Skip to footerSkip to content

Wat doet een Afvalwatertechnoloog?

Wat doet een Afvalwatertechnoloog - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan als Afvalwatertechnoloog binnen de milieutechnologie? Dan ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd wat deze functie precies inhoudt. Je houdt je als Afvalwatertechnoloog bezig met het onderhouden, installeren en ontwerpen van afvalwaterbehandelingssystemen. Je behandelt het afvalwater dat afkomstig is van bedrijven en huishoudens, voordat het weer in de natuurlijke watercyclus wordt teruggebracht.

We bespreken in deze blog onder andere de inhoud van de functie, de benodigde vaardigheden, de carrièremogelijkheden, het salaris en meer.

Wat is een Afvalwatertechnoloog?

Als Afvalwatertechnoloog houd je je binnen de milieutechnologie bezig met de behandeling van afvalwater. Dit afvalwater is afkomstig van industrie, huishoudens en landbouw. Het water moet behandeld worden, zodat het geschikt is om terug in de natuurlijke watercyclus te brengen of voor hergebruik. Je bent verantwoordelijk voor het onderhouden, installeren en ontwerpen van de systemen die het water behandelen.

Deze systemen hebben als doel dat de schadelijke stoffen verwijderd worden en het afvalwater wordt gezuiverd, voordat het teruggebracht wordt in de watercyclus. Door het afvalwater op een milieuvriendelijke en efficiënte manier te recyclen en behandelen, wordt de impact verminderd op het milieu. Om jouw werk goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat je kennis hebt van onder andere slim datagebruik, innovatieve conceptontwikkeling, systeemkeuzes en procesoptimalisatie.

Wat doet een Afvalwatertechnoloog?

Je hebt veel verschillende verantwoordelijkheden en taken als Afvalwatertechnoloog. Je bent bezig met het ontwerpen van de systemen die gebruikt worden tijdens het behandelen van afvalwater. Deze systemen moeten voldoen aan de economische, technische en duurzaamheidscriteria. Je bent in nauwe samenwerking met collega's, klanten en andere belanghebbenden om zo te zorgen dat alle systemen aan de juiste eisen voldoen. Je dient rekening te houden met de wetgeving van milieu en veiligheid, om er zo voor te zorgen dat de systemen voldoen aan de geldende normen. Je identificeert potentiële risico's en je gaat de veiligheidsmaatregelen implementeren om de risico's te minimaliseren.

Daarnaast draag je de verantwoordelijkheid over het optimaliseren en onderhouden van de systemen binnen de operationele bedrijfsvoering van organisaties. Hierbij kun je denken aan het identificeren van problemen, het monitoren van prestaties en het implementeren van oplossingen voor de verbetering van de systemen.

Je moet ook werken met verschillende methoden en technologieën voor de afvalwaterbehandeling. Hierbij beschik je over kennis van chemische, fysische en biologische processen die in de afvalwaterbehandeling gebruikt worden. Ook is het belangrijk om kennis te hebben van geavanceerde technologieën zoals omgekeerde osmose, membraanfiltratie, elektrocoagulatie en UV-oxidatie.

Wat heb je nodig als Afvalwatertechnoloog?

Wanneer je Afvalwatertechnoloog wilt worden, moet je een relevante mbo-, hbo- of wo-opleiding gevolgd hebben in de richting van scheikunde, milieutechnologie of werktuigbouwkunde. Je beschikt over inhoudelijke expertise op het gebied van de technologische aspecten van het vak. Daarnaast is het vaak vereist om ervaring te hebben in de milieusector, voornamelijk in de richting van afvalwaterbehandeling. We bespreken hieronder enkele vaardigheden die je moet hebben als Afvalwatertechnoloog.

    Analytische vaardigheden: Je bent in staat om data te analyseren, zodat je de prestaties kunt beoordelen van de systemen. Daarnaast identificeer je problemen en los je deze zo nodig op.

    Leiderschapsvaardigheden: Als Projectmanager of Senior Afvalwatertechnoloog ben je in staat om teamleden te begeleiden en projecten te leiden.

    Technische vaardigheden: Je kunt complexe systemen onderhouden en ontwerpen en je bent bekend met verschillende technologieën binnen de afvalwaterbehandeling.

    Communicatieve vaardigheden: Je kunt effectief communiceren met collega's, klanten en andere belanghebbenden en je bent goed in het begrijpelijk overbrengen van technische informatie.

    Probleemoplossende vaardigheden: Je moet snel op onverwachte situaties kunnen reageren en je vindt effectieve oplossingen voor eventuele problemen.

Waar kun je als Afvalwatertechnoloog werken?

Je kunt als Afvalwatertechnoloog bij verschillende partijen en bedrijven werken, waaronder consultancybureaus, overheidsinstellingen en industriële bedrijven. Binnen de afdeling watertechnologie werk je samen met multidisciplinaire teams. Jouw werkomgeving en flexibele werktijden variëren afhankelijk van de locatie en de organisatie waarvoor je werkt. Binnen jouw functie kan het ook zijn dat je naar verschillende locaties moet reizen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor Afvalwatertechnologen?

Voor Afvalwatertechnologen zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een functie als Technisch Directeur, Senior Afvalwatertechnoloog of Teammanager Watertechnologie Consultancy. De functie van Afvalwatertechnoloog biedt mogelijkheden waarbij je jezelf continu ontwikkelt, relevante ervaring opdoet en jouw toegevoegde waarde vergoot.

Naast het doorgroeien naar een leidinggevende functie kun je ook specialiseren in een relevant vakgebied. Zo kun je bijvoorbeeld cursussen en trainingen volgen in de richting van multidisciplinaire engineering, maatschappelijke advisering en dynamische modellering.

Salaris en voordelen: wat kun je verwachten?

Jouw salaris varieert afhankelijk van de locatie en de organisatie waarvoor je werkt. Doorgaans verdien je als Afvalwatertechnoloog een marktconform salaris tussen de € 2.500,- en € 5.000,- per maand. Het salaris kan hoger uitvallen voor een leidinggevende functie of voor ervaren technologen.

Naast het salaris profiteer je ook van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenregelingen, vakantiedagen, bijscholing en ziektekostenverzekeringen. Er zijn organisaties die bonussen aanbieden om werknemers te behouden of om goede prestaties te belonen. Veel bedrijven kunnen hun moderne arbeidsvoorwaardenpakket zelf samenstellen.

Conclusie

We hebben het in deze blog gehad over de functie Afvalwatertechnoloog. Je weet nu wat een Afvalwatertechnoloog doet en welke vaardigheden je nodig hebt voor deze functie. Daarnaast hebben we het ook gehad over de carrièremogelijkheden en de werkomgeving van Afvalwatertechnologen. Tot slot hebben we het salaris en de voordelen behandeld die je kunt verwachten bij deze functie. Hopelijk heeft deze blog je een beter beeld gegeven van de functie en kun je nu een weloverwogen beslissing maken voor jouw carrière.

Aan de slag als Afvalwatertechnoloog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Afvalwatertechnoloog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: