Skip to footerSkip to content

Hoe word je assistent uitvoerder?

Hoe word je assistent uitvoerder? - header image

Als je op zoek bent naar een uitdagende functie in de bouwsector, dan is de rol van assistent uitvoerder wellicht iets voor jou. Maar hoe kun je een assistent uitvoerder worden? Het is een vraag die velen zich stellen wanneer ze geïnteresseerd zijn in dit vakgebied. In deze blog nemen we je mee langs de stappen om assistent uitvoerder te worden, de vereisten om deze functie te bekleden en de weg naar het worden van een assistent uitvoerder bouw of assistent uitvoerder infra.

Vereiste vaardigheden en competenties

De vaardigheden en eigenschappen van een assistent uitvoerder zijn divers. Enkele belangrijke competenties van een assistent uitvoerder zijn:

  Communicatieve vaardigheden: je moet goed kunnen communiceren met zowel het bouwteam als met klanten;

  Organisatorische vaardigheden: het plannen en coördineren van werkzaamheden is een belangrijk onderdeel van de functie. Je zorgt ervoor dat alles op de bouwplaats spoedig en volgens de veiligheidsregels verloopt;

  Probleemoplossend vermogen: in de bouw kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Het is aan jou om deze snel en efficiënt op te lossen.

Om deze vaardigheden en competenties te ontwikkelen, kun je overwegen om cursussen of trainingen te volgen bij een erkend leerbedrijf. Ook is het waardevol om ervaring op te doen in de bouwsector, bijvoorbeeld als stagiair of als junior medewerker.

Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om altijd kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Opleiding en training

De opleiding voor assistent uitvoerder is vaak een mbo-opleiding in de richting van Bouwkunde of Civiele Techniek. Naast de formele opleiding bouw op mbo-niveau zijn er diverse trainingen en cursussen die je kunt volgen om je verder te specialiseren. Bijvoorbeeld de opleiding uitvoerder infra. Mocht je nog geen relevante opleiding hebben gevolgd, dan kun je overwegen om een avondopleiding of deeltijdopleiding te volgen. Hier worden tijdens de opleiding de volgende modules behandeld: constructies calculeren en een praktijkdag rioleringen.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

De carrièremogelijkheden in de functie van assistent uitvoerder zijn veelbelovend. Na enkele jaren ervaring kun je doorgroeien naar een volledige uitvoerdersrol, zoals voorman infra. Andere loopbaantrajecten in de functie kunnen leiden naar posities zoals projectleider of zelfs bedrijfsleider. Het groeipotentieel in de functie van assistent uitvoerder is dus aanzienlijk, vooral als je de capaciteiten bezit en gedurende je opleidingsjaren bouwt aan je kennis en vaardigheden.

Werkomgeving

De werkomgeving van een assistent uitvoerder is dynamisch. Je bevindt je vaak op de bouwplaats, maar ook op kantoor voor administratieve taken. De werktijden van een assistent uitvoerder kunnen variëren, afhankelijk van het project. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je aan te kunnen passen aan verschillende arbeidsomstandigheden.

Tips om succesvol te worden

Wil je een succesvolle assistent uitvoerder worden? Hier zijn enkele tips:

  Blijf leren: de bouwsector is constant in ontwikkeling. Blijf op de hoogte van de nieuwste technieken en methoden. Maak gebruik van praktische methodes waarmee je je kennis kunt vergroten;

  Netwerk: bouw een netwerk op binnen de sector. Dit kan je helpen bij het vinden van nieuwe kansen en het oplossen van problemen;

  Time management: zorg dat je je tijd efficiënt indeelt en prioriteiten stelt.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Wanneer je solliciteert voor de functie van assistent uitvoerder, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat je CV up-to-date is en dat je relevante werkervaring, vaardigheden en referenties duidelijk vermeldt. Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om je competenties en motivatie goed over te brengen. Wees voorbereid op vragen van de recruiter of hiring manager over specifieke situaties uit je werkervaring. Zorg ervoor dat je een branche erkende diploma hebt en dat je bekend bent met het kwalificatie dossier kaderfunctionaris.

Maandag® als werkgever

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Sollicitatieproces assistent uitvoerder bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

De functie van assistent uitvoerder is een uitdagende en veelzijdige rol binnen de bouwsector. Met de juiste opleiding, vaardigheden en motivatie kun je een succesvolle carrière opbouwen in deze functie. Onthoud de tips en adviezen uit deze blog en zet je beste beentje voor tijdens het sollicitatieproces. Veel succes op je weg naar het worden van een assistent uitvoerder!

Aan de slag als assistent uitvoerder bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als assistent uitvoerder bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: