Skip to footerSkip to content

Hoe word je docent biologie?

Hoe word je docent biologie - header image

Ben je geïnteresseerd in een carrière als docent biologie? Ben je gepassioneerd over het vak biologie en de wetenschap van het leven en wil je jouw kennis graag delen met de jonge generatie op de middelbare school? Dan is een carrière als docent biologie wellicht wel iets voor jou. Hoe word je eigenlijk docent biologie, welke vaardigheden heb je nodig en hoe ziet jouw werkomgeving eruit? We bespreken dit en meer in deze blog.

Vereiste vaardigheden en competenties

Wanneer je succesvol wilt worden als docent biologie, moet je beschikken over specifieke eigenschappen en vaardigheden.

Vereiste kennis

Allereerst moet je beschikken over passie en kennis voor het onderwijs en biologie. Je moet lessen kunnen geven en lessen voorbereiden over alle onderdelen van biologie. Je moet complexe biologische concepten kunnen uitleggen op een begrijpelijke manier. Je moet vragen kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld micro-organismen, dieren, planten en de menselijke anatomie. Daarnaast moet je jouw leerlingen kunnen inspireren om nog meer te willen leren.

Vereiste vaardigheden

Je moet als docent biologie over veel verschillende competenties en vaardigheden beschikken. Zo moet je bijvoorbeeld goed kunnen motiveren, luisteren, presenteren en kritisch denken. Voor een baan als docent biologie zijn deze competenties cruciaal, zodat je een positieve leeromgeving kan creëren en effectief kunt lesgeven.

Opleiding en training

Het is belangrijk dat je een relevante wo- of hbo-opleiding volgt wanneer je docent biologie wilt worden. In Nederland kun je bijvoorbeeld aan de Universiteit van Amsterdam of de Hogeschool van Utrecht studeren. Je kunt hier de lerarenopleiding biologie volgen en zo alle kennis opdoen over zowel de praktische als theoretische onderdelen van het vak. Wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond, beschik je over een tweedegraads onderwijsbevoegdheid en mag je de onderbouw lesgeven. Wil je ook graag de bovenbouw lesgeven, dan moet je een eerstegraads bevoegdheid behalen door het volgen van een wo-opleiding.

Je zult tijdens jouw opleiding stages lopen op verschillende scholen, waarbij je onder begeleiding les gaat geven. Deze stages geven jou de mogelijkheid om jouw kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Als alumna leraar biologie is het van essentieel belang dat je praktijkervaring blijft opdoen en jezelf voortdurend blijft ontwikkelen, want in de praktijk leer je het meest.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

Binnen het beroep docent biologie zijn veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld naar een functie als directeur of afdelingshoofd doorgroeien. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om jezelf in een bepaald gebied te specialiseren en jouw kennis en vaardigheden uit te breiden door aanvullende cursussen of opleidingen te volgen.

Wanneer je een hbo-diploma hebt en beschikt over een tweedegraads bevoegdheid, zul je een lager salaris ontvangen dan een docent biologie met een eerstegraads bevoegdheid. Een startende docent biologie verdient namelijk ongeveer € 2.600,- per maand, terwijl een ervaren docent biologie een salaris kan ontvangen van ongeveer € 5.000,- per maand. Je kunt er dus ook voor kiezen om een aanvullende opleiding te volgen tot eerstegraads docent biologie, waarna je dus ook een hoger salaris zal ontvangen.

Werkomgeving

Over het algemeen is de werkomgeving van een biologie docent een school. Je geeft over het algemeen les binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Daarentegen kun je ook werkzaam zijn op plaatsen als dierentuinen, musea of onderzoeksinstellingen. Wanneer je werkt op het voortgezet onderwijs kun je bijvoorbeeld de onderbouw havo, vwo en vmbo lesgeven. Als je beschikt over de juiste bevoegdheid mag je ook lesgeven aan de bovenbouw. Als we kijken naar de werktijden van docenten biologie, dan zien we dat je doorgaans tijdens schooluren aan het werk bent. Het kan ook voorkomen dat je in weekenden of avonden moet werken om werk na te kijken of lessen voor te bereiden.

Tips om succesvol te worden

Wanneer je succesvol wilt worden als docent biologie, kun je verschillende stappen zetten. Allereerst is het van cruciaal belang dat je jouw kennis up-to-date houdt en dat je voortdurend blijft leren. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en nieuwste trends binnen het onderwijs en de biologie. Tot slot is het belangrijk dat je jouw tijd effectief kunt beheren en goed kunt communiceren en dat je deze vaardigheden ook blijft ontwikkelen en verbeteren.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Jouw sollicitatieproces voor een baan als docent biologie kan sterk variëren. Doorgaans zul je een CV en sollicitatiebrief moeten indienen, waarna je uitgenodigd wordt voor een of meerdere gesprekken. Het is van groot belang dat je tijdens dit proces laat zien hoe gepassioneerd je bent over het onderwijs en de biologie. Daarnaast moet je jouw ervaring en vaardigheden aantonen en interesse tonen in de organisatie waarbij je solliciteert.

Sollicitatieproces docent biologie bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie docent biologie. Je weet nu meer over de vereiste kennis en vaardigheden voor een carrière als docent biologie. Daarnaast hebben we ook bespreken welke opleiding je kunt volgen voor dit beroep en welke carrièremogelijkheden er zijn. Je bent ook meer te weten gekomen over de werkomgeving van een docent biologie en we hebben tips geven voor een succesvolle carrière. Tot slot hebben we het sollicitatieproces besproken. We hopen dat je deze informatie interessant en nuttig vond en wensen je heel veel succes binnen jouw carrière als docent biologie!

Aan de slag als docent biologie bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent biologie bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: