Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Helpende plus?

Wat verdient een Helpende plus? - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan als helpende plus? Dan wil je natuurlijk weten wat het gemiddelde salaris is voor deze functie. Daarom hebben we alles wat je moet weten voor je verzameld. In dit artikel vind je wat het gemiddelde salaris van een helpende plus is, maar ook welke factoren van invloed zijn op je loon en welke doorgroeimogelijkheden je kunt verwachten.

Als helpende plus ben je onder andere verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging en het uitvoeren van verschillende medische handelingen voor patiënten die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hier valt ook het werk als huishoudelijke hulp onder. Je helpt patiënten bijvoorbeeld bij het wassen, aankleden of schoonmaken, maar zult ook geregeld hun bed opmaken. In tegenstelling tot een standaard hulp in de zorg, mag je als helpende plus ook medicijnen toedienen, wonden verzorgen en werken met cliënten met een katheter of stoma. Je werkt vooral in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg, maar kunt ook aan de slag in ziekenhuizen of andere zorginstellingen.

Om te kunnen solliciteren op de functie van helpende plus, moet je een diploma helpende zorg en welzijn niveau 2 op zak hebben, en daarna de vervolgcursus voor helpende plus hebben gevolgd. Je salaris wordt bepaald op basis van je werkervaring en opleidingsniveau, de werkplek en of je fulltime of parttime werkt.

Gemiddeld salaris

Als helpende plus val je meestal onder de cao VVT. Helpende plus werken immers vaak in verzorgings- en verpleeghuizen en in de thuiszorg. Als je als helpende plus aan de slag gaat in een ziekenhuis, val je echter onder de cao Ziekenhuizen. Ongeacht om welke cao het gaat, deze functie valt in de salarisschalen FWG 25 of 30. Het gemiddeld loon van een helpende plus is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je werkervaring, je werkplek en je specialisatie. Hoeveel verdient een helpende plus gemiddeld? We geven je graag een indicatie van het salaris van een helpende plus.

Bruto maandloon

Op basis van een 36-urige werkweek verdien je als helpende plus, afhankelijk van je salarisschaal, ongeveer tussen de € 2.085 en € 2.798 per maand. Hiervoor geldt dat hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger doorgaans je salaris.

Bruto uurloon

In salarisschaal FWG 30 verdien je als helpende plus tussen de € 13,33 en € 17,88 per uur (Bron: Zorgnet Limburg).

Bruto jaarloon

Per jaar verdien je als helpende plus ongeveer € 25.020 tot € 33.576 bruto. Hieronder leggen we uit welke inkomsten hier nog bij komen en welke factoren van invloed zijn op de hoogte van je salaris.

Extra inkomsten en onregelmatigheidstoeslag

Bij een functie als helpende plus komen diverse secundaire arbeidsvoorwaarden en extra inkomsten kijken. Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding of een dertiende maand. Ook ontvang je een onregelmatigheidstoeslag voor alle onregelmatige uren die je werkt, bijvoorbeeld in de avonduren, in het weekend en tijdens feestdagen.

De onregelmatigheidstoeslag is een percentage van je normale uurtarief en verschilt per moment en per cao. In de cao VVT krijg je voor uren tussen 22.00 en 06.00 uur op maandag tot en met vrijdag bijvoorbeeld gemiddeld 114% betaald, en voor diezelfde uren op zon- en feestdagen 160%. Erkende feestdagen zijn onder andere Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Kerstdag, Koningsdag of Hemelvaartsdag (Bron: Zorgnet Limburg).

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Er zit geen groot verschil tussen het salaris van een helpende en dat van een helpende plus. Een standaard helpende valt namelijk ook onder salarisschaal FWG 25 en verdient bruto per maand tussen de € 2.085 en € 2.717. Vooral het maximumsalaris van een helpende plus is dus hoger. Het grootste verschil tussen deze twee functies is de extra verantwoordelijkheden die een helpende plus heeft. Een standaard helpende mag bijvoorbeeld geen medicijnen toedienen of wonden verzorgen, maar een helpende plus wel.

Bovendien kan het salaris per werkplek ook variëren. Zo zul je bij een privékliniek doorgaans een hoger salaris ontvangen dan in een algemeen ziekenhuis. Je zal ook verschillen tegenkomen in (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Denk aan het krijgen van een vast contract, eventuele eindejaarsbonussen, een pensioenregeling, opleidingsbudget of de mogelijkheid om parttime te werken. Dit kan allemaal verschillen per zorglocatie en werkgever.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Om als helpende plus te mogen werken, moet je een mbo-opleiding Helpende zorg en welzijn niveau 2 hebben afgerond. Daarna volg je de aanvullende cursus tot helpende plus. Tijdens je opleiding doe je al praktijkervaring op. Hoeveel je hiermee verdient, is afhankelijk van de afspraken die je opleiding en werkgever hebben gemaakt. Meer informatie over leerlingensalarissen in de zorg vind je op de website van Zorgnet Limburg.

Je verhoogt je salaris het makkelijkst door meer werkervaring op te doen. Ook kun je als helpende plus eenvoudig doorstromen naar andere beroepen en salarissen door een speciale cursus of vervolgopleiding te volgen, zoals Verzorgende ig niveau 3.

Tips om het salaris te verhogen

Voor een hoger salaris als helpende plus is het vooral belangrijk dat je goed onderhandelt en duidelijk maakt waar je ambities liggen. Wil je graag doorstromen naar een hoger functieniveau met een ander salaris? Maak dit kenbaar bij je manager of je teamleider. Vaak is het naast je baan mogelijk om eventuele vervolgopleidingen, cursussen of trainingen te volgen waarmee je je verder kunt specialiseren. Hoe meer je je specialiseert en hoe meer werkervaring je opdoet, des te meer salarisverhoging je kunt onderhandelen.

Conclusie

Werken als helpende plus betekent hard werken, maar het is ook heel dankbaar werk. Je bent tegelijkertijd een luisterend oor, een hulp in het huishouden, een persoonlijk verzorger en een medische hulp. Je werkt vaak met kwetsbare ouderen die bij jou steun en toeverlaat zoeken, en zorgt ervoor dat ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen leven. Dat kan in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en de thuiszorg, maar ook op andere plekken, zoals in het ziekenhuis.

Je hebt kennis van medische zaken, maar bent tegelijkertijd een mensenmens. Je kunt goed omgaan met stressvolle en onverwachte situaties, maar weet ook eenvoudig structuur in je werk aan te brengen. Natuurlijk heb je ook de juiste diploma's op zak, waardoor je precies weet hoe je te werk moet gaan in alle mogelijke situaties.

Het bruto maandsalaris van een helpende plus ligt tussen de € 2.085 en € 2.798. De concrete hoogte van je salaris is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je werkgever, je werkervaring, je opleidingsniveau en je specialisaties. Spreekt het loon van een helpende plus je aan en denk je dat deze functie bij jou past? Dan helpen we je graag om aan de slag te gaan. Bekijk onze vacatures en begin als helpende plus in een verzorgings- of verpleeghuis, de thuiszorg of op een andere locatie!

Aan de slag als Helpende plus bij Maandag®

Bekijk onze vacatures voor Helpende plus.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Helpende plus bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: