Skip to footerSkip to content

Wat doet een Ambulant Hulpverlener?

Wat doet een Ambulant Hulpverlener - header image

Ben je geïnteresseerd in een functie binnen de zorg waarbij je het verschilt maakt in de levens van anderen? Dan is het beroep Ambulant Begeleider of Hulpverlener wellicht iets voor jou. Wat is een Ambulant Hulpverlener, wat houdt de functie in, welke vaardigheden heb je nodig voor dit beroep en welke carrièremogelijkheden zijn er? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een Ambulant Hulpverlener?

Een Ambulant Hulpverlener is werkzaam in de zorg en ondersteunt mensen thuis die bij dagelijkse bezigheden. Ambulant betekent dat je meestal niet op een vaste werkplek werkt. Binnen het beroep Ambulant Begeleider help je cliënten thuis en ga je vaak naar patiënten toe. Ambulant Hulpverleners zijn werkzaam binnen verschillende takken in de zorgsector, zoals de ambulante begeleiding en jeugdzorg.

Wat doet een Ambulant Hulpverlener?

Jouw verantwoordelijkheden en taken zijn afhankelijk van de sector waar je in werkt. Doorgaans ben je verantwoordelijk voor het huishouden doen, het bieden van persoonlijke verzorging en de begeleiding van cliënten bij dagelijkse activiteiten. Daarnaast houd je je bezig met de voortgang van zorg evalueren en het opstellen van zorgplannen.

Wanneer je werkt binnen de jeugdzorg als Ambulant Hulpverlener, richt je je op het begeleiden en ondersteunen van jongeren en kinderen. Deze jongeren en kinderen hebben vaak complexe problemen zoals psychische problemen en gedragsproblemen. Jij helpt ze bij het oplossen van hun problemen en begeleidt de jongeren en kinderen bij dagelijkse activiteiten. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van het contact met de ouders en andere zorgverleners en ga je aan de slag met het opstellen van een behandelplan.

En wat doet een Ambulant Begeleider dan eigenlijk? In deze functie ondersteun je mensen met psychische problemen of een beperking die zelfstandig wonen. Je helpt bij de persoonlijke verzorging, het huishouden en de begeleiding van dagelijkse activiteiten.

Wat heb jij als Ambulant Hulpverlener nodig aan vaardigheden?

Wanneer je succesvol wilt worden als Ambulant Hulpverlener, is het belangrijk om te beschikken over verschillende vaardigheden. Ambulant Begeleiders hebben een sterk inlevingsvermogen, goede sociale vaardigheden en kunnen goed samenwerken met andere professionals en het sociaal netwerk van cliënten. Daarnaast moet je een relevante opleiding gevolgd hebben, zoals Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), en heb je werkervaring opgedaan binnen een relevante sector.

Waar kun jij komen te werken als Ambulant Hulpverlener?

Je kunt bij veel verschillende zorginstellingen werken. Zo kun je als Ambulante Begeleider aan de slag bij verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties, jeugdzorginstellingen en andere organisaties. Je kunt ook zelfstandig aan de slag als Ambulant Hulpverlener, waarbij je jouw eigen cliëntenkring opbouwt.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Ambulant Hulpverlener?

Je kunt als Ambulant Medewerker op verschillende manieren doorgroeien binnen de ambulante zorg. Je kunt bijvoorbeeld naar een leidinggevende positie doorgroeien, waarbij je de verantwoordelijkheid krijgt over een team met zorgprofessionals. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in een bepaalde niche te specialiseren, zoals dementiezorg of palliatieve zorg.

Je kunt je ook laten omscholen binnen de zorgsector en een andere functie kiezen, zoals verzorgende IG of verpleegkundige. Je kunt hierbij gebruik maken van de ervaring en kennis die je opgedaan hebt als Ambulant Hulpverlener.

Salaris en voordelen: wat kun je verwachten?

Wat je verdient als Ambulant Hulpverlener is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder jouw ervaring, hoeveel uur je werkt en de instelling waar je werkzaam bent. Doorgaans verdient een Ambulant Hulpverlener per maand tussen de € 1.800,- en € 2.500,- bruto. Dit is op basis van fulltime dienstverband.

Ambulante Begeleiders in loondienst hebben naast salaris ook recht op secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, vakantiegeld en pensioenregeling. Soms heb je ook de mogelijkheid tot bijscholing en scholing om zo jouw vaardigheden en kennis te verbeteren.

Wat is het belang van Ambulant Hulpverleners in de zorgsector?

Als Ambulant Hulpverlener speel je een grote rol binnen de zorg, omdat je ervoor zorgt dat cliënten thuis toch de ondersteuning en zorg krijgen die zij hard nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat deze mensen langer zelfstandig mogen wonen, een zinvolle dagbesteding hebben en een betere kwaliteit van leven hebben.

Ook zijn Ambulant Hulpverleners van groot belang voor de organisaties waarvoor ze werken. Zij hebben namelijk een positieve invloed op de cliënten en hun welzijn en ze dragen bij aan de zorgkwaliteit.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie van Ambulant Hulpverlener. Je weet nu wat een Ambulant Hulpverlener is en doet. We hebben besproken welke vaardigheden je nodig hebt voor deze functie en waar je kunt werken. Je kent de carrièremogelijkheden voor Ambulant Hulpverleners en je weet wat je kunt verwachten als het gaat om het salaris en de voordelen. Tot slot hebben we besproken wat het belang is van Ambulant Hulpverleners binnen de zorg. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en je nu een weloverwogen beslissing kan maken op het gebied van jouw carrière als Ambulant Hulpverlener.

Aan de slag als Ambulant Hulpverlener bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Ambulant Hulpverlener bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: