Skip to footerSkip to content

Wat doet een Helpende plus?

Wat doet een Helpende plus? - Header image

Heb je interesse in het beroep van helpende plus, maar wil je eerst meer weten over wat deze functie inhoudt? Dat vertellen we je graag. Als helpende plus ben je een luisterend oor, een medische hulp, doe je huishoudelijk werk en heb je verzorgende taken. Je werkt met patiënten die niet (meer) goed voor zichzelf kunnen zorgen en helpt hen om zo zelfstandig mogelijk te blijven leven. Kortom, een erg veelzijdig en dankbaar beroep. Van alledaagse dingen tot medische hulp: je bent vaak de steun en toeverlaat van je patiënten.

Wat is een Helpende plus?

Een helpende plus werkt in de VVT: een verzorgingstehuis, verpleeghuis of de thuiszorg. Daar help je cliënten met hun dagelijkse taken, zoals persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, het toedienen van medicatie, omgaan met een stoma of katheter en nog veel meer. Je voert niet alleen basiszorgtaken uit, maar hebt dankzij je mbo-opleiding helpende zorg ook specifieke medische kennis. Hierdoor ben je eigenlijk een schakel tussen de basiszorg en de meer gespecialiseerde zorg. Op ontdekdezorg.nl vind je ervaringsverhalen van verschillende zorgmedewerkers, waaronder helpende plus.

Het verschil tussen een Helpende en Helpende plus

Helpende plus hebben meer verantwoordelijkheden dan een standaard helpende in de zorg. Zo mag een helpende plus:

    medicatie toedienen

    wonden verzorgen

    zorgen voor mensen met een stoma of katheter

Het verschil tussen een Helpende plus en verzorgende IG

Ook met de functie van verzorgende IG is er een verschil. Een verzorgende IG heeft een breder takenpakket, mag gezondheidsproblemen diagnosticeren en heeft een leidende rol in het bepalen van zorg- en behandelplannen.

Wat doet een Helpende plus?

Jij bent er om ervoor te zorgen dat cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Je helpt ze in het huishouden, bijvoorbeeld met schoonmaken of het bed opmaken, en in hun persoonlijke verzorging, van wassen tot aankleden. Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van specifieke medische handelingen. Denk bijvoorbeeld aan wonden verzorgen en medicijnen toedienen. Je volgt hiervoor strikte regels, zodat de patiënt precies krijgt wat hij of zij nodig heeft.

Daarnaast help je andere zorgprofessionals bij het verzorgen van patiënten. Je mag eenvoudige verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecties toedienen of verband wisselen. Je houdt als helpende plus het welzijn van je patiënten constant in de gaten. Je let op de dagelijkse gang van zaken, signaleert gezondheidsproblemen en kunt rapporteren aan artsen en naasten over de toestand van de cliënt.

Vaardigheden van een Helpende plus

Wat heb je precies nodig om een goede helpende plus te zijn? Allereerst moet je een mbo-diploma helpende zorg en welzijn niveau 2 op zak hebben en een vervolgcursus tot helpende plus hebben gevolgd. Deze opleiding duurt twee jaar. Daarnaast zijn er ook een aantal vaardigheden en competenties die van pas komen in deze functie.

Persoonlijkheidsprofiel Helpende plus

Als helpende plus werk je met kwetsbare patiënten. Ze zijn vaak langdurig ziek en hebben hulp nodig op verschillende vlakken. Daarom is het belangrijk dat je geduldig en rustig met mensen om kunt gaan. Tegelijkertijd moet je stevig in je schoenen staan en een grens kunnen trekken wanneer nodig. Als helpende plus ben je vaak een luisterend oor voor patiënten. Daarom is het essentieel dat je sociaal vaardig bent en altijd in bent voor een praatje. Zo kunnen cliënten hun verhaal bij je kwijt.

Je komt als helpende plus regelmatig voor onverwachte situaties te staan, waardoor je stressbestendig moet zijn. In noodsituaties moet je rustig blijven en de juiste beslissingen kunnen nemen. Je kunt snel anticiperen op de signalen van je patiënt en weet altijd de juiste handelingen te verrichten op het juiste moment. Je werkt hard als helpende plus, vaak op wisselende momenten, en draait soms lange diensten. Bovendien moet je patiënten fysieke ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld bij het wassen. Daarom is ook een goede conditie van belang.

Kennis en ervaring

Als laatste beschik je natuurlijk over de juiste ervaring en kennis, zowel op het gebied van medische handelingen als op het gebied van het lokale zorgstelsel. Wanneer een andere zorgprofessional nodig is, weet jij precies bij welke lokale zorgverstrekkers je terechtkunt. Ook ben je bekend met online hulpmiddelen, zoals het zorgportaal.

Werkomgeving Helpende plus

Je werkt als helpende plus in een verzorgingstehuis, verpleeghuis of in de thuiszorg. Hierbij werk je regelmatig samen met andere zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en artsen. Qua patiënten zul je vooral met ouderen werken.

In de thuiszorg help je patiënten in hun eigen omgeving. Jij bent in dit geval de persoon die het vaakst bij cliënten over de vloer komt, waarbij je niet alleen let op het welzijn van de patiënt, maar ook op de staat van de woonomgeving. Zo kun je meteen schakelen als er iets niet goed blijkt te gaan.

In een verpleeg- of verzorgingstehuis help je juist om patiënten zich thuis te laten voelen. Hier wonen immers cliënten die niet meer zelfstandig kunnen wonen, wat een lastig besef voor de patiënt kan zijn. Jij bent er als helpende plus dus niet alleen als verzorger, maar ook als gesprekspartner en steunpunt.

Salaris en voordelen Helpende plus

Het gemiddelde salaris voor een helpende plus ligt tussen de € 2.085 en € 2.798 bruto per maand. De functie valt onder de cao VVT. Wat je precieze salaris zal zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de werkgever of werkplek, je werkervaring en een eventuele specialisatie. Extra inkomsten waar je bij dit beroep op kunt rekenen zijn bijvoorbeeld vakantiegeld, een dertiende maand of een vergoeding voor onregelmatige werkuren.

Als je een diploma helpende zorg en welzijn hebt, kun je eenvoudig doorgroeien naar de functie van Verzorgende IG niveau 3. Zowel qua salaris als functie heb je dus nog ontwikkelingsmogelijkheden.

Conclusie

Als helpende plus ben je verantwoordelijk voor het dagelijks welzijn van patiënten. In tegenstelling tot een standaard helpende in de zorg mag je medicatie toedienen en wonden verzorgen, en werken met mensen met een stoma of katheter. Het is belangrijk dat je sociaal vaardig bent en met iedereen een praatje kunt maken, omdat je patiënten geregeld hun verhaal bij je kwijt willen. Daarnaast moet je goed om kunnen gaan met stresssituaties, over een goede conditie beschikken en precies weten bij welke zorgprofessionals je kan aankloppen voor aanvullende hulp.

Daarnaast moet je natuurlijk de juiste medische kennis hebben. Die doe je op tijdens de opleiding helpende zorg en welzijn en de daaropvolgende specialistische cursus voor helpende plus. Volg je deze opleiding of cursus of denk je erover na dat te doen? Bij Maandag helpen we je graag om aan het werk te gaan als helpende plus. Dit dankbare werk is een belangrijke pijler van de gezondheidszorg. Bekijk nu onze vacatures en ga aan de slag als helpende plus in een verzorgingstehuis, verpleeghuis of in de thuiszorg!

Aan de slag als Helpende plus bij Maandag®

Bekijk onze vacatures voor Helpende plus.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Helpende plus bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: