Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Docent Engels?

Wat verdient een Docent Engels? - Header image

Wanneer je een carrière als leraar Engels op de middelbare school overweegt, ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar het salaris van een docent Engels. Wat doet een docent Engels eigenlijk en hoeveel verdien je gemiddeld? Welke factoren hebben invloed op het salaris en hoe word je docent Engels? We bespreken dit in deze blog en geven je tot slot enkele tips die jouw salaris kunnen verhogen.

Taken van een docent Engels

Als docent Engels ben je met meer bezig dan alleen lesgeven over de Engelse taal, cultuur en literatuur. Leraren Engels moeten klassikale instructies geven, lessen voorbereiden, verschillende toetsen afnemen, toetsen en opdrachten nakijken en samenwerken met andere leraren. Daarnaast voer je ook oudergesprekken waarin je de voortgang van studenten bespreekt en je helpt leerlingen bij het oefenen van hun schrijf-, lees-, luister- en spreekvaardigheid in het vak Engels. Je kunt als Engels docent ook fungeren als mentor voor jouw studenten, hen helpen met uitdagingen of problemen en hen begeleiden op persoonlijk vlak.

Gemiddeld salaris docent Engels

Hoeveel verdient een docent Engels eigenlijk? In Nederland is het gemiddelde salaris ongeveer € 3.800,- bruto per maand voor een docent Engels. Dit salaris kan variëren van € 3.250,- tot € 4.400,- bruto per maand. Jouw salaris kan sterk variëren en is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan jouw opleidingsniveau, jouw werkervaring, de sector waarin je werkt en de locatie waar je werkt.

Salarisverschillen uitgelicht

Een startende docent Engels kan doorgaans een lager bruto uurloon verwachten dan een docent Engels met meerdere jaren werkervaring. Dit verschil zien we ook tussen docenten Engels met alleen een bachelor en docenten met een doctoraat of masterdiploma. De docent met het hogere opleidingsniveau zal waarschijnlijk een hoger salaris ontvangen. Naast ervaring en opleidingsniveau spelen de sector en locatie ook een belangrijke rol bij het bepalen van jouw salaris. Docenten in stedelijke gebieden kunnen vaak een hoger salaris verwachten dan een docent in een landelijk gebied.

Het is goed om te benoemen dat de bedragen die op deze pagina benoemd worden slechts ruwe schattingen zijn. De werkelijke bedragen kunnen variëren op basis van individuele omstandigheden.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

De sector waarin een docent Engels werkt, heeft invloed op het salarisniveau. Docenten die werkzaam zijn in de openbare sector moeten rekenen op een lager salaris dan de docenten die binnen de particuliere sector werken. Voor een docent Engels zijn de beloningsverschillen tussen diverse sectoren aanzienlijk, dus dit is belangrijk om mee te nemen in jouw overweging bij het kiezen van jouw beroep en carrièrepad.

De locatie waar je werkt als docent Engels heeft ook invloed op de hoogte van jouw salaris. Deze salarisvariaties kunnen aanzienlijk zijn. Een docent die in een stedelijk gebied werkt, verdient doorgaans een hoger salaris dan een docent die in een landelijk gebied werkt. Dit heeft als reden dat de kosten van levensonderhoud hoger zijn in stedelijke gebieden en dit wordt gecompenseerd binnen het salaris.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Opleiding en ervaring spelen ook een rol bij het bepalen van het salaris van docenten Engels. De beloningsschaal op basis van ervaring kan sterk variëren voor een docent Engels. Een beginnende docent zal vaak een lager salaris ontvangen dan een docent met jarenlange ervaring. Het salaris van een docent met uitgebreide taken en verantwoordelijkheden kan oplopen tot € 6.600,- bruto per maand.

Het opleidingsniveau heeft ook veel invloed op jouw salaris. Een docent Engels 2e graads met een afgeronde hbo-opleiding zal waarschijnlijk een lager salaris ontvangen. Een docent Engels met een doctoraat of masterdiploma en een eerstegraads bevoegdheid zal een hoger salaris ontvangen. De salarisontwikkeling kan dus aanzienlijk zijn binnen het beroep van docent Engels.

Hoe word je Docent Engels?

Wanneer je wilt werken als docent Engels binnen het voortgezet onderwijs, moet je beschikken over een lesbevoegdheid. Je kunt deze behalen door op hbo-niveau een lerarenopleiding Engels te volgen. Je ontvangt dan een tweedegraads bevoegdheid. Wil je ook graag aan de bovenbouw lesgeven van het vwo en havo? Dan moet je een eerstegraads lesbevoegdheid behalen door het volgen van een master na de lerarenopleiding Engels. Je kunt er ook voor kiezen om aan de universiteit Engels te studeren. Je kunt daarna jouw eerstegraads bevoegdheid in één keer halen bij een kopopleiding (verkorte lerarenopleiding).

Tips om het salaris te verhogen

Als docent Engels kun je op diverse manieren jouw salaris verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris.

1 - Verbeter jouw opleidingsniveau

Een van de meest efficiënte en effectieve manieren is het verbeteren van jouw opleidingsniveau. Dit is vooral geschikt voor docenten Engels die beschikken over een tweedegraads bevoegdheid. In dat geval raden we je aan om een universitaire opleiding te volgen voor het behalen van een eerstegraads bevoegdheid. Vervolgens krijg je niet alleen een hoger salaris, maar mag je ook nog eens de bovenbouw lesgeven.

2 - Verkrijg meer ervaring

Het opdoen van meer werkervaring is altijd belangrijk. Wanneer je meer ervaring hebt, vergroot je onder andere jouw waarde voor een werkgever of onderwijsinstelling en kun je een hoger salaris verwachten. Je kunt ervaring opdoen door stage te lopen tijdens jouw studie, vrijwilligerswerk te doen en door deel te nemen aan verschillende relevante projecten.

3 - Volg aanvullende certificeringen

Het verbeteren van jouw vaardigheden en het aanvullen van jouw certificeringen kunnen veel invloed hebben op jouw salaris. Als docent Engels kun je bijvoorbeeld jouw kennis van lesgeven bewijzen door deze kennis te testen met een TKT (Teacher Knowledge Test). Na het succesvol afronden van deze test ontvang je een wereldwijd erkend certificaat.

4 - Streef een leiderschapsrol na

Het is algemeen bekend dat een hogere functie met meer taken en verantwoordelijkheden ook een hoger salaris oplevert. Wanneer je geïnteresseerd bent in een hoger salaris, kun je ervoor kiezen om een leiderschapsrol na te streven. Verbeter jouw kennis en vaardigheden en groei door naar een leidinggevende positie.

5 - Stap over naar een andere locatie of sector

We hebben het eerder al gehad over de salarisverschillen tussen diverse sectoren en locaties. Wanneer je graag een hoger salaris wilt ontvangen, kun je onderzoek doen naar de salarisniveaus binnen een andere locatie of sector. Heb je een locatie of sector gevonden waar je meer zou kunnen verdienen, dan kun je overwegen om over te stappen naar die sector of locatie.

Conclusie

Hoeveel je verdient als docent Engels kan sterk variëren en is afhankelijk van diverse factoren, waaronder opleiding, ervaring, sector en locatie. Het gemiddelde salaris kan een nuttige maatstaaf zijn voor een docent Engels, maar het is goed om te onthouden dat het individuele salaris kan variëren. Je kunt jouw salarisverwachting verhogen door rekening te houden met de factoren en vervolgens stappen te ondernemen om jouw ervaring en vaardigheden te verbeteren. Bekijk de vacatures docent Engels en zoek de juiste baan voor jou. We hopen dat je deze blog interessant vond en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent Engels.

Aan de slag als docent Engels bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent Engels bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: