Skip to footerSkip to content

Hoe word je hbo-verpleegkundige?

Hoe word je hbo-verpleegkundige? - header image

Heb je interesse in een baan als verpleegkundige? Een verpleegkundige op hbo-niveau kan werken in verschillende soorten zorginstellingen en werkvelden. Denk aan het ziekenhuis, de spoedeisende hulp, intensive care, palliatieve zorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg of de gehandicaptenzorg. Kortom, de verpleegkundige beroepsgroep is breed en biedt veel mogelijkheden.

Benieuwd hoe je van dit vakgebied je werk kan maken? We leggen je graag uit welke opleidingen je moet volgen, welke vaardigheden je nodig hebt en hoe je kunt doorgroeien.

Vaardigheden en competenties

Niet elke verpleegkunde functie is hetzelfde: zo vraagt een functie op de intensive care bijvoorbeeld om andere kwalificaties en kennis dan een functie in een verzorgingstehuis. Toch is er een aantal vaardigheden en competenties waar elke goede verpleegkundige over moet beschikken.

Sociale en communicatieve vaardigheden

Als verpleegkundige werk je veel met mensen, en vaak ook nog eens mensen die zich in moeilijke situaties bevinden. Het is dus zeer belangrijk dat je de juiste sociale vaardigheden hebt om patiënten gerust te stellen, te ondersteunen en te informeren.

Ook integriteit is belangrijk als verpleegkundige. Je werkt immers met vertrouwelijke informatie en krijgt ook geregeld persoonlijke details te horen over je patiënten. Je hebt inzicht in het patiëntendossier en het kan voorkomen dat je de intieme delen van een patiënt moet wassen of een ingrijpende medische handeling moet uitvoeren. Het is belangrijk dat je hier op een juiste, tactvolle manier mee om weet te gaan.

Daarnaast moet je als verpleegkundige empathisch zijn en je grenzen goed aan kunnen geven. Het is belangrijk dat je een balans kunt vinden tussen het tonen van medeleven voor patiënten en een professionele houding. Nadat de werkdag voorbij is, moet je in zekere mate afstand kunnen nemen van de soms moeilijke en heftige dingen die je meemaakt op de werkvloer.

Stressbestendig en flexibel zijn

Je zult als verpleegkundige vaak onregelmatige uren werken en stressvolle situaties tegenkomen. Daarom is het belangrijk dat je hiermee om weet te gaan. Je moet stevig in je schoenen staan en niet zomaar van slag laten brengen door onverwachte situaties.

Een goede conditie en motoriek

Verpleegkundige is naast een stressvolle, afwisselende baan, ook een vrij fysieke baan. Eigenlijk ben je de hele dag aan het lopen, tillen of bukken. Dit in combinatie met onregelmatige uren en de nachtdiensten die je zult gaan draaien, maakt dat een goede conditie dus een pre is.

Bovendien moet je ook beschikken over een goede fijne motoriek en moet je goed met je handen kunnen werken. Dat is vooral belangrijk bij verpleegtechnische handelingen zoals bloedprikken of een infuus plaatsen.

Verpleegkundige handelingen

Natuurlijk heb je ook de nodige vakkennis nodig om verpleegkundige zorg te verlenen. Zo zorg je bijvoorbeeld voor de persoonlijke verzorging van patiënten, voer je medische handelingen uit, heb je diagnostische taken, informeer je patiënten en hun naasten, geef je vaccinaties en help je bij lab- en röntgenonderzoek. De kennis die je hiervoor nodig hebt, doe je op tijdens de opleiding hbo-verpleegkunde.

Opleiding verpleegkunde

Om verpleegkundige te worden, moet je de hbo-opleiding verpleegkunde afronden. Tijdens de opleiding leer je vaardigheden zoals klinisch redeneren, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en alle andere dingen die je moet weten voor het verpleegkundig beroep. Na het afronden van de bachelor verpleegkunde hbo mag je jezelf inschrijven in het BIG-register en kun je aan de slag als verpleegkundige.

Een belangrijk onderdeel van de toelatingseisen voor hbo verpleegkunde is een havo- of vwo diploma. Het is niet verplicht om biologie op je diploma te hebben staan, maar dit kan wel van pas komen in de zorg. Je kunt overwegen om wat bij te spijkeren tijdens een cursus biologie.

Verkort traject na een mbo studie

Overigens is het ook mogelijk om hbo verpleegkunde te volgen met een mbo diploma. Vanuit de mbo-opleiding verpleegkunde kun je middels een verkort traject binnen twee jaar doorstromen. Als je eerder een andere opleiding op het mbo hebt gevolgd, zul je wel het volledige traject van vier jaar moeten doorlopen.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Post hbo opleiding

Na het ontvangen van je hbo diploma kun je op veel verschillende plekken aan het werk als verpleegkundige. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, de thuiszorg, of gehandicaptenzorg. Als je je graag verder wilt blijven ontwikkelen, kun je ervoor kiezen om een post hbo-opleiding te volgen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld werken op de chirurgische afdeling, in de palliatieve zorg of op de intensive care.

Master advanced nursing practice

Je kunt er ook voor kiezen om een master te volgen na je hbo-opleiding, bijvoorbeeld de master advanced nursing practice. In deze master word je opgeleid tot verpleegkundig specialist in de algemene of geestelijke gezondheidszorg en leer je meer over het zelfstandig uitvoeren van diverse medische handelingen.

Trainingen en cursussen

Ook als je ervoor kiest geen fulltime opleiding meer te volgen na je diploma verpleegkunde en je te richten op de praktijk, betekent dit niet dat je uitgeleerd bent. Als zorgverlener kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen met verschillende trainingen en cursussen.

Werkomgeving

Je werkomgeving als verpleegkundige zal verschillen op basis van je specialisatie en de soort zorginstelling waarbij je werkzaam bent. Wel kun je er zeker van zijn dat je met veel andere soorten zorgprofessionals zult samenwerken. Als verpleegkundige zal je team bijvoorbeeld bestaan uit verzorgenden, administratief personeel, maatschappelijk werkers, psychiaters, fysiotherapeuten, operatieassistenten, technici en meer. Ook heb je regelmatig contact en overleg met artsen en andere professionals. Meer weten over het werk in een ziekenhuis en de rol van een verpleegkundige daarin? Kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Je teamleider is de Eerste verpleegkundige of Hoofdverpleegkundige, maar het kan ook zo zijn dat je in een zelfsturend team terecht komt. In dat geval is er geen teamleider, maar coachen jullie elkaar tijdens het werk.

Werken bij verschillende soorten zorginstellingen

Je kunt als verpleegkundige aan de slag bij verschillende soorten zorginstellingen en -afdelingen, al heb je voor sommige functies een extra specialisatie nodig. Verpleegkundigen kunnen onder andere werken bij de volgende instellingen:

    Algemeen ziekenhuis

    Psychiatrisch ziekenhuis

    Gehandicaptenzorg

    Thuiszorg

    Verpleeghuis of ouderenzorg

    GGD

    Kraamzorg

    Schoolartsendienst

Tips om succesvol te worden

Een succesvolle carrière start bij je opleiding verpleegkunde. Bij de meeste hogescholen begin je in de laatste fase van je studie al met ervaring opdoen op de werkvloer. Hier leer je de kneepjes van het vak in de praktijk. Met het succesvol afronden van je studie heb je dus al de eerste stap gezet naar een succesvolle baan in de verpleegkunde.

Bovendien kun je ook gebruikmaken van de kennis die er al is in het beroepsveld. Blijf bijvoorbeeld op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verpleegkunde door je aan te sluiten bij de beroepsvereniging V&VN.

Doorontwikkelen met relevante werkervaring

Voor een succesvolle carrière als verpleegkundige, is het vooral belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dat kan op veel verschillende manieren, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Relevante werkervaring opdoen is belangrijk, maar je kunt ook een deeltijdopleiding volgen naast je werk. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar een nieuwe specialisatie en kun je aan de slag als intensive care verpleegkundige of medewerker op de spoedeisende hulp.

Reflectie en zelfinzicht

Belangrijk is dat je als verpleegkundige genoeg zelfinzicht hebt. Je doet belangrijk werk, en werkt met kwetsbare mensen die veelal van jouw zorg afhankelijk zijn. Een goede verpleegkundige kan daarom ook om hulp vragen of aangeven als iets niet lukt. Juist door op die manier kritisch naar jezelf te blijven kijken in je werk, zorg je ervoor dat je patiënten altijd de best mogelijke zorg ontvangen.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Is de functie van verpleegkundige echt iets voor jou? Je kunt bij Maandag terecht om je carrière in de zorg te starten. Wij kunnen je helpen om in verschillende werkvelden te starten als verpleegkundige. Het enige wat jij hoeft te doen, is solliciteren.

Sollicitatieproces hbo-verpleegkundige bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Als je verpleegkundige wilt worden, is het dus het allerbelangrijkst dat je een hbo verpleegkunde diploma op zak hebt. Tijdens die opleiding word je klaargestoomd voor het vak van verpleegkundige.

Ook het beschikken over verschillende belangrijke vaardigheden en competenties speelt een rol bij het vinden van een baan als verpleegkundige. Ben jij sociaal vaardig, in goede conditie, stressbestendig, flexibel, kun je goed klinisch redeneren en ben je bovenal gemotiveerd om andere mensen te helpen, ondersteunen en verzorgen? Dan ben je zeker geschikt voor het beroep hbo verpleegkundige.

Aan de slag als hbo-verpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als hbo-verpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: