Skip to footerSkip to content

Wat doet een Doktersassistent?

Wat doet een Doktersassistent? - Header image

Een doktersassistent ondersteunt de dokter in bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk of in ziekenhuizen. Hoe je dag er precies uitziet, hangt af van je werkplek. In een huisartsenpraktijk ben je vaak de spin in het web en de rechterhand van de huisarts, maar heb je meer administratieve taken dan in een ziekenhuis. In een ziekenhuis zijn doktersassistenten vaak meer bezig met medisch-technische handelingen.

Wat is een Doktersassistent?

Een doktersassistent is de steun en toeverlaat van de huisarts, de GGZ-arts of de medisch specialist. De opleiding tot doktersassistent is een mbo-opleiding. Je werkt onder toezicht en in overleg met de arts. Je doet de administratie, verricht simpele medische handelingen en geeft advies. Samen met de arts zorg je ervoor dat patiënten de best mogelijke zorg krijgt.

Wat doet een Doktersassistent?

Een doktersassistent heeft administratieve, organisatorische en medische taken. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor de patiënt, want je plant afspraken in of ontvangt patiënten in de dokterspraktijk. Je ondersteunt de arts bij medische ingrepen en voert zelf kleine, medisch-technische handelingen uit bij de patiënt. Denk aan bloedprikken, wonden verbinden, het uitvoeren van urineonderzoek, oren uitspuiten, hechtingen verwijderen of zetten. Daarnaast dien je vaak de praktijk georganiseerd te houden. Dit kan betekenen dat je informatiefolders bestelt en de telefoon beheert.

Administratieve taken

Op administratief vlak maak je afspraken met patiënten, handelt de post af, doet de inkoopadministratie en vaak ook een deel van de financiële administratie. In een ziekenhuis of een grote huisartsenpost heb je vaak minder administratief werk. Daar ben je meer bezig met het ontvangen van patiënten en het ondersteunen bij medische handelingen.

Organisatorische taken

Als eerste aanspreekpunt in de huisartsenpraktijk zul je doorgaans patiënten aannemen en van de juiste voorlichting voorzien. Daarnaast neem je de telefoon op en maakt afspraken voor het spreekuur. In grotere instellingen, zoals een huisartsenpost, is vaak een coördinerende doktersassistent werkzaam. In deze coördinerende rol ben je vooral met organisatorische taken bezig en heb je minder direct contact met patiënten.

Medische handelingen

Als doktersassistent mag je ook diverse kleine, medische handelingen verrichten, zeker wanneer je voor een huisarts werkt. Denk bijvoorbeeld aan injecties prikken, het verwijderen van hechtingen, uitspuiten van oren, verbinden van wonden en meten van de bloeddruk. Ook herhaalrecepten beheren is vaak een taak van de doktersassistent.

Vaardigheden van een Doktersassistent

Om als doktersassistent te kunnen werken moet je communicatief sterk zijn. Niet alleen moet je patiënten informeren en voorlichting geven, je moet ook een luisterend oor kunnen bieden. Een goede doktersassistent moet inschatten hoe ernstig problemen zijn en beslissen over een passende vervolgactie. Een doktersassistent werkt met veel verschillende patiënten en krijgt met een grote diversiteit aan klachten te maken. Je kunnen inleven, respectvol zijn en geduld hebben zijn belangrijke eigenschappen die nodig zijn voor een goede communicatie met patiënten.

Wanneer je als doktersassistent aan de slag gaat, moet je ook zorgvuldig, accuraat en stressbestendig zijn. Je moet je gemakkelijk kunnen aanpassen en een goed incasseringsvermogen hebben, net als inlevingsvermogen en besluitvaardigheid. Daarnaast werk je met vertrouwelijke, medische gegevens en een medische administratie, dus je moet zeer discreet zijn en geheimen kunnen bewaren.

Mbo-opleiding doktersassistent

Om doktersassistent te worden, heb je in eerste instantie een opleiding op mbo-niveau nodig. Deze duurt twee of drie jaar. Je kunt je ook op latere leeftijd laten omscholen, want er is een grote behoefte aan personeel in de gezondheidszorg. De opleiding duurt dan korter, ongeveer een jaar. In de opleiding tot doktersassistent leer je medische verrichtingen en administratieve werkzaamheden uitvoeren, en hoe je je de competenties van een doktersassistent eigen maakt. Door middel van stages maak je kennis met het werkveld.

Werkomgeving Doktersassistent

De werkomgeving van een doktersassistent is vaak een huisartsenpraktijk. Daar ben je degene die het eerste aanspreekpunt is voor de patiënt. Je houdt de praktijk op orde en stemt af met de huisarts en ander zorgpersoneel. Op een huisartsenpost werken doktersassistenten geregeld in het weekend, want daar wordt dag en nacht zorg verleend. Je werkt hier samen met meerdere artsen en zorgverleners, of je nu een patiëntgerichte of meer coördinerende functie hebt.

Ook in het ziekenhuis is veel werk voor doktersassistenten. Ze ondersteunen medisch specialisten en zorgen ervoor dat alle behandelingen goed verlopen. In een ggz-instelling of in andere specialistische praktijken help je de artsen bij het verlenen van zorg en ondersteun je patiënten. Je hebt daar minder te maken met het runnen van een praktijk en de praktische zaken die daarbij komen kijken.

Carrièremogelijkheden voor een Doktersassistent

Ben je een ervaren doktersassistent en wil je je specialiseren of doorgroeien naar een andere functie? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, zeker wanneer je extra scholing wilt volgen. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding volgen tot praktijkondersteuner: je mag dan meer medisch-technische handelingen verrichten. Werk je in een grote praktijk? Dan kun je een meer coördinerende functie krijgen. In een ziekenhuis zijn er specialisaties als anesthesiemedewerker of operatieassistent. Ook binnen je studie kun je je al specialiseren in de richting waarin je later verder wilt gaan.

Wil je nog meer medisch-technische handelingen mogen uitvoeren dan een praktijkondersteuner? Dan is een aanvullend diploma als verpleegkundige nodig. Je kunt ook in dat geval allerlei richtingen of specialisaties kiezen, zoals wijkverpleegkundige of verpleegkundige in een ziekenhuis.

Salaris Doktersassistent

Doktersassistent is een dankbaar beroep, maar je wilt natuurlijk ook weten wat je gaat verdienen. Het salaris van een doktersassistent ligt tussen de € 2300,- bruto per maand voor een beginnende doktersassistent en € 3500,- bruto voor een ervaren of coördinerend doktersassistent. Het gemiddelde salaris ligt rond de € 2700,- bruto per maand.

Het salaris van een doktersassistent verschilt per sector, want elke sector heeft zijn eigen cao. Meestal val je als doktersassistent onder de cao Huisartsenzorg. Daarin ligt vast waar je qua salaris recht op hebt. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarin opgenomen, zoals een eindejaarsuitkering of vakantietoeslag. Je werkgever kan daar nog iets bovenop doen, zoals extra vakantiedagen of een fiets van de zaak.

Conclusie

Doktersassistent is een afwisselend beroep, waarin je veel zelfstandig werkt, maar ook deel uitmaakt van een team. Wanneer je als doktersassistent wilt gaan werken, moet je het leuk vinden om met mensen om te gaan en deze te helpen. Bovendien heb je hart voor de dienstverlening. Of je nu op de spoedeisende hulp aan de slag wilt of bij een huisartsenpraktijk: in de gezondheidszorg is veel vraag naar personeel. Over gebrek aan perspectief op een baan hoef je je dus geen zorgen te maken.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Doktersassistent bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: