Skip to footerSkip to content

Hoe word je Afvalwatertechnoloog?

Hoe word je Afvalwatertechnoloog - header image

Een cruciaal onderdeel tijdens het beheren van de watervoorraden, is het zuiveren van afvalwater. Een Afvalwatertechnoloog zorgt ervoor dat het afvalwater op een milieuvriendelijke en veilige manier wordt gezuiverd en behandeld. Dit moet gebeuren voordat het water wordt teruggegeven aan de omgeving. Als je passie hebt voor de bescherming van het milieu en interesse hebt in het beheer van waterbronnen, dan is de functie Afvalwatertechnoloog wellicht iets voor jou.

Afvalwatertechnoloog worden: een stappenplan

Je moet een aantal stappen volgen als je Afvalwatertechnoloog wilt worden. We bespreken deze stappen hieronder.

Stap 1: Verdiep je in de functie

Het is belangrijk dat je goed begrijpt wat de functie van Afvalwatertechnoloog inhoudt. Je werkt als Afvalwatertechnoloog aan de zuivering en behandeling van afvalwater. Dit omvat onder andere het installeren, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden van afvalwaterzuiveringsinstallaties. Daarnaast zal je met minder ervaren collega's programma's opstellen en je voert haalbaarheidsstudies uit. Soms ben je bezig met een complexe offerte aanvragen en je stelt business cases op.

Stap 2: Ontwikkel de vereiste vaardigheden en competenties

Het is belangrijk dat je beschikt over bepaalde competenties en vaardigheden wanneer je succesvol wilt worden als Afvalwatertechnoloog. Goede kennis van chemie, biologie en techniek is belangrijk, net zoals het vermogen om technische problemen op te lossen en te communiceren met collega's en stakeholders. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over goede analytische vaardigheden en oog voor detail.

Je beschikt bijvoorbeeld over inhoudelijke expertise op het gebied van maatschappelijke advisering, innovatieve conceptontwikkeling en multidisciplinaire engineering. Daarnaast heb je kennis van de technologische aspecten van operationele bedrijfsvoering en weet je van alles over dynamische modellering.

Stap 3: Volg een relevante opleiding of training

Het is vaak vereist dat je een relevante mbo-, hbo- of wo-opleiding hebt afgerond om te kunnen werken als Afvalwatertechnoloog. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding volgen op mbo-niveau 4 of een masteropleiding doen op de universiteit. Een aantal opleidingen die relevant zijn, zijn Chemische Technologie, Milieutechnologie, Civiele Techniek en Watermanagement. Naast opleidingen zijn er ook verschillende trainingen en cursussen beschikbaar om jouw vaardigheden en kennis bij te spijkeren.

Stap 4: Doe werkervaring op

Wanneer je op zoek bent naar een baan als Afvalwatertechnoloog is het belangrijk dat je werkervaring hebt opgedaan. Dit kun je doen door te werken als Junior Afvalwatertechnoloog of door stage te lopen bij relevante bedrijven. Je kunt ook overwegen om jouw netwerk uit te breiden door lid te worden van vakverenigingen. Op deze manier vergroot je ook de kans op een baan.

Stap 5: Solliciteer naar een vacature als Afvalwatertechnoloog

Beschik je over de juiste competenties en vaardigheden? Dan kun je solliciteren. Je kunt op meerdere manieren vacatures vinden, waaronder via social media, vacaturewebsites en netwerkevenementen. Het is belangrijk dat je bij elke vorm van contact betrouwbaar en professioneel overkomt, zodat je een goede indruk maakt op jouw potentiële werkgever.

Stap 6: Bereid je voor op het sollicitatieproces

Jouw sollicitatieproces kan variëren afhankelijk van het type vacature en de werkgever. Daarom is het belangrijk dat je je goed op het sollicitatieproces voorbereidt. Zorg ervoor dat jouw cv up-to-date is, er professioneel uitziet en is afgestemd op de vacature. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw motivatiebrief uniek maakt en specifiek richt op de organisatie waar je solliciteert. Tot slot is het verstandig om je te verdiepen in de functie en het bedrijf, zodat je kunt laten zien dat je gemotiveerd en geïnteresseerd bent.

Belangrijke eigenschappen en vaardigheden van een Afvalwatertechnoloog

Naast de hierboven genoemde stappen, zijn er bepaalde eigenschappen en vaardigheden die je helpen om succesvol te worden als Afvalwatertechnoloog. Enkele belangrijke eigenschappen en vaardigheden zijn:

  Analytisch vermogen: Als Afvalwatertechnoloog moet je in staat zijn om complexe problemen te analyseren en op te lossen.

  Teamspeler: Je werkt vaak samen met andere technici, ingenieurs en stakeholders. Het is daarom belangrijk om goed te kunnen samenwerken en communiceren.

  Flexibiliteit: Als Afvalwatertechnoloog moet je in staat zijn om snel te schakelen tussen verschillende taken en prioriteiten.

  Oog voor detail: Je moet in staat zijn om nauwkeurig te werken en fouten te voorkomen.

  Technische kennis: Je moet beschikken over goede kennis van chemie, biologie en techniek, net zoals de relevante wet- en regelgeving.

  Probleemoplossend vermogen: Je moet in staat zijn om problemen te herkennen, analyseren en op te lossen.

  Communicatieve vaardigheden: Je moet in staat zijn om technische informatie op een begrijpelijke manier te communiceren met collega's en stakeholders op verschillende niveaus.

Carrièremogelijkheden in de Afvalwatertechnologie

Wanneer je gaat werken als Afvalwatertechnoloog krijg je veel carrièremogelijkheden en ligt er veel potentie om te groeien. Wanneer je meer werkervaring hebt opgedaan kun je naar verschillende functies doorgroeien, waaronder Senior Technoloog, Teammanager Watertechnologie Consultancy of Projectleider. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in een bepaald vakgebied te specialiseren, zoals waterhergebruik, procesontwerp of slibbehandeling.

Werkomgeving van een Afvalwatertechnoloog

Je kunt als Afvalwatertechnoloog terecht bij verschillende bedrijven, zoals waterschappen, drinkwaterbedrijven, ingenieursbureaus en adviesbureaus. Je kunt bijvoorbeeld binnen de afdeling watertechnologie op kantoor aan de slag als Projectleider of Adviseur, maar je kunt ook werken bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Jouw werktijden variëren, afhankelijk van jouw werkgever en functie. Je ontvangt doorgaans een marktconform salaris en jouw werkgever kan het moderne arbeidsvoorwaardenpakket zelf samenstellen.

Tips om succesvol te worden als Afvalwatertechnoloog

Je kunt op verschillende manieren succesvol worden als Afvalwatertechnoloog. Hieronder geven we enkele tips die je kunnen helpen bij een succesvolle carrière.

  Persoonlijke ontwikkeling: Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en voortduren te leren. Je kunt dit doen door trainingen en opleidingen te volgen, vakliteratuur te lezen en workshops bij te wonen.

  Netwerken: Het is belangrijk om te netwerken, zodat je jouw carrièreontwikkeling en kansen op een baan kunt vergroten. Neem de tijd om evenementen bij te wonen en aan activiteiten deel te nemen, zodat je jouw netwerk kunt uitbreiden.

  Blijf op de hoogte: De sector van afvalwaterzuivering is continu aan het ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je de wet- en regelgeving kent en op de hoogte bent van de nieuwe technologieën en trends binnen de sector. Je kunt dit doen door trainingen te volgen, vakbladen te lezen, lid te worden van vakverenigingen en conferenties bij te wonen.

  Communicatieve vaardigheden: Als Afvalwatertechnoloog moet je goed kunnen communiceren. Je kunt jouw communicatieve vaardigheden verbeteren door feedback te vragen aan stakeholders en collega's en door te oefenen met schrijven en presenteren.

Sollicitatieproces Afvalwatertechnoloog bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Als je interesse hebt in bescherming van het milieu en het beheer van waterbronnen, past de functie Afvalwatertechnoloog mogelijk goed bij je. Het is belangrijk om de juiste competenties en vaardigheden te ontwikkelen als je succesvol wilt worden. Daarnaast is het opdoen van werkervaring en het volgen van relevante trainingen en opleidingen van belang voor jouw succes. Door tijd te besteden aan jouw vaardigheden, ontwikkeling en netwerk, kun je jouw kansen op groei en succes binnen de sector vergroten.

Aan de slag als Afvalwatertechnoloog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Afvalwatertechnoloog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: