Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Afvalwatertechnoloog?

Wat verdient een Afvalwatertechnoloog - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan als Afvalwatertechnoloog? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar wat een Afvalwatertechnoloog verdient. Wat houdt de functie van Afvalwatertechnoloog in, hoe word je Afvalwatertechnoloog, wat is het gemiddelde salaris en hoe kun je jouw salaris verhogen? We bespreken dit en meer in deze blog.

De functie van Afvalwatertechnoloog

Het is belangrijk dat we een compleet beeld krijgen van de functie Afvalwatertechnoloog. Als Afvalwatertechnoloog ben je verantwoordelijk voor het bouwen, onderhouden en ontwerpen van installaties die gebruikt worden voor de behandeling van afvalwater. Je bent onder andere bezig met het oplossen en identificeren van problemen binnen het proces van de afvalwaterbehandeling. Daarnaast evalueer en test je de effectiviteit van de huidige systemen en ga je aan de slag met het ontwerpen van nieuwe systemen.

Samen met gedreven multidisciplinaire teams werk je aan slim datagebruik en de technologische aspecten voor de operationele bedrijfsvoering. Je werkt vaak samen met deskundige collega's, zoals milieuwetenschappers, chemici en ingenieurs. Ook ben je altijd op de hoogte van de wet- en regelgeving en de nieuwste technologieën met betrekking tot de afvalwaterbehandeling.

Hoe word je Afvalwatertechnoloog?

Je kunt verschillende stappen nemen om Afvalwatertechnoloog te worden. Het is vaak vereist om een opleiding gevolgd te hebben binnen de scheikunde, milieukunde, biologie of een andere relevante opleiding. Daarnaast is het van belang dat je stage loopt bij organisaties die zich bezighouden met de behandeling van afvalwater, zodat je ervaring op kunt doen.

Je dient te beschikken over verschillende vaardigheden om te kunnen werken als Afvalwatertechnoloog. Zo beschik je over aantoonbaar ondernemerschap, schriftelijke vaardigheden en heb je aantoonbare affiniteit met bijvoorbeeld innovatieve conceptontwikkeling.

Wanneer je werkt als Afvalwatertechnoloog, is het verstandig om op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving en de nieuwste technologieën in de richting van de afvalwaterbehandeling. Zo kun je jouw carrièremogelijkheden vergroten en jouw vaardigheden blijven ontwikkelen.

Salaris van een Afvalwatertechnoloog

We weten nu wat de functie Afvalwatertechnoloog inhoudt en welke stappen je kunt nemen om Afvalwatertechnoloog te worden. Het is ook belangrijk om te weten wat een Afvalwatertechnoloog verdient. Het gemiddelde salaris varieert afhankelijk van meerdere factoren, zoals opleiding, ervaring, sector en locaties. Over het algemeen verdient een Afvalwatertechnoloog een marktconform salaris.

Gemiddeld salaris van een Afvalwatertechnoloog

Een Afvalwatertechnoloog verdient in Nederland een gemiddeld salaris tussen de € 2.500,- en € 5.000,- per maand. Dit gemiddelde salaris kan variëren afhankelijk van jouw werkervaring en de sector waar je in werkt. Je ziet namelijk dat een Junior Afvalwatertechnoloog per maand tussen de € 2.500,- en € 3.000,- verdient, terwijl dit bij een Senior Afvalwatertechnoloog rond de € 5.000,- kan zijn.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Het salaris van een Afvalwatertechnoloog verschilt ook per locatie en sector. Je verdient als Afvalwatertechnoloog bij een adviesbureau doorgaans meer dan binnen de publieke sector. Daarnaast speelt de locatie van het bedrijf ook een grote rol bij het bepalen van jouw salaris. In grote steden als Rotterdam en Amsterdam verdien je doorgaans een hoger salaris dan in dorpen en kleinere steden. De grote steden hebben vaak hogere kosten van levensonderhoud waardoor het salaris ook hoger uitvalt.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Jouw opleiding en ervaring beïnvloeden jouw salaris ook. Over het algemeen geldt: hoe meer ervaring, hoe hoger jouw salaris. Een ervaren Projectleider Afvalwatertechnologie zal bijvoorbeeld ook meer verdienen dan een Junior Afvalwatertechnoloog die net start.

Daarnaast kun je ook een hoger salaris verwachten wanneer je een hoger opleidingsniveau hebt. Iemand met een afgeronde wo-opleiding zal dus meer verdienen dan iemand met een afgeronde mbo- of hbo-opleiding.

Tips om het salaris te verhogen

Als Afvalwatertechnoloog kun je op verschillende manieren jouw salaris verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris.

    Volg trainingen en cursussen: Je kunt ervoor kiezen om extra trainingen en cursussen te volgen om zo jouw kennis en vaardigheden te vergroten. Dit kan leiden tot een hoger salaris, maar ook tot meer carrièremogelijkheden.

    Ga aan de slag als ZZP'er: Je kunt ervoor kiezen om ZZP'er te worden. Een zelfstandige adviseur krijgt meer vrijheid, flexibele werktijden en de mogelijkheid om eigen tarieven te bepalen.

    Groei door naar een hogere functie: Ga op zoek naar doorgroeimogelijkheden en hogere functies binnen het bedrijf waarvoor je werkt.

    Specialiseer je in een bepaald vakgebied: Specialiseer jezelf in relevante vakgebieden om jouw waarde te verhogen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld in gebieden als multidisciplinaire engineering, integrale waterzuiveringsprojecten wereldwijd of vergaande zuiveringstechnieken.

Conclusie

We hebben het in deze blog gehad over de functie van een Afvalwatertechnoloog. Je weet nu wat de functie inhoudt en welke stappen je kunt ondernemen om te gaan werken als Afvalwatertechnoloog. We hebben besproken wat het gemiddelde salaris is van een Afvalwatertechnoloog en welke factoren invloed hebben op het salaris. Je weet nu dat factoren als opleiding, ervaring, sector en locatie een grote rol spelen bij het bepalen van jouw salaris. Tot slot hebben we tips gegeven die jou kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris. We hopen dat deze informatie nuttig is en je een weloverwogen beslissing kunt nemen over jouw. carrière als Afvalwatertechnoloog.

Aan de slag als Afvalwatertechnoloog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Afvalwatertechnoloog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: