Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Van bore-out symptomen naar frisse energie op werk

bore out symptomen verveling op werk

Bore-out symptomen kunnen ontstaan als je je onwijs verveelt op werk. Als je niet genoeg gestimuleerd wordt en/of te weinig te doen hebt. De bore-out is vernoemd naar de bekende burn-out. Hoewel de symptomen op elkaar lijken is de oorzaak precies het tegenovergestelde. Vind jij je werk saai, voel je je niet verbonden met jouw werk of heb je weinig te doen? Kun je je lastig concentreren en kom je vaak moe thuis? Dat zijn klassieke symptomen van een bore-out. Lees meer over de symptomen van verveling op werk én wat je eraan kunt doen. Van een bore-out naar frisse energie op werk!

Wat is een bore-out precies?

Als je je op werk onwijs verveelt, kun je last krijgen van bore-out symptomen. Je raakt dan moe en uitgeput van verveling. Verveling op het werk kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  Je vindt het werk saai

  Je vindt het werk wel leuk, maar hebt te weinig te doen

  Je vind het werk makkelijk en wordt weinig uitgedaagd

  Je vindt het werk niet zinvol

  Je voelt je niet verbonden met het bedrijf

Mensen die zich vervelen op werk willen vaak niet dat collega’s of leidinggevenden dit merken. Als ‘oplossing’ kiezen ze er bijvoorbeeld voor om extra lang over taken te doen. Sommige mensen houden zich bezig met privézaken op werk. Het gevolg: de dag duurt ontzettend lang en je komt uitgeput thuis. Doen alsof je druk bent kost namelijk meer energie dan je misschien zou denken. Bovendien zorgt het voor stress op werk.

Bore-out symptomen

De symptomen van een bore-out lijken op de symptomen van een burn-out:

  Je hebt weinig energie

  Je voelt je gestrest

  Je bent sneller geïrriteerd

  Je hebt weinig interesse in werk, maar ook in privézaken

  Je kunt je niet goed concentreren

  Je hebt minder zelfvertrouwen

  Je slaapt slecht

  Je stelt dingen uit

Verveel je je op werk en ervaar je (enkele van) deze kenmerken? Dan is het belangrijk om snel iets te veranderen. Naarmate je minder energie en zelfvertrouwen krijgt, wordt het steeds lastiger om je bore-out klachten aan te pakken.

Wat te doen bij bore-out klachten?

Mensen schamen zich doorgaans voor bore-out klachten. Ze houden het liever verborgen. Daarom merken leidinggevenden het vaak niet op, totdat een werknemer bijvoorbeeld ontslag neemt. Het is niks om je voor te schamen. Er zijn veel mensen die lijden aan verveling op werk. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om 43 procent van de werknemers (Udemy, 2016). 15 procent verveelt zich zó erg, dat het tot stress, irritatie en moeheid leidt (Werder en Rothlin, 2007).

Neem je klachten serieus en bespreek ze met jouw leidinggevende. Geef aan dat je niet genoeg te doen hebt, of dat je de uitdaging mist. Jouw leidinggevende zal dit graag willen weten. Dan kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing.

Komen jullie er niet uit? Blijkt er geen extra werk of meer uitdaging beschikbaar te zijn binnen je huidige baan? Dan is het waarschijnlijk tijd voor iets nieuws.

Krijg weer zin in je werk!

Bij Maandag® is er altijd interessant en uitdagend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Wij zijn benieuwd naar jouw interesses en capaciteiten.

Wil je je verder ontwikkelen? Bij detachering staat jouw persoonlijke groei voorop. Via de Maandag® Academy zijn allerlei opleidingen en trainingen beschikbaar. Samen vinden we dé baan waar jij nooit verveeld raakt.

Bore-out test

Twijfel je of je aan bore-out klachten lijdt? De DUBS (Dutch Boredom Scale) van onderzoekers Gaby Reijseger, Wilbar Schaufeli en collega’s kan hier een handig hulpmiddel bij zijn. Een bore-out kan nog niet klinisch vastgesteld worden. Het is namelijk geen wetenschappelijke term. Wel is de DUBS een handige manier om verveling op werk te meten.

Lees de volgende uitspraken en geef aan hoeverre je je hierin herkent. Gebruik hiervoor een schaal van 0 (nooit) tot 6 (altijd). Scoor je gemiddeld 4 of hoger? Dan is dat een teken dat je verveeld bent op werk.

  Op werk gaat de tijd erg langzaam

  Ik voel me verveeld op werk

  Tijdens werk ben ik aan het dagdromen

  Het lijkt alsof de werkdag nooit voorbij gaat

  Ik neig ernaar om andere dingen te doen tijdens werk

  Op mijn werk is niet zoveel te doen Deze test is enkel voor educatieve doeleinden, niet om een zelfdiagnose te stellen.