Skip to footerSkip to content

Hoe word je maatschappelijk werker?

Hoe word je maatschappelijk werker? - Header image

Als maatschappelijk werker speel je een belangrijke rol in het leven van mensen die problemen ondervinden in het dagelijks leven. Door gesprekken met ze te voeren kom je achter de aard van hun omstandigheden. Je helpt mensen met het vinden van een oplossing en leert ze hoe ze het beste met hun problemen kunnen omgaan.

Ben jij een goede luisteraar en vind je het leuk om samen met andere hulpverleners cliënten te helpen om hun plek te vinden in de maatschappij? Dan is het beroep sociaal-maatschappelijk dienstverlener echt iets voor jou! Maar hoe word je maatschappelijk werker? In deze blog vertellen we je welke opleiding en eigenschappen nodig zijn om sociaal werker te kunnen worden.

Vaardigheden en competenties

Wanneer je gaat werken als maatschappelijk werker, krijg je te maken met cliënten met allerlei problemen. Hoe deze er precies uitzien, hangt af van waar je werkzaam bent. Sommige maatschappelijk werkers helpen bijvoorbeeld mensen met psychische problemen, anderen zijn actief in de jeugdzorg.

Juist omdat maatschappelijk werk een heel breed vakgebied is, kan het voorkomen dat je binnen jouw werkomgeving aanvullende competenties nodig hebt. Verdiep je daarom goed in je doelgroep en het soort sociaal werk dat je graag wilt doen. Zo kun je een goede inschatting maken van de eigenschappen die voor dat specifieke vakgebied nuttig zijn.

Wij zochten voor je uit welke vaardigheden en competenties goed van pas komen als je algemeen maatschappelijk werk doet.

Communicatieve en sociale vaardigheden

Een maatschappelijk werker heeft in de eerste plaats goede communicatieve en sociale vaardigheden nodig. Je bent immers een toegankelijk aanspreekpunt voor je cliënten. Je bouwt een vertrouwensrelatie met hen op en bent betrokken bij hun problemen en het oplossen daarvan. Het is dus belangrijk dat je goed kunt luisteren en analyseren, om effectief te bepalen wat je cliënt nodig heeft. Naast een hoge mate van maatschappelijke betrokkenheid, weet je ook van aanpakken: je weet precies bij welke andere hulpverleners of instanties je moet zijn om je cliënten zo goed mogelijk te helpen.

Je sterke communicatieve vaardigheden komen ook goed van pas in het contact met andere hulpverleners of betrokkenen die je cliënt begeleiden. Denk hierbij aan andere maatschappelijk werkers, psychologen, overheidsinstanties en de naaste familie. Een maatschappelijk werker kan zich zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken, want naast gesprekken voeren met mensen zul je de voortgang moeten rapporteren.

Organisatorische vaardigheden

Een goede maatschappelijk werker beschikt over sterke organisatorische vaardigheden. Je hebt een scherp inzicht en weet goed je weg te vinden bij allerlei instanties en hulporganisaties. Naast het vinden van een oplossing ben je flexibel, want soms kan een situatie ineens een andere wending nemen. Je denkt in oplossingen, bent stressbestendig en kunt ook in crisissituaties het hoofd koel houden en snel schakelen.

Opleiding en training voor maatschappelijk werkers

Als je een opleiding tot maatschappelijk werker wilt volgen, kun je het beste kiezen voor een mbo-opleiding sociaal werk of de hbo-opleiding MDW (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening). Beide opleidingen geven je een brede basis, waarna je later in je opleiding bepaalt in welke richting je je wilt specialiseren.

Wil je graag maatschappelijk werker worden, maar beschik je niet over de juiste papieren? Dan kun je na een EVC-procedure misschien toch aan de slag! EVC staat voor "Erkenning Verworven Competenties". Door deze procedure te doorlopen laat je je kennis vastleggen en ontvang je een erkend beroepscertificaat.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Voor maatschappelijk werkers zijn er veel loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden beschikbaar. De maatschappij is constant in beweging, dus is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen binnen je vakgebied.

Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren, je kennis uitbreiden naar een ander deelgebied voor sociaal werk of toekomstig sociaal werkers gaan opleiden. Wat er allemaal mogelijk is, hangt af van waar je werkt en wat je wensen zijn. In de Gids voor Beroepsontwikkeling vind je tips over hoe je sociaal werker kunt worden, hoe je je kunt doorontwikkelen en hoe je het plezier in je werk kunt behouden en vergroten.

Werkomgeving

Als je gaat werken als maatschappelijk werker kun je bij verschillende bedrijven en organisaties terechtkomen. Je zou bijvoorbeeld bedrijfsmaatschappelijk werk kunnen doen; dan help je om werknemers weer te laten integreren op de werkvloer en verzuim te voorkomen.

Andere maatschappelijk werkers zijn bijvoorbeeld werkzaam in een asielzoekerscentrum en helpen vluchtelingen. Weer anderen brengen huisbezoeken, zoals bij ex-gedetineerden of mensen met schulden. Hoe je werkomgeving eruit ziet hangt dus sterk af van het soort maatschappelijk werk dat je doet. Wil je maatschappelijk werker worden? Bepaal dan eerst voor jezelf welke doelgroep je aanspreekt en waar je graag zou willen werken.

Tips om succesvol te worden als sociaal werker

Om succesvol te worden als sociaal werker is het belangrijk dat je je constant blijft ontwikkelen. Dit kun je onder andere doen door je kennis te vergroten door aanvullende opleidingen of trainingen te volgen.

Van iedere situatie kun je iets leren. Daarom is het goed om te reflecteren op je eigen handelingen en feedback te vragen van anderen. Zo word je nog beter in je werk!

Tot slot: als maatschappelijk werker is het essentieel dat je altijd een professionele houding hebt. Je kunt soms te maken krijgen met conflicten of ingrijpende gebeurtenissen. Wil je succesvol zijn in dit vakgebied? Dan is het belangrijk dat je weet tot hoever je betrokkenheid kan gaan en waar je grenzen liggen.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Een sollicitatieproces is altijd spannend, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Enkele tips van ons om ontspannen je sollicitatieproces in te gaan:

    Verdiep je in het bedrijf of de organisatie waar je graag wilt werken

    Bereid je interview goed voor: lees welke vragen je zou kunnen verwachten en bedenk alvast hoe je daarop zou antwoorden

    Wees niet terughoudend in het tonen van je kwaliteiten

    Zorg dat je er verzorgd uitziet en op tijd aanwezig bent

Sollicitatieproces maatschappelijk werker bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen kun je als maatschappelijk werker ontzettend veel kanten op. Er zijn een aantal eigenschappen en vaardigheden die handig zijn voor elke vorm van maatschappelijk werk. Afhankelijk van je specialisatie kunnen aanvullende competenties van belang zijn.

Wil je maatschappelijk werker worden? Dan heb je allereerst een relevante mbo- of hbo-opleiding nodig, of een erkend ervaringscertificaat. Binnen welk deelgebied van maatschappelijk werk je terechtkomt is vaak afhankelijk van de specialisatie die je in de latere jaren van je studie hebt gekozen.

Op het gebied van doorontwikkeling en scholing zijn er talrijke mogelijkheden in dit vakgebied. Verdiep je in de mogelijkheden en blijf werken aan je persoonlijke ontwikkeling om te slagen als maatschappelijk werker!

Aan de slag als maatschappelijk werker bij Maandag®

Bekijk onze vacatures maatschappelijk werker

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als maatschappelijk werker bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: