Skip to footerSkip to content

Hoe word je consulent werk en inkomen?

Consulent werk en inkomen worden header image

Ben je geïnteresseerd in een dynamische rol binnen het sociaal domein, waar je dagelijks het verschil maakt in de levens van mensen? Dan is de functie van consulent werk en inkomen iets voor jou. Deze functie, essentieel in het veld van sociale zekerheid, omvat diverse aspecten zoals het beoordelen van bijzondere bijstand, het uitvoeren van intakegesprekken en het coachen van cliënten. Je hebt een mbo-niveau of hbo-niveau van denken voor een baan als inkomensconsulent nodig en ook een sterke basis in sociaal juridische dienstverlening.

Vereiste vaardigheden en competenties

Een consulent werk en inkomen moet beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen en een analytische instelling. Het is van belang dat je kunt omgaan met complexe situaties, waarbij je de balans moet vinden tussen de behoeften van de cliënt en de wettelijke kaders en regelgeving. Deze vaardigheden worden verder ontwikkeld tijdens een hbo-opleiding in sociaal juridische dienstverlening, aangevuld met praktijkervaring en mogelijkheden tot e-learning voor continue persoonlijke ontwikkeling.

Opleiding en training

Een gerichte opleiding, zoals een hbo-opleiding in Sociaal Juridische Dienstverlening, legt de basis voor deze functie. Aanvullende trainingen en cursussen, vaak beschikbaar in de vorm van e-learning, helpen je om gespecialiseerde kennis en vaardigheden op te doen. Een jaar werkervaring in een gerelateerde functie, zoals bijvoorbeeld als Wmo consulent, kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan je ontwikkeling.

Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om altijd kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Loopbaantrajecten / Doorgroeimogelijkheden

Consulenten werk en inkomen hebben diverse doorgroeimogelijkheden binnen het sociaal domein. Naast het opklimmen in de hiërarchie binnen een gemeente of sociale dienst, kun je je ook specialiseren in specifieke gebieden van sociale zekerheid of overstappen naar gerelateerde functies zoals een Wmo consulent.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Werkomgeving

De werkomgeving van een consulent werk en inkomen is vaak een gemeentelijke of overheidsinstelling. Hier werk je samen met meerdere collega's uit verschillende disciplines. Deze rol vereist vaak flexibiliteit in werktijden en een sterke samenwerkingsgeest.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Tips om succesvol te worden

Om succesvol te zijn in deze functie, is het essentieel om voortdurend op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de wetgeving en best practices binnen het sociaal domein. E-learning platforms kunnen hierbij een waardevolle rol spelen.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Tijdens het sollicitatieproces is het belangrijk om jouw kennis van de Participatiewet en gerelateerde wetgeving, je ervaring in het veld (zoals eerdere ervaring als Wmo consulent), en je vaardigheden in communicatie en empathie te benadrukken.

Sollicitatieproces consulent werk en inkomen bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Het worden van een consulent werk en inkomen is een pad van constante groei en ontwikkeling. Met een sterke basis in sociaal juridische dienstverlening, gecombineerd met voortdurende persoonlijke ontwikkeling en e-learning, kun je een impactvolle en lonende carrière opbouwen in het sociaal domein.

Aan de slag als consulent werk en inkomen bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als consulent werk en inkomen bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: