Skip to footerSkip to content

Wat verdient een maatschappelijk werker?

Wat verdient een maatschappelijk werker? - Header image

Lijkt het je leuk om als maatschappelijk werker aan de slag te gaan en vraag je je af hoeveel je kunt gaan verdienen? Wij zochten het voor je uit! Een maatschappelijk werker helpt cliënten die in hun dagelijks leven te maken hebben met allerlei problemen. Dit kunnen relatieproblemen of psychische problemen zijn, maar ook een verslaving of gevoelens van eenzaamheid.

Als maatschappelijk werker heb je een begeleidende rol voor je cliënten. Je gaat met ze in gesprek om inzicht in hun situatie te krijgen, leert ze hoe ze er goed mee om kunnen gaan en helpt actief mee in het vinden van een oplossing voor de problemen.

Gemiddelde salaris van maatschappelijk werkers

Hoeveel verdient een maatschappelijk werker? Het loon van een maatschappelijk werker is afhankelijk van je opleidingsniveau, hoeveel jaar werkervaring je hebt en welke overige competenties je hebt. Ben je net afgestudeerd, dan verdien je ongeveer € 3.000,- bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een maatschappelijk werker ligt rond de € 3.900,- en kan oplopen tot ongeveer € 4.800,-

De hierboven genoemde bedragen zijn slechts gemiddelden. Hoeveel je daadwerkelijk gaat verdienen hangt af van waar je gaat werken als maatschappelijk werker en wat je individuele kwaliteiten zijn. De cao Sociaal Werk geeft je goede algemene informatie over wat je kunt verwachten op het gebied van salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Als sociaal-maatschappelijk dienstverlener kun je werkzaam zijn in allerlei functies en bij diverse organisaties. Het is dan ook niet vreemd dat er binnen het maatschappelijk werk salarisverschillen zijn tussen sectoren en locaties.

Verschillen in loon kunnen in de eerste plaats verklaard worden door het opleidingsniveau. Een maatschappelijk werker met een afgeronde hbo-opleiding verdient meer dan een sociaal werker met een mbo-diploma op zak.

Daarnaast zijn er grote verschillen tussen regio's. Een maatschappelijk werker in Overijssel verdient gemiddeld veel meer dan in Groningen. Het is belangrijk om te weten dat in deze vergelijking het opleidingsniveau niet is gespecificeerd. Daarnaast zou het kunnen dat er in de ene regio veel vraag is en er weinig maatschappelijk werkers beschikbaar zijn.

Omdat er binnen het sociaal werk veel verschillende functies mogelijk zijn en je als maatschappelijk werker diverse opleidingsniveaus kunt hebben, is het belangrijk om goed te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Vaak vind je veel informatie in de functieomschrijving van vacatures en ook de cao Sociaal Werk geeft een goed inzicht in wat je kunt verdienen.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Werkervaring is een belangrijke pijler als het gaat om het bepalen van je salaris. Je wordt in een functieschaalgeplaatst aan de hand van je diploma's, maar je werkervaring bepaalt op welke trede je ingeschaald wordt.

Als beginnend maatschappelijk werker begin je relatief laag op de ladder. Naarmate je ervaring toeneemt kun je steeds een trede hoger klimmen, dus je inkomen groeit stapsgewijs mee. Heb je de laatste trede van de schaal bereikt? Dan krijg je geen periodieke loonsverhoging meer. Algemene in de cao afgesproken verhogingen worden uiteraard wel doorberekend in de salarissen.

Naast werkervaring is ook je opleidingsniveau van invloed op de hoogte van je salaris. Over het algemeen geldt: hoe hoger je opleidingsniveau, hoe meer je verdient. Het volgen van een aanvullende opleiding is dus een goede manier om je loon te verhogen. Ben je benieuwd wat je verder kunt doen om meer te verdienen en je verder te ontwikkelen in je baan? We geven je graag wat tips!

Tips om het salaris te verhogen

Er zijn diverse manieren waarop maatschappelijk werkers hun salaris kunnen verhogen. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende opleiding volgen om je te specialiseren binnen je vakgebied. Door een specialisatie te volgen, onderscheid je je van andere hulpverleners binnen je beroepsgroep.

Sommige sociaal werkers willen liever niet doorgroeien binnen hun huidige functie, maar oriënteren zich op verwante beroepen binnen het sociaal werk. Het volgen van een opleiding kan je helpen om deze verandering in je loopbaan te realiseren.

Een andere goede reden om een opleiding te volgen is om je te kunnen inschrijven in het beroepsregister sociaal werkers. Een vermelding in het beroepsregister is een bewijs van bekwaamheid. Om een plaats in het register te verkrijgen zal een externe professional beoordelen of je voldoet aan de hoge standaarden en kwaliteitseisen van het register. Ben je een geregistreerd professional? Dan heeft dit een positieve invloed op de hoogte van je salaris.

Binnen het maatschappelijk werk zijn volop mogelijkheden voor het volgen van aanvullende opleidingen en trainingen. Het is belangrijk dat je zelf alert bent op de kansen die er zijn en je wensen te communiceren met je leidinggevende. Laat zien dat je de wens hebt om jezelf te ontwikkelen en bespreek hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een laatste tip van ons: bouw een sterk netwerk op met andere mensen die binnen de sociale dienstverlening werkzaam zijn. Je zult niet de eerste zijn die via het eigen netwerk een goede baan weet te vinden!

Conclusie

Maatschappelijke problemen kunnen heel uiteenlopen en dit zie je ook terug in de zorgvraag van je cliënten. De een heeft te maken met sociale problemen, bij de andere gaat het juist om materiële problemen. Dit maakt dat het werkveld van de maatschappelijk werker ontzettend breed is; je kunt in zeer uiteenlopende functies aan de slag, voor verschillende organisaties.

Zoals je hebt gelezen heeft de keuze voor welke organisatie je gaat werken invloed op de hoogte van je salaris, net als je opleidingsniveau, werkervaring en aanvullende competenties. De bedragen die we in deze blog noemen zijn gemiddelden. Wat je daadwerkelijk gaat verdienen hangt af van welke richting je kiest en waar je gaat werken.

Om meer te kunnen verdienen is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen op professioneel vlak en dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden. Zie jij het zitten om als maatschappelijk werker je steentje bij te dragen en jouw cliënten hun draai te laten vinden in de maatschappij? Bij Maandag® helpen we je graag een baan te vinden die helemaal bij je past!

Aan de slag als maatschappelijk werker bij Maandag®

Bekijk onze vacatures maatschappelijk werker

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als maatschappelijk werker bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: