Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Ambulant Hulpverlener?

Wat verdient een Ambulant Hulpverlener - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan als Ambulant Hulpverlener? Dan zit jij waarschijnlijk met een aantal vragen. Wat zijn de verantwoordelijkheden van Ambulant Hulpverleners, wat zijn de functie eisen en wat is het gemiddelde salaris? We bespreken dit en meer in deze blog.

Taken en verantwoordelijkheden van een Ambulant Hulpverlener

Je hebt als Ambulant Hulpverlener een belangrijke rol binnen het maatschappelijk werk. Als Ambulant Begeleider verleen je hulp aan mensen die verslaafd zijn, psychische problemen of andere problemen hebben. Deze problemen zorgen er vaak voor dat een cliënt permanent of tijdelijk niet zelfstandig kan functioneren.

Vaak werk je in een team met andere zorgverleners en Ambulant Begeleiders en ben je veel in contact met cliënten, waaronder oudere mensen en jongeren. Het is van belang dat je empathisch bent, goed kunt luisteren en beschikt over goede communicatievaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met verslavingen en psychische stoornissen en dat je de juiste kennis hierover hebt.

Vereisten voor de functie van Ambulant Hulpverlener

Je kunt niet zomaar gaan werken als Ambulant Hulpverlener. Er zijn een aantal vereisten voor het beroep van Ambulant Hulpverlener. Zo moet je minimaal een mbo-opleiding hebben afgerond, in de richting van Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), sociaal werk mbo-niveau of maatschappelijke zorg. Daarnaast moet je als Ambulant Begeleider eigenlijk ook alles weten van verslavingen en psychische stoornissen en daarbij is ervaring binnen de zorg ook van belang.

Gemiddeld salaris van een Ambulant Hulpverlener

Een Ambulant Hulpverlener verdient het gemiddelde salaris van € 2.500,- tot € 3.500,- bruto per maand. Jouw salaris is afhankelijk van jouw opleidingsniveau, ervaring, de sector en de locatie van de organisatie. Doorgaans geldt dat hoe hoger jouw opleiding, hoe hoger jouw salaris. Dit geldt ook voor ervaring.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Als we kijken naar de verschillende sectoren voor Ambulant Hulpverleners, dan zien we dat er verschillen zijn in salarissen. De salarissen binnen de jeugdzorg liggen lager dan wanneer je werkt binnen de gehandicaptenzorg of gezondheidszorg. Het salaris kan ook variëren afhankelijk van de locatie van de organisatie. De salarissen zijn bijvoorbeeld in de Randstad hoger dan de salarissen in andere delen van Nederland.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Jouw opleiding en ervaring hebben ook invloed op jouw salaris. Zo verdient een Ambulant Hulpverlener met een afgeronde hbo-opleiding een hoger salaris dan iemand met een afgeronde mbo-diploma. Wanneer iemand meer ervaring heeft en werkt als Senior Ambulant Hulpverlener zien we dat hij of zij al gauw het maximale salaris krijgt. Wanneer je een mbo-diploma hebt, kun je ervoor kiezen om trainingen en cursussen te volgen of als nog een hbo-diploma te behalen. Op deze manier kun je jouw salaris verhogen.

Tips om het salaris te verhogen

Binnen het Ambulant Begeleider werk kun je jouw salaris op verschillende manieren verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen.

    Wissel van sector of regio: Je kunt ervoor kiezen om te gaan werken binnen een sector waar je meer verdient of een regio te zoeken waar de vraag groter is naar Ambulant Hulpverleners.

    Diploma's of certificaten: Je kunt proberen relevante certificaten of aanvullende diploma's te behalen. Zo kun je jouw vaardigheden en kennis verbeteren en jouw marktwaarde verhogen.

    Werk aan jouw persoonlijke ontwikkeling: Het kan ook helpen om jouw persoonlijke ontwikkeling te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden op je nemen of deelnemen aan interessante projecten die van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf.

Conclusie

We hebben het gehad over de verantwoordelijkheden en taken van een Ambulant Hulpverlener. Je weet nu meer over de functie en welke vereisten er zijn voor dit beroep. We hebben besproken wat het gemiddelde salaris is en welke factoren invloed hebben op het salaris. Tot slot hebben we je tips gegeven die je kunnen helpen bij het verbeteren van jouw salaris. We hopen dat deze informatie nuttig is voor jou en je kan helpen bij jouw carrière als Ambulant Hulpverlener.

Aan de slag als Ambulant Hulpverlener bij Maandag®

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Ambulant Hulpverlener bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: