Skip to footerSkip to content

Wat doet een gedragswetenschapper?

Wat doet een Gedragswetenschapper - Banner afbeelding

Ben jij geïnteresseerd in een baan als Gedragswetenschapper binnen het sociaal domein? Dan wil je waarschijnlijk ook weten wat een Gedragswetenschapper doet. Wat houdt de functie van Gedragswetenschapper in, welke vaardigheden heb je nodig voor dit beroep en waar kun je komen te werken? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een gedragswetenschapper?

Een Gedragswetenschapper werkt in de zorgsector, maar wat is een Gedragswetenschapper eigenlijk? Als Gedragswetenschapper observeer, analyseer en bestudeer je menselijk gedrag. Er zijn binnen dit veld verschillende disciplines en specialisaties, zoals psychologen en orthopedagogen. Deze professionals helpen bij de verbetering van de kwaliteit van leven bij psychiatrisch patiënten. Dit doen ze door het menselijk gedrag te begrijpen en er eventueel invloed op uit te oefenen.

De definitie van het beroep van Gedragswetenschapper omvat meerdere aspecten. Je bent gespecialiseerd in het onderzoeken van processen en interacties die aan menselijk gedrag bijdragen. Daarom betreft de uitleg van een Gedragswetenschapper ook het begrijpen van onderliggende sociale, psychologische en culturele factoren die invloed hebben op ons gedrag.

Wat doet een gedragswetenschapper?

Een Gedragswetenschapper houdt zich bezig met een breed scala aan verantwoordelijkheden en taken. Jouw hoofdtaak is het analyseren van gedrag en het doen van diagnostisch onderzoek om patronen te begrijpen en te identificeren. Naast dat je specifieke gedragsproblematiek observeert, zijn jouw meest voorkomende taken het afnemen van diagnostische test, het opstellen van behandelplannen en het begeleiden van cliënten. De aard van jouw werk is gevoelig en daarom ben je ook betrokken bij het nemen van ethische beslissingen.

De verantwoordelijkheden van Gedragswetenschappers liggen voornamelijk bij het analyseren en verzamelen van gegevens, het voorstellen van interventies en het ontwikkelen van theorieën. Het volgende voorbeeld laat deze verantwoordelijkheden goed zien.

Een Gedragswetenschapper kan bijvoorbeeld werken bij een overheidsinstantie om zo de naleving te verbeteren van verkeersregels. Je kunt dan onderzoek doen om te achterhalen wat de oorzaken van overtredingen zijn. Hierbij ga je bijvoorbeeld aan de slag met het analyseren van ongevalsgegevens, het observeren van verkeersstromen en het interviewen van overtreders.

Wat heb jij als gedragswetenschapper nodig aan vaardigheden?

Je hebt diverse vaardigheden nodig om een goede Gedragswetenschapper te worden. Allereerst moet je beschikken over een relevante opleiding binnen het veld van bijvoorbeeld, sociologie, psychologie of antropologie. Deze opleidingen geven je pedagogische kennis en de basis in methoden en theorieën van menselijk gedrag. Hieronder benoemen we enkele voorbeelden van specifieke opleidingen.

    Hbo Bachelor Toegepaste Psychologie

    Master Pedagogische Wetenschappen

    Universitaire Bachelor Psychologie

    Universitaire Master Gedragswetenschappen

Naast een relevante opleiding, heb je ook specifieke vaardigheden nodig. Je beschikt analytisch vermogen om zo patronen te ontdekken en data te kunnen interpreteren. Verder moet je sterke communicatieve vaardigheden hebben om duidelijk jouw bevindingen over te brengen en effectief te kunnen samenwerken. Tot slot ben je pro actief en creatief om voor gedragsproblemen innovatieve oplossingen te bedenken.

Waar kun jij komen te werken als gedragswetenschapper?

Je kunt als Gedragswetenschapper binnen verschillende omgevingen werken, zoals onderzoeksinstellingen, overheidsinstanties, non-profitorganisaties en universiteiten. Daarnaast zijn er ook verschillende settings waarin je kunt werken, zoals in de gehandicaptenzorg, in de jeugdzorg, bij geestelijke gezondheidszorginstellingen of binnen het onderwijs.

Hoe jouw werksfeer eruit zal zien is afhankelijk van de organisatie en de werkplek. Je werkt als Gedragswetenschapper vaak in een multidisciplinair team met andere hulpverleners en Maatschappelijk Werkers. Dit kan een stimulerende en dynamische omgeving zijn waarin inzichten en ideeën worden gedeeld.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een gedragswetenschapper?

Binnen de gedragswetenschappen zijn de carrièremogelijkheden zeer divers en afhankelijk van jouw vaardigheden en interesses. Je kunt, na het afronden van jouw opleiding, ervoor kiezen om jezelf te specialiseren in een vakgebied. Hierbij kun je denken aan klinische psychologie, gedragseconomie of organisatiegedrag.

Daarnaast kun je jezelf ook ontwikkelen om door te groeien naar een leidinggevende positie, als Projectmanager of Teamleider. Tot slot kun je jouw carrière ook binnen het onderzoek of onderwijs voortzetten als Maatschappelijk Werker of Onderzoeker. Binnen de gedragswetenschappen is het groeipotentieel dus aanzienlijk.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Wat een Gedragswetenschapper verdient, varieert aanzienlijk, afhankelijk van ervaring, werkplek en specialisatie. Je kunt in Nederland als startende Gedragswetenschapper een salaris verwachten van ongeveer € 2.500,- tot € 3.000,- bruto per maand. Wanneer je meer werkervaring opdoet en meer verantwoordelijkheden op je neemt, kan het salaris oplopen tot € 5.000,- bruto per maand of zelfs meer.

Naast het salaris ontvang je ook secundaire arbeidsvoorwaarden en deze verschillen ook per organisatie en sector. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ziektekostenverzekering, pensioenopbouw, vakantiedagen en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling.

Conclusie

We hebben het in deze blog gehad over de functie Gedragswetenschapper. Je weet nu meer over wat een Gedragswetenschapper is en welke taken en verantwoordelijkheden bij dit beroep horen. Daarnaast hebben we ook besproken welke vaardigheden nodig zijn om Gedragswetenschapper te worden. Je weet ook meer over de werkomgeving en carrièremogelijkheden van Gedragswetenschappers. Tot slot hebben we het gehad over de salarissen en voordelen die bij dit beroep horen. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest voor je en wensen je veel succes met jouw carrière als Gedragswetenschapper.

Aan de slag als Gedragswetenschapper bij Maandag®

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Gedragswetenschapper bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: