Skip to footerSkip to content

Wat verdient een docent biologie?

Wat verdient een docent biologie - header image

Ben je geïnteresseerd in een carrière als docent biologie of ben je aan het oriënteren voor een andere baan in het onderwijs? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar het salaris van een leraar biologie. Wat doet een docent biologie eigenlijk, hoeveel verdient een docent biologie en welke factoren hebben invloed op het salaris? We bespreken dit en meer in deze blog.

Taken van een docent biologie

Allereerst geeft een docent biologie natuurlijk lessen in het vak biologie op bijvoorbeeld een middelbare school, hogeschool of universiteit. Een eerste- of tweedegraads docent biologie moet naast lesgeven ook lessen voorbereiden, vragen beantwoorden, proefwerken afnemen en leerlingen begeleiden. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het voeren van oudergesprekken, het beoordelen van proefwerken en huiswerk en het bijwonen van docentenvergaderingen. Wanneer leerlingen moeite hebben met jouw lesstof, biedt je deze leerlingen extra begeleiding.

Gemiddelde salaris van een docent biologie

Een docent biologie ontvangt in Nederland een gemiddeld salaris tussen de € 2.400,- en € 4.000,- bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van factoren zoals opleiding, ervaring, sector, locatie en cao afspraken. Wanneer je beschikt over een tweedegraads bevoegdheid zul je een lager bruto uurloon ontvangen dan een eerstegraads docent biologie in het voortgezet onderwijs.

Vergeet niet dat je naast salaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden ontvangt. Je kunt hierbij denken aan vakantiegeld, reiskostenvergoeding, pensioenregeling en ziektekostenverzekeringen. De secundaire arbeidsvoorwaarden die je ontvangt verschillen per werkgever, functie en organisatie.

Belangrijk om te vermelden is dat alle bedragen die op deze pagina worden benoemd slechts ruwe schattingen zijn, want de werkelijke bedragen kunnen op basis van individuele omstandigheden variëren.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

We zien vaak grote salarisverschillen tussen locaties en sectoren als we kijken naar het salaris van een biologie docent. De docenten die werkzaam zijn in stedelijke gebieden verdienen doorgaans meer dan docenten in landelijke gebieden. Dit komt onder andere doordat de kosten van levensonderhoud in stedelijke gebieden hoger zijn. Daarnaast kan het salaris ook verschillen tussen particuliere en openbare scholen, waarbij je als docent in de particuliere sector vaak meer verdient.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Jouw opleidingsniveau en werkervaring hebben veel invloed op de hoogte van jouw salaris. Wanneer je net begint als junior docent biologie kun je rekening houden met een salaris van € 2.800,- bruto per maand. Wanneer je meer ervaring hebt, kun je een salaris verwachten van € 4.300,- bruto per maand. Als senior docent biologie kan jouw salaris oplopen tot € 5.800,- per maand.

Jouw opleidingsniveau is ook van groot belang bij het bepalen van jouw salaris. Wanneer je docent biologie wilt worden, moet je op hbo- of wo-niveau een lerarenopleiding biologie volgen. Na het afronden van jouw bachelor beschik je over een tweedegraads onderwijsbevoegdheid en verdien je een lager salaris. Wanneer je een masterdiploma hebt, beschik je over een eerstegraads onderwijsbevoegdheid en kun je uitgaan van een hoger salaris.

Tips om het salaris te verhogen

Als docent biologie kun je op diverse manieren jouw salaris verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris.

1 - Ervaring opdoen

Doorgaans geldt: hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger jouw salaris zal zijn. Het is daarom ook verstandig om veel ervaring op te doen met diverse leeftijdsgroepen en binnen diverse onderwijsinstellingen.

2 - Netwerken

Je kunt nieuwe kansen ontdekken door binnen jouw vakgebied te netwerken met andere onderwijsprofessionals. Deze nieuwe kansen kunnen eventueel leiden tot salarisverhogingen.

3 - Verdere opleiding

Je kunt overwegen om een doctoraat of masterdiploma binnen de biologie te behalen. Wanneer je een hoger opleidingsniveau behaalt, kan jouw salaris ook hoger worden.

4 - Specialiseren

Je kunt jouw salaris mogelijk verhogen door jezelf waardevoller te maken voor jouw werkgever. Dit kun je doen door jezelf te specialiseren in een specifiek gebied binnen de biologie.

5 - Onderhandelen over jouw salaris

Je hoeft niet bang te zijn voor het onderhandelen over jouw salaris. Wanneer je denkt dat je een hoger salaris verdient op basis van jouw opleiding, ervaring en vaardigheden, dan kun je dat aangeven en in gesprek gaan met jouw werkgever.

Conclusie

Hopelijk heeft deze blog je een beter beeld gegeven van wat een docent biologie verdient. We hebben het gehad over de verantwoordelijkheden en taken van docenten biologie. Daarnaast weet je nu meer over het gemiddelde salaris van deze functie en welke factoren invloed hebben op het salaris. Tot slot hebben we ook tips gegeven die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris. Onthoud dat het van groot belang is dat je een baan kiest waar je gepassioneerd over bent. Hoeveel je verdient is wel belangrijk, maar het is zeker niet de enige factor bij het kiezen van een beroep. We hopen dat je deze informatie nuttig hebt gevonden en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent biologie!

Aan de slag als docent biologie bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent biologie bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: