Skip to footerSkip to content

Wat doet een consulent werk en inkomen?

Wat doet een consulent werk en inkomen header image

Welkom bij deze uitgebreide en bijgewerkte gids over de rol van een Consulent Werk en Inkomen in het sociaal domein! Deze functie is van vitaal belang in onze samenleving en speelt een sleutelrol bij het ondersteunen van mensen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling, binnen de context van sociale zekerheid. Laten we dieper duiken in wat deze functie inhoudt.

Wat is een consulent werk en inkomen?

Een consulent werk en inkomen, vaak werkzaam als klantmanager werk, is een professional die zich richt op het ondersteunen van individuen bij het vinden van passend werk en het beheren van inkomensgerelateerde zaken in het sociaaldomein. Je motiveert en activeert cliënten met als doel om ervoor te zorgen dat zij weer voor hun eigen inkomsten kunnen zorgen. Deze rol is cruciaal in het kader van de Participatiewet en omvat een reeks taken en verantwoordelijkheden die gericht zijn op het verbeteren van de levenskwaliteit van cliënten door werk en financiële stabiliteit.

Wat doet een consulent werk en inkomen?

Een consulent werk en inkomen heeft een breed en divers takenpakket:

  Voeren van intakegesprekken en persoonlijke begeleiding van cliënten in het sociaal domein;

  Begeleiden van cliënten naar scholing, de arbeidsmarkt, en/of sociale activering;

  Vastleggen en bewaken van gemaakte afspraken en voortgang;

  Beoordelen van aanvragen voor uitkeringen en voorzieningen, zoals bijzondere bijstand;

  Uitvoeren van beëindigings- en fraudeonderzoeken;

  Zelfstandig beheren van een eigen caseload en op zelfstandige wijze adviezen uitbrengen over hoeverre uitkeringen en voorzieningen van cliënten rechtmatig en voorliggend zijn.

Deze taken vereisen een combinatie van technische kennis, empathie, en sterke communicatieve vaardigheden.

Vaardigheden van een consulent werk en inkomen

Voor deze rol is een afgeronde hbo-opleiding essentieel in een sociaal-juridisch vakgebied, zoals Sociaal Juridische Dienstverlening, binnen het sociaal domein. Belangrijke vaardigheden en competenties omvatten:

  Effectieve communicatie en klantgerichtheid;

  Analytische vaardigheden: het vermogen om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken;

  Flexibiliteit, overtuigingskracht en het vermogen om verantwoordelijke besluiten te nemen;

  Goed kunnen omgaan met druk en constructief samenwerken met diverse stakeholders om gemeenschappelijke doelen te behalen.

Werkomgeving van een consulent werk en inkomen

Consulenten werk en inkomen, waaronder ook WMO consulenten, werken voornamelijk bij gemeenten, sociale diensten, of re-integratiebedrijven. Ze hebben veel autonomie in hun rol en werken vaak binnen een team dat zich richt op werk, inkomen en zorg. Ze ondersteunen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun re-integratie, met een sterke focus op luisteren, begrijpen en adviseren.

Carrièremogelijkheden voor een consulent werk en inkomen

Er zijn diverse carrièremogelijkheden binnen deze functie, waaronder doorgroeien naar senior posities, specialisatie in bepaalde gebieden, of overstappen naar beleidsmatige of managementfuncties zoals de functie wmo consulent. De rol biedt ook een uitstekend platform voor verdere professionele ontwikkeling binnen het sociale domein.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Salaris en voordelen

Het salaris voor deze functie varieert, met een bruto maandsalaris tot € 4.535,- voor een 36-urige werkweek. Het inkomen word bepaald aan de hand van diverse factoren, zoals het aantal jaar werkervaring, opleidingsniveau en motivatie. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen onder meer extra budgetten voor persoonlijke ontwikkeling, een goede pensioenregeling, flexibele werkuren en een positieve, ondersteunende werkomgeving omvatten.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Conclusie

De rol van een consulent werk en inkomen is complex, uitdagend en uiterst belonend. Het biedt de mogelijkheid om een significante impact te hebben op het leven van individuen, terwijl je ook professioneel groeit en je vaardigheden ontwikkelt. Met de juiste kwalificaties en een passie voor het ondersteunen van anderen, is het een carrière die zowel persoonlijke voldoening als professionele ontwikkeling biedt.

Aan de slag als consulent werk en inkomen bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als consulent werk en inkomen bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: