Ben je werkzaam als helpende in de zorg en is het tijd voor de volgende stap? Misschien is helpende plus dan wel iets voor jou. Als helpende plus ben je verantwoordelijk voor kwetsbare patiënten die niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen. Je helpt hen niet alleen in het dagelijks leven met persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en medische ondersteuning, maar je mag als helpende plus ook medicatie toedienen, wonden verzorgen en patiënten met een katheter of stoma verzorgen.
Om helpende plus te worden, moet je de mbo-opleiding Helpende zorg en welzijn niveau 2 hebben afgerond, net als de aanvullende cursus voor helpende plus. Bovendien zijn er een aantal vaardigheden en competenties waar je over moet beschikken. Hieronder hebben we alles wat je nodig hebt om helpende plus te worden op een rij gezet.
Vaardigheden en competenties
Communicatieve en sociale vaardigheden
Als helpende plus is het belangrijk dat je sociaal vaardig bent en regelmatig een praatje maakt met je patiënten. Je helpt hen dagelijks met allerlei taken, maar je cliënten willen vaak ook even hun verhaal kwijt. Een goede helpende plus gaat empathisch en geduldig met patiënten om en heeft een groot inlevingsvermogen.
Technische bekwaamheid en kennis
Natuurlijk moet je beschikken over de juiste technische bekwaamheid en kennis. Je wordt immers geacht om bepaalde medische handelingen zelfstandig uit te kunnen voeren. Deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding helpende zorg en welzijn.
Stressbestendig en goede conditie
Je werkt als helpende plus hard, op onregelmatige tijden en gedurende lange diensten. Je beweegt veel, helpt bewoners fysiek en krijgt te maken met onverwachte en stressvolle situaties. Het is dus belangrijk dat je een goede conditie hebt, maar ook dat je je hoofd koel houdt tijdens noodsituaties.
Opleiding en training
Als helpende plus heb je meer verantwoordelijkheden dan als een standaard helpende. Zo mag een helpende plus de volgende verpleegtechnische handelingen wel uitvoeren, maar een standaard helpende niet:
medicatie toedienen
wonden verzorgen
mensen met een stoma of katheter verzorgen
Een helpende plus wordt ook wel helpende niveau 2 genoemd. Om in de praktijk te mogen werken als helpende plus, moet je uitgebreide kennis, en dus een afgeronde opleiding Helpende zorg en welzijn op mbo-niveau hebben. Bovendien moet je een speciale vervolgcursus volgen, waarin je leert om de specifieke medische handelingen uit te voeren die komen kijken bij het werk als helpende plus. Wanneer je aan de slag gaat met de opleiding of op de werkvloer als helpende plus, heb je dus al een paar jaar ervaring als helpende in de zorg.
Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden
Vanuit het beroep van helpende plus zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kun je doorstromen om Verzorgende ig te worden. Als verzorgende krijg je te maken met meer complexe zorgtaken in combinatie met huishoudelijke en verzorgende taken.
Met de juiste vervolgopleiding kun je als helpende plus doorgroeien naar Verpleegkundige. In deze functie mag je nog meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals het inbrengen van een katheter of sonde.
Je kunt ook doorgroeien tot Zorgondersteuner. Met deze functie houd je je minder bezig met medische handelingen, maar meer met het welzijn van cliënten. Een zorgondersteuner verzorgt de dagelijkse activiteiten van een patiënt en onderhoudt contact met diens naasten en familie.
Werkomgeving
Een helpende plus is over het algemeen werkzaam in verzorgingstehuizen, verpleeghuizen of de thuiszorg. Je kunt echter ook aan de slag bij andere zorginstellingen, zoals in het ziekenhuis. Je patiëntendoelgroep bestaat vooral uit ouderen. Natuurlijk werk je veel samen met andere zorgprofessionals, zoals artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers.
In de thuiszorg ga je langs in de woonomgeving van de cliënt. Hiervoor is het vooral belangrijk dat je goed kunt inschatten hoe het met de persoon gaat. Als helpende plus kom je waarschijnlijk het vaakst van alle zorgverleners bij cliënten over de vloer. Als er iets niet in orde is met de gezondheid of de woonomgeving, is het jouw taak om actie te ondernemen en de juiste zorg in te zetten.
Als je werkzaam bent in een verzorgings- of verpleeghuis, heb je als helpende plus vaak taken die meer zijn gericht op het welzijn van de patiënt. Jij zorgt ervoor dat patiënten zich thuis voelen in het tehuis, ondanks het feit dat ze niet meer zelfstandig wonen. Je maakt dus regelmatig een praatje met de bewoners, brengt eten rond en helpt hen met huishoudelijk werk en persoonlijke verzorging, zoals het aankleden of opmaken van het bed.
Tips om succesvol te worden
Een succesvol helpende plus beschikt over de kwaliteiten en competenties waar dit beroep om vraagt. Je bent sociaal vaardig, stressbestendig, hebt kennis van zowel medische als verzorgende taken en bent bovenal gemotiveerd om te werken met kwetsbare cliënten die niet (meer) zelfstandig kunnen leven. Daarnaast heb je natuurlijk de juiste opleiding afgerond. De opleiding duurt twee jaar en leert je alles wat je moet weten om een succesvol helpende plus te worden.
Ook tijdens je loopbaan kun je jezelf blijven ontwikkelen om succes te boeken. Hoe meer werkervaring je opdoet, hoe beter je opgeleid bent en hoe breder je takenpakket is, hoe hoger je salaris als zorgprofessional wordt. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied? Dat kan bijvoorbeeld via het zorgportaal of zorgvoorbeter.nl.
Sollicitatieproces Helpende plus bij Maandag®
SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.
EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.
TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.
CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.
Conclusie
Werk je graag met mensen, beschik je over de juiste medische kennis en wil je graag kwetsbare patiënten helpen en ondersteunen in hun dagelijks leven? Misschien is het beroep helpende plus dan iets voor jou. In dit veelzijdige beroep kom je in aanraking met verschillende soorten patiënten én zorgprofessionals, en maak je elke dag een verschil in het leven van cliënten die niet meer zelfstandig kunnen wonen.
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de zorg en overweeg je een opleiding tot helpende plus te volgen? Of volg je de opleiding al en ben je op zoek naar de juiste vacature? Bij Maandag helpen we je graag op weg in dit dankbare beroep.
Aan de slag als Helpende plus bij Maandag®
Bekijk onze vacatures voor Helpende plus.
Meer weten?
Wil jij meer weten over een functie als Helpende plus bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: