Skip to footerSkip to content

Hoe word je docent Engels?

Hoe word je docent Engels? - Header image

Vind je het leuk om jouw kennis over te dragen op studenten? Heb je een passie voor onderwijs en de Engelse cultuur en taal? Dan is een functie als eerstegraads docent of tweedegraads leraar Engels wel iets voor jou. Welke competenties en vaardigheden heb je nodig voor dit beroep? Welke opleiding moet je volgen? Hoe ziet jouw werkomgeving eruit en welke carrièremogelijkheden zijn er voor docenten Engels? We bespreken dit in deze blog. We gaan ook in op het salaris van een docent Engels, de voorbereidingen op het sollicitatieproces en tot slot geven we tips om succesvol te worden als docent Engels.

Vereiste vaardigheden en competenties voor docenten Engels

Wanneer je wilt werken als docent in het vak Engels moet je beschikken over een breed scala aan eigenschappen en vaardigheden. Je kunt jouw competenties en vaardigheden ontwikkelen door binnen het onderwijs ervaring op te doen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk te doen of als assistent-docent te werken.

Belangrijke vaardigheden

Ten eerste moet je logischerwijs een uitstekende beheersing hebben van de Engelse taal. Zowel in woord al geschrift. Daarnaast moet je ook geduldig zijn en goed kunnen uitleggen, want je krijgt te maken met studenten van diverse achtergronden en niveaus.

Belangrijke competenties

Belangrijke competenties voor docenten Engels zijn creativiteit, organisatorische vaardigheden en interpersoonlijke vaardigheden. Deze competenties komen van pas bij het bedenken van interessante en boeiende lessen en tijdens de omgang met ouders, leerlingen en collega's.

Opleiding en training leraar Engels

Om te kunnen werken als docent Engels is het van belang dat je een relevant opleiding volgt of hebt gevolgd. Je kunt in Nederland kiezen voor een hbo-opleiding leraar Engels aan een hogeschool. Deze opleiding duurt meestal vier jaar en bereid je je voor op het geven van lessen in het mbo en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Je kunt de lerarenopleiding Engels voltijd, deeltijd en duaal volgen. Deze bachelor duurt vier jaar en is onderverdeeld in een propedeusejaar gevolgd door de hoofdfase. Tijdens het propedeusejaar volg je diverse verplichte vakken. Denk aan cultuur, taalvaardigheid, vakdidactiek en grammatica. Deze vakken zijn allemaal op de Engelse taal gericht. Je zult ook direct aan de slag gaan in de praktijk met een oriënterende stage.

Wanneer je jouw propedeuse hebt behaald, start de hoofdfase. In de hoofdfase krijg je meer verdieping in het lesgeven als Engels docent en de Engelse taal. Er is, naast verplichte vakken, ruimte voor keuzevakken (een minor) waardoor je verdieping en verbreding aan kan brengen in jouw studie.

Wanneer je jouw bachelor hebt afgerond, behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid. Als je ook wilt lesgeven in de bovenbouw van het vwo en havo, moet je een masteropleiding volgen na jouw bachelor om een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Een goede keuze kan zijn de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (LVHO). Afhankelijk van jouw ervaring en vooropleiding duurt deze masteropleiding één tot twee jaar.

Loopbaantrajecten/doorgroeimogelijkheden

Binnen het beroep van docent Engels zijn er veel diverse carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie doorgroeien, zoals directeur of afdelingshoofd. Daarnaast kun je jezelf ook in een specifiek aspect specialiseren binnen het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld studenten met speciale behoeften begeleiden of lesmateriaal ontwikkelen.

Je kunt ook ervoor kiezen om onderzoek te doen binnen het onderwijs of verder te studeren. Als tweedegraads docent Engels kun je jouw eerstegraads lesbevoegdheid behalen. Wanneer je ervoor kiest om onderzoek te gaan doen, kun je jouw ervaring en kennis delen met andere leerkrachten en kun je bijdragen aan het ontwikkelen van het vakgebied.

Werkomgeving van een docent Engels

Hoe jouw werkomgeving eruitziet als docent Engels kan variëren. Je kunt bijvoorbeeld werken op een mbo-instelling, een middelbare school, een universiteit of een hogeschool. Jouw werktijden kunnen variëren, afhankelijk van het type contract dat je hebt of de school waar je werkt. Doorgaans werk je gewoon tijdens de schooluren, maar je zult ook tijd moeten besteden aan nakijkwerk en het voorbereiden van lessen.

Het is goed om te onthouden dat het werken als docent Engels soms stressvol kan zijn, tijdens examenperiodes bijvoorbeeld. Daarentegen kan het werk ook zeer belonend zijn, bijvoorbeeld wanneer je studenten vooruitgang ziet boeken en plezier ziet hebben in het leren van de Engelse taal en cultuur.

Salaris en inkomen

Wanneer je jouw opleiding hebt afgerond en net start als docent Engels zul je waarschijnlijk rond de € 2.850,- bruto per maand verdienen. Wanneer je meer ervaring hebt opgedaan en al een jaar of vijf in het vak zit, kun je rekenen op ongeveer € 3.650,- bruto per maand.

Het is goed om te benoemen dat jouw salaris van diverse factoren afhankelijk is. Bijvoorbeeld de branche waar je in werkt, maar ook hoe je jezelf ontwikkelt en de locatie waar je werkt.

Tips om succesvol te worden

Wanneer je succesvol wilt worden als docent Engels, is het verstandig om jezelf continu te blijven verbeteren en ontwikkelen. Dit houdt in dat je up-to-date moet blijven op het gebied van de nieuwste onderwijstechnieken en methodes. Daarnaast moet je ook jouw kennis en Engelse vaardigheden blijven verbeteren.

Het is ook van belang dat je als docent Engels goed kunt omgaan met stress en op een effectieve manier kunt communiceren met diverse soorten mensen. Tot slot is het belangrijk dat je beschikt over passie voor het vak Engels en deze passie ook weer over te brengen op jouw studenten.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Hoe jouw sollicitatieproces voor een baan als docent Engels eruitziet kan sterk variëren en is onder andere afhankelijk van de functie en de school. Doorgaans moet je een CV en sollicitatiebrief indienen en vervolgens voer je een of meer sollicitatiegesprekken. Het kan soms zijn dat je gevraagd wordt een proefles te geven.

Het is belangrijk om jezelf goed voor te breiden op het sollicitatiegesprek door onderzoek te doen naar de functie en de school. Zorg ervoor dat je duidelijk uit kunt leggen wat je bij kunt dragen aan de school en waarom je docent Engels wilt worden. Wees ook bereid om antwoorden te geven op vragen over jouw vaardigheden, ervaring en pedagogische visie.

Sollicitatieproces docent Engels bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Een docent Engels worden is een zeer belonend, maar ook uitdagend proces. Het vereist de juiste competenties en vaardigheden, een goede opleiding en een passie voor het onderwijs en de Engelse taal. Met de juiste inzet en voorbereiding kun je een bevredigende en succesvolle carrière opbouwen binnen dit vakgebied. We hopen dat je deze blog interessant vond en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent Engels!

Aan de slag als docent Engels bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent Engels bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: