Skip to footerSkip to content

Wat doet een docent Engels?

Wat doet een docent Engels? - Header image

De impact van een leraar Engels is groter dan je denkt. Zij helpen ons om de wereldtaal te gebruiken én te begrijpen. Ben je geïnteresseerd in een baan als docent Engels op de middelbare school? Dan wil je ook wel weten wat een docent Engels doet. Wat is een docent Engels? Welke vaardigheden heb je nodig voor dit beroep? Welke carrièremogelijkheden zijn er? We bespreken dit en ook waar je kunt gaan werken en wat je kunt gaan verdienen als docent Engels.

Wat is een docent Engels?

Als docent Engels binnen het voortgezet onderwijs ben je bezig met het onderwijzen van jouw leerlingen op het gebied van de Engelse cultuur, literatuur en taal. Dat niet alleen. Je bent ook coach, mentor en rolmodel. Als tweedegraads leraar Engels of eerstegraads docent Engels help je jouw studenten niet alleen met vocabulaire en grammatica van de Engelse taal. Je helpt hen namelijk ook met cultureel begrip, kritisch denken en zelfexpressie. Een docent Engels beschikt over empathie, geduld, creativiteit en diepe passie en liefde voor de Engelse taal en cultuur.

Wat doet een docent Engels?

Je hebt als Engels docent veel verschillende verantwoordelijkheden en taken. Je bent bezig met lessen voorbereiden en geven, studenten individueel begeleiden en het werk van leerlingen beoordelen. Daarnaast organiseer je ook activiteiten, zoals debatten, leesclubs en toneelstukken. Dit doe je zodat jouw leerlingen de taal op een leuke en meer praktische manier kunnen leren.

Voorbeeld uit de praktijk

Stel je voor, je geeft als docent Engels een les over "Romeo en Julia" van Shakespeare. Je kunt de studenten dan meer laten doen dan alleen de tekst laten lezen. Zo kun je bijvoorbeeld met elkaar de thema's analyseren, de historische context behandelen en je kunt zelfs een toneelstuk organiseren. Deze onderdelen zijn slechts een klein deel van het takenpakket van een Engels docent.

Andere verantwoordelijkheden

Docenten Engels werken vaak nauw samen met andere collega docenten om de voortgang van leerlingen te bespreken en lessen met elkaar af te stemmen. Ook nemen docenten Engels deel aan oudergesprekken, waarin het welzijn en de voortgang van studenten besproken wordt.

Daarnaast werken docenten Engels nauw samen met andere docenten om de lessen af te stemmen en de voortgang van de studenten te bespreken. Ze nemen ook deel aan oudergesprekken om de voortgang en het welzijn van de studenten te bespreken.

Wat heb jij als docent Engels nodig aan vaardigheden?

Wanneer je succesvol wilt worden als docent binnen het vak Engels, moet je beschikken over specifieke competenties en vaardigheden.

Vereiste vaardigheden

Allereerst moet je natuurlijk, zowel mondeling als schriftelijk, een uitstekende beheersing hebben van de Engelse taal. Dit zijn niet de enige vaardigheden die je nodig hebt. Naast de Engelse taal moet je ook geduldig zijn, goed kunnen luisteren en in staat zijn om op een duidelijke en begrijpelijke manier complexe ideeën uit te leggen.

Je moet ook een passie hebben voor de Engelse taal en voor lesgeven. Je bent in staat om studenten te motiveren om te leren en je weet jouw enthousiasme op hen over te brengen. Andere belangrijke eigenschappen zijn flexibiliteit, creativiteit en sterke interpersoonlijke vaardigheden.

Competenties docent Engels

Wanneer je wilt werken als docent Engels moet je in het bezit zijn van een eerstegraads lesbevoegdheid of een tweedegraads lesbevoegdheid en een diploma lerarenopleiding Engels. Je kunt een tweedegraads bevoegdheid behalen door een hbo-opleiding leraar Engels te volgen. Wanneer je een eerstegraads bevoegdheid wilt hebben, moet je een universitaire opleiding in Engels en een eenjarige didactiek master volgen.

Waar kun jij komen te werken als Docent Engels?

Je kunt als docent Engels binnen diverse omgevingen werken. De meeste leraren Engels werken op hogescholen, middelbare scholen of universiteiten. Daarnaast kun je ook online lesgeven, privéles geven of op een taalschool werken voor volwassenen.

Jouw werkomgeving is meestal een klaslokaal, maar het kan ook een laboratorium, een bibliotheek of zelfs buiten zijn. De werksfeer is vaak dynamisch en levendig, met veel interactie tussen de studenten en de docent. Docenten Engels werken meestal in diverse klaslokalen en soms nemen ze hun werk mee naar huis om daar proefwerken na te kijken of lessen voor te bereiden.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Docent Engels?

Binnen het onderwijs zijn er voor docenten Engels veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen als docent Engels en uiteindelijk doorgroeien naar een functie als schoolhoofd of afdelingshoofd. Daarnaast kun je ook besluiten om jezelf in een bepaald gebied te specialiseren, zoals taalkunde, Engelse literatuur of ESL (Engels als tweede taal).

Bovendien kun je ook als onderwijsadviseur, onderzoeker of curriculumontwikkelaar werken wanneer je beschikt over extra ervaring en een hoger opleidingsniveau. De toekomstperspectieven zijn zeer divers en breed binnen het onderwijs en het vak Engels.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris docent Engels kan sterk variëren en is afhankelijk van het niveau van onderwijs, de locatie en de werkervaring van de docent. Het gemiddelde salaris voor deze functie ligt in Nederland rond de €3.500,- bruto per maand.

Naast dit salaris kun je als docent Engels ook rekenen op andere voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan pensioenbijdragen, vakantietoeslag en mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Docenten hebben vaak ook recht op extra's zoals een eindejaarsuitkering en vakantiedagen.

Conclusie

Als docent Engels ben je veel meer dan alleen leraar. Je bent een gids in de wereld van het vak Engels, de Engelse literatuur, cultuur en de officiële taal. Je helpt leerlingen met het ontwikkelen van hun begrip van de wereld, hun communicatievaardigheden en hun zelfexpressie. De rol van docent Engels is zowel belonend als uitdagend en bevat veel mogelijkheden voor ontwikkeling en groei. Wanneer je passie hebt voor het onderwijs en de Engelse taal, kan een baan als docent Engels een geschikte keuze voor jou zijn. Bekijk onze vacatures docent Engels en solliciteer. We hopen dat je deze blog nuttig vond en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent Engels!

Aan de slag als docent Engels bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent Engels bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: