Skip to footerSkip to content

Wat doet een assistent uitvoerder?

Wat doet een assistent uitvoerder? - header image

In de bouwsector kan je niet om het beroep uitvoerder heen. Wie de rechterhand van de uitvoerder is? De assistent uitvoerder bouw. Deze dynamische rol zorgt ervoor dat bouwprojecten soepel en efficiënt verlopen. Wat houdt deze functie precies in? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de assistent uitvoerder. Lees snel verder!

Wat is een assistent uitvoerder?

"Wat doet een assistent uitvoerder precies?" is een vraag die vaak gesteld wordt. Simpel gezegd werkt de assistent uitvoerder samen met de uitvoerder om bouwprojecten te begeleiden en te zorgen dat alles op rolletjes verloopt. De rol van een assistent uitvoerder gaat verder dan alleen de titel; het gaat om de kenmerken van de functie, zoals het coördineren van werkzaamheden, het bewaken van de kwaliteit en het onderhouden van contact met alle betrokken partijen, waaronder onderaannemers.

Wat doet een assistent uitvoerder?

Een assistent uitvoerder heeft een breed scala aan verschillende taken en verantwoordelijkheden. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de bouwplaats, zoals:

  Het zorgen voor de juiste materialen

  Het controleren van de kwaliteit van het werk

  Het bewaken van de voortgang en tijdsplanning

  Administratieve werkzaamheden en rapportages

  Communiceren met onderaannemers, leveranciers en het bouwteam

  Zorgen voor een veilige werkomgeving.

Stel je bijvoorbeeld voor dat er een vertraging optreedt, omdat een levering niet op tijd is. De assistent uitvoerder, die organisatorisch sterk moet zijn, zal dan snel moeten schakelen om alternatieve oplossingen te vinden en ervoor te zorgen dat het project op schema blijft lopen.

Wat heb jij als assistent uitvoerder nodig aan vaardigheden?

De vaardigheden van een assistent uitvoerder zijn divers. Naast een relevante opleiding in de Bouw of Civiele Techniek, zijn er bepaalde eigenschappen en competenties die essentieel zijn:

  Goede communicatieve vaardigheden;

  Technisch inzicht;

  Organisatorische vaardigheden;

  Vermogen om onder druk te werken en stressbestendigheid;

  Het behouden van overzicht, zelfs onder hoge werkdruk;

  In bezit zijn van een rijbewijs B is vaak een pré, gezien de mobiliteit die de functie vereist.

Waar kun jij komen te werken als assistent uitvoerder?

Als assistent uitvoerder kun je op diverse bouwplaatsen terechtkomen, van grote infrastructurele projecten tot kleinere woningbouwprojecten. Je werkt nauw samen met een team van vakmensen, waaronder uitvoerders, waarbij samenwerking en communicatie centraal staan.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een assistent uitvoerder?

De carrièremogelijkheden in de functie van assistent uitvoerder zijn veelbelovend. Tot de doorgroeimogelijkheden behoort uitvoerder bouw, aannemer of een andere leidinggevende functie. Of bijvoorbeeld een overstap maken naar werkvoorbereider, projectassistent of projectleider in een andere sector. Er zijn ook verwante beroepen en andere beroepen in de bouwsector die je kunt overwegen naarmate je meer ervaring opdoet.

Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om altijd kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het gemiddelde salaris van een assistent uitvoerder kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en het specifieke bouwproject. Het gemiddelde uurloon van een assistent-uitvoerder is € 14,50 bruto, wat neerkomt op een gemiddeld salaris van rond de € 3.000 bruto per maand op fulltime basis. Als je je afvraagt wat je gaat verdienen, kun je rekenen op een goed salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, een pensioenregeling en, afhankelijk van het bedrijf, een bonusstructuur.

Maandag® als werkgever

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Conclusie

De functie van assistent uitvoerder, of beter gezegd, kaderfunctionaris uitvoering bouw, is een dynamische en essentiële rol in de bouwwereld. Van het coördineren van werkzaamheden op de bouwplaats tot het communiceren met diverse stakeholders, de assistent uitvoerder is de ruggengraat van elk bouwproject. Met uitstekende carrièremogelijkheden en een competitief salarispakket is het een aantrekkelijke keuze voor velen die een carrière in de bouw overwegen. Als je over de juiste vaardigheden en passie beschikt, kan de rol van assistent uitvoerder een zeer bevredigende en lonende carrièrekeuze zijn.

Aan de slag als assistent uitvoerder bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als assistent uitvoerder bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: