Skip to footerSkip to content

Hoe word je Ambulant Hulpverlener?

Hoe word je Ambulant Hulpverlener - header image

Wil je graag in de gezondheidszorg werken en mensen ondersteunen in hun dagelijks leven? Dan is een carrière als Ambulant Hulpverlener wellicht wel wat voor jou. Wat doet een Ambulant Begeleider eigenlijk? Je ondersteunt en begeleidt hulpbehoevende mensen bij hen thuis.

Allereerst is het van belang dat je beschikt over specifieke competenties en vaardigheden. Als Ambulant Hulpverlener ben je in staat om zelfstandig beslissingen te nemen en te werken. Je hebt een positieve houding en je bent geduldig en flexibel. Voor een Ambulante Begeleider is het ook van groot belang dat je goede communicatieve vaardigheden bezit. Je ontmoet namelijk veel verschillende mensen en je moet met elk van hen kunnen communiceren. Ook moet je om kunnen gaan met emotioneel beladen situaties en complexe problematiek.

Vereiste vaardigheden en competenties van een Ambulant Hulpverlener

Als Ambulant Begeleider kun je jouw vaardigheden op verschillende manieren ontwikkelen. Zo zijn er verschillende trainingen en opleidingen beschikbaar die je kunt volgen. Er zijn meerdere relevante opleidingen en kwalificaties voor Ambulant Hulpverleners, zoals opleidingen in de richting van maatschappelijk werk, gezondheidszorg of sociaal werk.

Ook zijn er meerdere kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken belangrijk binnen de ambulante begeleiding. Hierbij moet je denken aan competenties als betrouwbaarheid, empathie en discretie. Het is van belang dat je deze eigenschappen ontwikkelt en dit kun je doen door aandacht te besteden aan jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.

Opleiding en training voor een Ambulant Hulpverlener

Er zijn meerdere relevante trainingen en opleidingen beschikbaar voor het Ambulant Begeleider werk. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een opleiding in het maatschappelijk werk of gezondheidszorg, zoals een mbo- of hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Je leert tijdens deze opleidingen hoe je ondersteuning biedt aan mensen die bepaalde problemen ervaren. Daarnaast leer je hoe je begeleiding biedt aan deze mensen en hoe je tot een passende oplossing komt.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Als Ambulant Begeleider help je cliënten over het algemeen thuis, maar er zijn verschillende soorten Ambulant Begeleiders en Hulpverleners. Je kunt jezelf specialiseren binnen verschillende vakgebieden, zoals de gehandicaptenzorg en de jeugdzorg. Wanneer je jezelf specialiseert, kun je jouw vaardigheden en kennis verbeteren en naar hogere functies doorgroeien. Hierbij kun je denken aan een andere functie binnen de zorg of een leidinggevende functie. Daarnaast is het ook mogelijk om naar andere functies door te stromen, zoals zorgcoördinator of casemanager.

Werkomgeving van een Ambulant Hulpverlener

Als Ambulant Begeleider verleen je hulp aan cliënten thuis en heb je dus geen vaste werkplek. Je bent veel onderweg om cliënten te voorzien van een zinvolle dagbesteding en je ontmoet hierbij verschillende mensen in hun eigen thuisomgeving. Je hebt dus als Ambulant Hulpverlener te maken met diverse omgevingsfactoren en daarbij is het belangrijk dat je flexibel bent met het plannen van jouw werk. Soms kan je terechtkomen in onbekende situaties, dus het is van belang dat je weet hoe je moet handelen en goed voorbereid bent op elke situatie.

Salaris van een Ambulant Hulpverlener

Jouw salaris kan verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder jouw opleidingsniveau, ervaring, jouw werkgever en het werkgebied. Het gemiddelde salaris per maand ligt tussen de € 2.500,- en € 3.500,- bruto op basis van een fulltime contract.

Jouw ervaring en opleidingsniveau is van invloed op jouw salaris. Een Ambulant Hulpverlener met een hbo-diploma zal namelijk een hoger salaris ontvangen, dan een Ambulant Hulpverlener met een afgeronde mbo-opleiding. Ditzelfde verschil zien we tussen Junior en Senior Ambulant Hulpverleners, want wanneer je naar hogere functies doorgroeit en meer ervaring opdoet zal jouw salaris ook oplopen.

Tips om succesvol te worden als Ambulant Hulpverlener

Wanneer je een succesvolle Ambulant Hulpverlener wilt worden, is het van belang dat je investeert in jouw ontwikkeling. Dit kun je onder andere doen door conferenties bij te wonen, opleidingen en trainingen te volgen en vakliteratuur te lezen. Daarnaast is het ook goed om jouw netwerk te vergroten en relaties op te bouwen met verschillende professionals binnen jouw vakgebied.

Sollicitatieproces Ambulant Hulpverlener bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Je biedt als Ambulant Hulpverlener waardevolle ondersteuning aan cliënten die hulp nodig hebben in hun thuisomgeving. Deze baan is bevredigend en uitdagend en zeer geschikt voor mensen die interesse hebben in de gezondheidszorg en om kunnen gaan met complexe problemen. Blijf investeren in jouw professionele en persoonlijke ontwikkelen, zodat je kunt doorgroeien en jouw ondersteuning kunt bieden aan hulpbehoevende mensen.

Aan de slag als Ambulant Hulpverlener bij Maandag®

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Ambulant Hulpverlener bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: