremogelijkheden voor een hbo-verpleegkundige

Het is mogelijk om je als hbo-verpleegkundige verder te specialiseren in verschillende vervolgopleidingen. Op die manier kun je na het afronden van de studie hbo verpleegkunde bijvoorbeeld aan de slag met een bachelor voor verpleegkunde op de intensive care, in de palliatieve zorg of als kinderverpleegkundige.

Je kunt ook een post-hbo-opleiding verpleegkunde volgen, bijvoorbeeld een master om manager in de zorg te worden. Met een vervolgopleiding gaan er weer een heleboel nieuwe deuren voor je open. Veel verpleegkundigen kiezen er bovendien voor om zich naast hun werk door te blijven ontwikkelen. Met verschillende deeltijd cursussen en trainingen kun je je competenties aanscherpen en je functioneren als verpleegkundige verbeteren.

Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden. In zo'n geval kun je bijvoorbeeld ingehuurd worden door particuliere patiënten om verzorgende werkzaamheden bij hen thuis te verrichten.

Salaris en voordelen hbo-verpleegkundige

In de hbo-verpleegkundige beroepsgroep verdien je op dit moment gemiddeld zo'n € 43.134 per jaar. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van je werkervaring. Iemand die al jaren werkzaam is in de verpleegkunde, start met een hoger salaris dan iemand die net afgestudeerd is.

Werken als hbo-verpleegkundige in de gezondheidszorg heeft vele voordelen. Het is natuurlijk een erg dankbaar beroep: jij bent het contactpunt en de ondersteuning voor patiënten die kampen met ernstige ziektes of lastige aandoeningen. Daarnaast is geen dag als verpleegkundige hetzelfde. Van het helpen bij medische onderzoeken tot het verzorgen van ouderen of het stellen van een verpleegkundige diagnose: dit is een veelzijdig beroep waar veel verschillende werkzaamheden bij komen kijken.

Conclusie

Het beroep hbo-verpleegkundige is ideaal voor iemand die graag met mensen werkt, die anderen graag ondersteunt en van dienst is, en die zich constant wil blijven ontwikkelen binnen de gezondheidszorg. Klinkt dat jou als muziek in de oren? Misschien is de functie van hbo-verpleegkundige dan wel perfect voor jou.

Met de informatie uit dit artikel heb je hopelijk een duidelijk beeld van de verschillende verpleegkundige handelingen en werkzaamheden die een hbo-verpleegkundige dagelijks uitvoert, en weet je wat je kunt verwachten qua werkomgeving en carrièremogelijkheden.

Zie jij jezelf wel werken als verpleegkundige in de ouderenzorg, palliatieve zorg, thuiszorg of een andere zorginstelling? Zet dan nu de eerste stap in het vak van hbo-verpleegkundige en begin aan een belangrijke, veelzijdige carrière in de gezondheidszorg.

Aan de slag als hbo-verpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures voor hbo-verpleegkundige.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als hbo-verpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: