Ben je geïnteresseerd in een baan in de gezondheidszorg? Er zijn verschillende opleidingen op mbo-niveau waarmee je een beroep in de zorg kunt uitoefenen. Lijkt het werk als doktersassistent je wel wat? Hier vertellen we je wat het werk als doktersassistent inhoudt en hoe je doktersassistent wordt.
Je hebt voor een baan in de gezondheidszorg een ruime belangstelling voor mensen nodig. Je krijgt met veel verschillende mensen te maken met een grote diversiteit aan klachten. Inlevingsvermogen en goede communicatieve vaardigheden zijn dan ook essentieel om je werk goed te kunnen doen. Is deze functie je op het lijf geschreven? Wij vertellen je hoe je doktersassistent kunt worden.
Wat doet een doktersassistent?
Je hebt als doktersassistent verschillende soorten taken: administratieve, organisatorische en medische taken.
Administratieve taken
Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je maakt afspraken met patiënten, handelt de post af, koopt materialen in en doet een deel van de financiële administratie.
Organisatorische taken
Als eerste aanspreekpunt in de huisartsenpraktijk neem je de telefoon op, plan je het spreekuur in, geef je voorlichting aan patiënten en houd je de praktijk op orde. Je ontvangt patiënten in de praktijk of op de spoedeisende hulp en begeleidt ze bij hun bezoek aan de praktijk of het ziekenhuis.
Medische taken
Je mag als doktersassistent verschillende medische handelingen verrichten. Denk aan kleine, medisch-technische handelingen als het geven van injecties, bloedprikken, de bloeddruk meten, oren uitspuiten en het verwijderen van hechtingen.
Vaardigheden en competenties
Je hebt in deze functie een groot aantal vaardigheden en competenties nodig, want het werk als doktersassistent is heel afwisselend.
Communicatieve en sociale vaardigheden
Als eerste aanspreekpunt ben je de eerste die patiënten spreekt wanneer ze naar de praktijk bellen of een bezoek brengen aan het ziekenhuis of de praktijk. Je patiënten zijn een dwarsdoorsnede van de samenleving en je moet met al die verschillende mensen om kunnen gaan. Soms zijn mensen ongerust, bang of agressief. Door met ze te praten kun je mensen geruststellen. Te allen tijde respectvol blijven en de rust kunnen bewaren vergt veel van je sociale en communicatieve vaardigheden.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
In een huisartsenpraktijk of ziekenhuis is geen dag hetzelfde. Vaak verloopt de dag anders dan je had gepland of verwacht. Daarom moet je om kunnen gaan met veranderingen en je prioriteiten voortdurend aanpassen.
Organisatievermogen
Wat de organisatie betreft, plan je het spreekuur en ben je vaak verantwoordelijk voor het tijdig inkopen van materialen, folders en andere zaken. Je zorgt ervoor dat mensen die zorg nodig hebben, die ook krijgen en denkt actief in oplossingen.
Besluitvaardigheid
Gedurende de werkdag moet je voortdurend kleine en grotere beslissingen nemen. Daarbij moet je steeds afwegen welk belang het zwaarste weegt en wat op dat moment prioriteit heeft. Je beslist bijvoorbeeld welke behandeling uitgevoerd moet worden door de arts en wanneer je zelf advies geeft of een medische handeling uitvoert. Je moet dus kennis hebben van en ervaring hebben met een breed scala aan medische aandoeningen om een juist inschatting te maken.
Empathisch vermogen
Tevens is het belangrijk dat je je kunt inleven in de verschillende patiënten waar je mee te maken krijgt. Mensen zijn vaak niet in hun normale doen wanneer ze naar een dokter gaan. Je moet geduld kunnen opbrengen voor mensen die fysiek zwak, bang of ongerust zijn.
Opleiding doktersassistent
Wanneer je doktersassistent wil worden is de basis een mbo-opleiding op niveau 4die drie jaar duurt. De mbo-opleiding doktersassistent wordt gegeven als bol-opleiding, maar ook als bbl-opleiding. Bij een bol-opleiding ga je fulltime naar school en loop je zo nu en dan stage. Bij een bbl-opleiding tot doktersassistent doe je vier dagen per week werkervaring op in de medische praktijk en ga je één dag in de week naar school. Op deze dag krijg je klassikale lessen van betrokken docenten die de praktijk goed kennen. Meestal heb je een vaste schooldag met een groep mensen die allemaal de opleiding tot doktersassistent volgen.
Voor zij-instromers (mensen die zich op latere leeftijd laten omscholen) is een verkorte mbo-opleiding geschikt. Met deze derde leerweg kun je je diploma al in ongeveer een jaar halen.
Je kunt de opleiding volgen op de manier die het beste bij jou en je situatie past. Flexibel studeren in de verkorte opleiding, een reguliere mbo-opleiding van drie jaar of een opleiding in de praktijk waarbij je de opgedane kennis meteen kunt toepassen.
Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden
Heb je de basisopleiding afgerond en al een aantal jaren werkervaring? Dan kun je een stap hogerop zetten of je specialiseren. Ook dan zijn er allerlei manieren om scholing te krijgen, maar een hele praktische en flexibele manier is via een online leeromgeving. Je krijgt dan online les en kunt het geleerde meteen toepassen in de praktijk. Via diverse webinars per onderwerp verdiep je de kennis waarmee je direct aan de slag gaat.
Werkomgeving
Niet alleen het werk als doktersassistent is heel afwisselend, er is ook een grote verscheidenheid aan werkplekken waar doktersassistenten aan de slag kunnen. Een huisartsenpraktijk biedt een perfecte werkomgeving wanneer je als doktersassistent wilt beginnen. Heb je al wat meer werkervaring? Dan kunnen specialistische afdelingen in een ziekenhuizen een interessante vervolgstap zijn.
Het salaris van een doktersassistent
Het salaris van een doktersassistent wisselt sterk per sector waar je werkt. Het gemiddelde salaris van doktersassistenten ligt rond de € 2700,-. In de huisartsenzorg ligt het iets lager dan wanneer je op specialistische afdelingen in ziekenhuizen werkt, en als beginnend doktersassistent zul je minder verdienen dan wanneer je al een aantal jaren ervaring hebt. Ook zul je als doktersassistente in sommige sectoren toeslagen krijgen voor het werken in het weekend of het draaien van nachtdiensten.
De meeste doktersassistenten werken bij een huisarts of in een huisartsenpraktijk. In dat geval val je onder de cao Huisartsenzorg. Werk je in een ziekenhuis? Dan val je onder de cao Ziekenhuizen. Beide cao's bevatten afspraken over je salaris en over secundaire arbeidsvoorwaarden als verlof, pensioen en scholingsmogelijkheden.
Tips om succesvol te worden
Wat heb je nodig om succesvol te worden als doktersassistent? Je moet goed met mensen om kunnen gaan en zorgvuldig werken. Flexibiliteit en stressbestendigheid zijn ook een must. Om succesvol te kunnen worden is het vooral belangrijk dat je je werk goed uitvoert, regelmatig cursussen volgt en laat zien dat je een passie hebt voor je vak.
Voorbereiding op het sollicitatieproces
Ga je solliciteren op een functie in de zorg, bijvoorbeeld voor een baan als doktersassistent? Zorg dat je goed voorbereid bent op de vragen die je kunt krijgen. Neem een cv mee of stuur die alvast op. Bekijk ook of je aan alle eisen voldoet en je kennis en ervaring aansluiten bij de baan. Wanneer ze niet volledig aansluiten, vraag jezelf dan af of je dat kunt compenseren met andere competenties of relevante ervaring.
Sollicitatieproces Doktersassistent bij Maandag®
SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.
EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.
TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.
CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.
Conclusie
Doktersassistent word je door een driejarige mbo-opleiding tot doktersassistent te volgen. Je kunt deze als bbl-opleiding en als bol-opleiding volgen. Ook kun je je op latere leeftijd laten omscholen tot doktersassistent, waarbij je een verkorte opleiding volgt die het mogelijk maakt om binnen een jaar je diploma te hebben.
Naast je opleiding moet je ook feeling hebben met het beroep en over een aantal competenties beschikken, zoals goede communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen, flexibiliteit en organisatievermogen. Klinkt dit je allemaal aantrekkelijk in de oren? Dan is de baan van doktersassistent zeker geschikt voor jou. Het is een afwisselend beroep waarin je je kunt blijven ontwikkelen. Vacatures zijn er ook genoeg in de zorg, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een leuke baan.
Meer weten?
Wil jij meer weten over een functie als Doktersassistent bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: