Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Doktersassistent?

Wat verdient een Doktersassistent? - header image

Wil je een opleiding tot doktersassistent gaan volgen of solliciteren naar deze functie bij je eigen of een andere werkgever? Dan is het goed om te weten wat je als doktersassistent kunt gaan verdienen.

Het salaris van een doktersassistent is afhankelijk van de plek waar je precies werkt. Het maakt namelijk uit voor je salaris of je bij een huisarts werkt, in een ggz-instelling of als assistent van een medisch specialist in een ziekenhuis. Elke sector heeft zijn eigen cao. We kunnen echter wel een gemiddelde noemen betreft het bruto maandsalaris van een doktersassistent.

Het beroep doktersassistent

We vertellen je graag wat een doktersassistent verdient, maar wat houdt het beroep van doktersassistent eigenlijk in? Je bent als doktersassistent het eerste aanspreekpunt voor zowel patiënten als de dokter(s) voor wie je werkt. Je verricht administratieve werkzaamheden, zoals de financiële administratie, geeft medisch advies en voorlichting aan patiënten en kunt de arts adviseren over vervolgstappen voor de patiënt. Daarnaast plan je het spreekuur in en ben je doorgaans de eerste persoon die patiënten te woord staat.

Medische handelingen

Je verricht als doktersassistent diverse medische handelingen. Denk aan uitstrijkjes maken, de bloeddruk meten, hechtingen verwijderen, bloedprikken, wratten aanstippen en wonden verbinden. Ook assisteer je de dokter in de behandelkamer.

Administratieve en organisatorische taken

Naast het uitvoeren van kleine medische ingrepen, bestaat je werk als doktersassistent vooral uit organisatorische en administratieve taken. Wanneer je bij een huisarts werkt, zorg je dat de praktijk goed loopt. Je plant het spreekuur en andere afspraken in, neemt de telefoon op en handelt de post af. Daarnaast werk je medische dossiers bij, schrijf je herhaalrecepten uit, bestel je nieuwe informatiefolders en geef je informatie en voorlichting aan patiënten. Jouw werk zorgt ervoor dat de huisarts zijn werk goed kan uitvoeren en zoveel mogelijk wordt ontlast.

Competenties doktersassistent

Wanneer je als doktersassistent aan de slag wil, zijn een aantal eigenschappen belangrijk. Je kunt zorgvuldig werken, bent stressbestendig en vindt het leuk om met mensen te werken. Daarnaast heb je flexibiliteit en een groot inlevingsvermogen nodig. Communicatie is een belangrijk onderdeel van je werk: je krijgt met diverse soorten mensen te maken en moet vaak een luisterend oor bieden. Als laatste werk je veelal met vertrouwelijke, medische informatie van persoonlijke aard. Absolute discretie betreft deze medische gegevens en informatie is een must.

Gemiddeld salaris doktersassistent

Het salaris van een doktersassistent ligt tussen de € 2300,- bruto per maand voor een beginnende doktersassistent en € 3500,- bruto voor een ervaren of coördinerend doktersassistent. Het gemiddelde salaris ligt rond de € 2700,- bruto per maand. Het salaris van een doktersassistent verschilt per sector, maar in de gezondheidszorg zijn veel vacatures, wat een gunstige invloed heeft op de hoogte van je salaris.

Wanneer je als doktersassistent in de praktijk van een huisarts werkt, werk je meestal niet in het weekend. In het ziekenhuis of bij een huisartsenpost die als achtervang voor de huisartsenpraktijk dient is dat anders, omdat je te maken kan hebben met nachtdiensten. Dat betekent dat je salaris hoger kan uitvallen dankzij de toeslagen voor nachtdiensten.

In de cao van je sector staat op welke secundaire arbeidsvoorwaarden je recht hebt. Hierin is bijvoorbeeld de hoeveelheid vakantiedagen opgenomen, of je recht hebt op een reiskostenvergoeding en hoe de pensioenregeling eruit ziet.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Er zijn in de gezondheidszorg verschillende cao’s, zoals de cao huisartsenzorg of de cao ziekenhuizen. Elke cao heeft voor de functie van doktersassistent verschillende salarisschalen. De betreffende cao, de salarisschaal waar je in valt en je opleiding en ervaring bepalen uiteindelijk het salaris dat je verdient. Daarbij geldt dat een ervaren doktersassistent meer verdient dan een beginnende doktersassistent. En gespecialiseerde doktersassistenten in een ziekenhuis verdienen meer dan doktersassistenten bij een huisarts.

Op een werkplek waar je ook 's avonds of 's nachts en in het weekend moet werken, krijg je een onregelmatigheidstoeslag. Dat kan je salaris flink hoger doen uitvallen. Je moet je natuurlijk wel van tevoren afvragen of je bereid bent 's avonds of in het weekend te werken. Dit kan namelijk een effect hebben op je privéleven.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

De basisopleiding voor een doktersassistent is een opleiding op mbo-niveau 4, die drie jaar duurt. Je kunt je ook op latere leeftijd laten omscholen tot doktersassistent. In dat geval duurt je opleiding korter: variërend van één jaar tot vijftien maanden. Na deze opleiding verdien je als beginnend doktersassistent ongeveer € 2300,- bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een goede doktersassistent die in een huisartsenpraktijk werkt is ongeveer € 2700,- bruto per maand. Heb je meer ervaring, kun je meer medische verrichtingen uitvoeren (zoals injecties toedienen) of heb je een coördinerende rol? Dan zal je salaris doorgaans hoger uitvallen.

Tips om het salaris te verhogen

Je kunt je salaris verhogen door op onregelmatige tijden te werken als doktersassistent, zoals in het weekend of in de nachtdienst. Bij een huisartsenpost is dat standaard: daar wordt ook 's avonds, 's nachts en in het weekend gewerkt. Mensen kunnen daar immers terecht buiten de openingstijden van hun eigen huisartsenpraktijk. Daarnaast kun je je salaris verhogen door meer ervaring op te doen, aanvullende opleidingen te volgen en je werk met passie uit te voeren.

Het is ook verstandig om regelmatig aanvullende cursussen te volgen en de ontwikkelingen in je vak goed bij te houden. Dat maakt jou als doktersassistent van waarde en kan je salaris doen stijgen.

Conclusie

Je hebt nu een antwoord op de vraag: wat verdient een doktersassistente? Wil je van baan veranderen of een opleiding tot doktersassistent gaan volgen? Dan kun je nu inschatten hoeveel je ongeveer zult gaan verdienen. In de praktijk hangt je loon af van diverse factoren, zoals je ervaring en eventuele specialisaties.

Het salaris als doktersassistent ligt gemiddeld tussen de € 2300,- en € 3500, maar hangt erg af van de sector waarin je werkt: bij een huisarts, bij een zorginstelling of in een ziekenhuis. Natuurlijk speelt ook je werkervaring een rol en of je aanvullende opleidingen hebt gevolgd.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Doktersassistent bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: