Skip to footerSkip to content

Wat doet een docent biologie?

Wat doet een docent biologie - header image

Het vak biologie is wat ons betreft een zeer fascinerend onderwerp. Als leraar biologie krijg je de kans om dit bijzondere vak te delen met nieuwe generaties. Ben je geïnteresseerd in een carrière als docent biologie? Dan ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar wat een biologie leraar eigenlijk doet. Welke vaardigheden heeft een biologie docent nodig, waar kun je komen te werken en wat zijn de carrièremogelijkheden binnen dit beroep? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een docent biologie?

Wat is eigenlijk een docent biologie? Een eerste- of tweedegraads docent biologie onderwijst studenten in de wetenschap van levende organismen en het leven. Dit omvat alles van planten tot micro-organismen, de menselijke anatomie en dieren. Een docent biologie doet meer dan alleen feiten overbrengen aan studenten. Je bent ook bezig met het stimuleren van kritisch denken, het aanwakkeren van nieuwsgierigheid en het helpen van studenten bij het begrijpen van de wereld om hen heen.

Wat doet een docent biologie?

Een tweede- of eerstegraads docent heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden en taken. Allereerst ben je natuurlijk bezig met lesgeven. Je moet deze lessen voorbereiden, onderwijsmateriaal verzamelen, de lessen inplannen en presentaties geven over diverse onderwerpen binnen de biologie. Wat doet een biologie docent nog meer?

Binnen de functie van docent biologie is leerlingen begeleiden in hun leerproces een belangrijk onderdeel. Dit betekent onder andere dat je vragen beantwoordt, helpt bij laboratoriumexperimenten of extra hulp biedt wanneer studenten moeite hebben met de lesstof. Daarnaast draag je ook de verantwoordelijkheid over het geven van feedback, het beoordelen van het werk van leerlingen en het bijhouden van hun voortgang.

Wat heb jij als docent biologie nodig aan vaardigheden?

Wanneer je succesvol wilt worden als docent biologie, moet je beschikken over specifieke vaardigheden.

Vereiste kennis

Ten eerste is het van belang dat je beschikt over grondige kennis van de biologie. Dit houdt in dat je op wo- of hbo-niveau een relevante opleiding hebt gevolgd. Je kunt bijvoorbeeld een master of bachelor afronden in de biologie en vervolgens de lerarenopleiding biologie volgen.

Vereiste vaardigheden

Je hebt voor deze functie meer nodig dan alleen kennis van het vakgebied. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling. Daarnaast ben je in staat om diverse complexe concepten uit te leggen op een begrijpelijke manier. Je hebt ook didactische vaardigheden en weet deze op de juiste manier in te zetten tijdens het lesgeven. Tot slot ben je empathisch en geduldig en weet je een stimulerende en positieve leeromgeving te creëren.

Waar kun jij komen te werken als docent biologie?

Je kunt op veel verschillende plaatsen werken als docent biologie. De middelbare school, ook wel het voortgezet onderwijs genoemd, is natuurlijk de meest voor de hand liggende werkplek. Hier zul je lesgeven aan leerlingen van verschillende niveaus en leeftijden. Naast het middelbaar beroepsonderwijs, kun je ook lesgeven op een universiteit of hogeschool of binnen het volwassenenonderwijs. Je kunt als docent biologie ook werkzaam zijn in een dierentuin of museum, waarbij je aan de slag gaat met het ontwikkelen en presenteren van educatieve programma's.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een docent biologie?

Binnen het onderwijs zijn er voor docenten biologie veel carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie doorgroeien, zoals directeur of afdelingshoofd. Daarnaast kun je ook een carrière in het onderzoek kiezen of je kunt jezelf specialiseren in een specifiek onderdeel van de biologie om vervolgens daarin les te geven. Wanneer je beschikt over een tweedegraads onderwijsbevoegdheid kun je er ook voor kiezen om door te studeren. Na het afronden van jouw hbo-opleiding kun je een universitaire studie volgen om jouw eerstegraads onderwijsbevoegdheid te halen. Op dat moment mag je als eerstegraads docent lesgeven aan zowel de onderbouw als de bovenbouw.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Hoeveel je verdient als docent biologie kan flink variëren en is afhankelijk van jouw opleiding, ervaring, sector en de locatie waar je werkt. In Nederland verdient een docent binnen het voortgezet onderwijs ongeveer € 2.600,- bruto per maand. Dit salaris kan voor ervaren docenten oplopen tot € 5.000,- per maand. Wanneer je beschikt over een eerstegraads bevoegdheid zal je waarschijnlijk een hoger salaris ontvangen dan iemand die alleen een tweedegraads bevoegdheid heeft.

Naast het salaris kun je ook rekenen op secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en pensioenregeling. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dit beroep niet alleen aantrekkelijk is vanwege de materiële voordelen. Je krijgt namelijk als docent biologie veel voldoening van het bijdragen aan de educatie en het inspireren van jonge mensen. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste en de grootste beloning van allemaal.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie docent biologie en wat een biologie leraar eigenlijk doet. Je weet nu meer over de taken en verantwoordelijkheden van docenten biologie. Daarnaast hebben we besproken welke vaardigheden je nodig hebt en waar je kan werken. Tot slot weet je meer over de carrièremogelijkheden en het salaris van een docent biologie. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest voor je en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent biologie!

Aan de slag als docent biologie bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent biologie bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: