Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Psycholoog?

Wat verdient een Psycholoog - header image

Als toekomstig Psycholoog ben jij vast benieuwd naar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, vakantiedagen en vergoedingen. Het beroep Psycholoog is zeer gewaardeerd. Een psycholoog bestudeert de menselijke geest en het bevorderen van geestelijke gezondheid. De salarissen lopen sterk uiteen, afhankelijk van diverse factoren. Maar waar kan rekening mee gehouden worden?

Wat verdient een Psycholoog gemiddeld?

Het gemiddelde salaris van een Psycholoog in Nederland is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, specialisatie, sector en regio. Het gemiddelde Psycholoog salaris in Nederland ligt over het algemeen tussen de €40.000 en €70.000 per jaar. Het daadwerkelijke salaris hangt hierbij af van de genoemde factoren. Belangrijk om te vermelden is dat alle bedragen die op deze pagina worden benoemd slechts ruwe schattingen zijn, want de werkelijke bedragen kunnen op basis van individuele omstandigheden variëren.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Je salaris als beroeps Psycholoog kan variëren afhankelijk van de sector en locatie waarin je werkzaam bent. Een psycholoog die werkzaam is in de stad, waar de kosten van levensonderhoud hoger zijn, kan ook een hoger salaris verwachten.

Salaris beginnend Psycholoog

Over het algemeen ligt het gemiddelde jaarsalaris van een junior Psycholoog tussen de €30.000 en €36.000. Als beginnend Psycholoog beschik je nog niet over dezelfde expertise en vaardigheden als een ervaren Psycholoog. Zoals bijvoorbeeld bij het opstellen van zelfstandige diagnoses, alle vormen van therapeutische behandeling en de werking van psychische processen. Als junior psycholoog beschik je wel over een groot groeipotentieel waardoor je in een relatief korte tijd meer kunt verdienen. Je verdient over het algemeen meer dan een Maatschappelijk werker.

Salaris GZ Psycholoog

Als psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg, ofwel GZ psycholoog, beschik je over een masterdiploma in de Psychologie. Daarnaast heb je een postdoctorale opleiding gevolgd tot GZ psycholoog. Je kunt een cliënt met psychische problemen behandelen en je kunt de cliënt zelfstandig diagnosticeren. Het salaris van een GZ Psycholoog ligt vaak lager dan dat van een Klinisch Psycholoog. Als GZ Psycholoog kun je rekenen op een gemiddeld jaarsalaris tussen de €42.000 en €60.000.

Salaris Klinisch Psycholoog

Als klinisch psycholoog ben je een universitair opgeleide psycholoog met een specialisatie in de klinische psychologie. Je bent gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van geestelijke gezondheidsproblemen. Hierbij werk je met cliënten met ernstige psychische stoornissen. Als klinisch psycholoog verdien je over het algemeen meer dan andere psychologen. Een klinisch beroep psycholoog met ervaring en expertise verdient doorgaans een gemiddeld jaarsalaris tussen de €54.000 en €84.000.

Salaris Klinisch Neuropsycholoog

Als Klinisch Neuropsycholoog ben je gespecialiseerd in het begrijpen en behandelen van stoornissen en problemen die te maken hebben met de relatie tussen het brein en gedrag. Om Klinisch Neuropsycholoog te worden dien je een masteropleiding Klinische Neuropsychologie en een postdoctorale opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog te voltooien. Als professional beschik je over diepgaande kennis over neurologie, neuropsychologie en psychologie. Tot de functie behoort onder andere opvoedingsproblemen onderzoeken, cliënten diagnosticeren en complexe psychische problemen verhelpen. Als gespecialiseerd Klinisch Neuropsycholoog kun je een hoger salaris verwachten. Het gemiddelde jaarsalaris van een Klinisch Neuropsycholoog ligt tussen de €60.000 en €90.000.

Invloed van opleiding en ervaring op het salaris Psycholoog

De opleiding en ervaring speelt een belangrijke rol bij de salarisbepaling. Een Psycholoog met een universitaire opleiding beschikt over het algemeen over een hoger salaris dan een Psycholoog zonder universitaire opleiding. Voordat je de universitaire opleiding volgt dien je eerst over een WO-diploma te beschikken. Een universitaire opleiding biedt de basis van waardevolle kennis en vaardigheden. Om een universitair opgeleide Psycholoog te beschermen, heeft het Nederlands Instituut Psychologen de volgende titel aangesteld: Psycholoog NIP. Voor deze titel moet je een universitaire master hebben afgerond.

Het volgen van een masterstudie Psychologie of het behalen van een doctoraatstitel zorgt voor een betere positie in de arbeidsmarkt. Een masterstudie biedt de mogelijkheid om je verder te specialiseren en expertise op te bouwen in een specifiek domein van de psychologie. Dit resulteert in een hoger salaris.

In de psychologie heeft ervaring een grote invloed op het salaris. Een beginnend Psycholoog verdient over het algemeen een lager salaris dan een ervaren Psycholoog. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je gaat verdienen.

Tips om je salaris als Psycholoog te verhogen

Als je als Psycholoog je salaris wilt verhogen kun je verschillende dingen doen. Met de volgende tips kun je je salaris verhogen en meer carrièrekansen creëren.

1. Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf jezelf altijd ontwikkelen. Zorg dat je op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen in de psychologie. Neem deel aan bijscholingscursussen. Lees regelmatig vakliteratuur en het neem deel aan onderling overleg met andere professionals.

2. Specialiseer en onderscheid jezelf

Door je te specialiseren in een specifieke discipline verbeter je je positie op de arbeidsmarkt. Door je expertise en vaardigheden te vergroten kun je je onderscheiden van andere psychologen. Door deze onderscheiding kom je sneller in aanmerking voor functies met een hoger salaris.

3. Streef naar vooruitgang

Het belangrijk om altijd te streven naar vooruitgang en positieve resultaten bij je cliënten. Het succes van je behandelingen en de tevredenheid van je cliënten dragen bij aan je reputatie, maar ook aan het werkplezier. Positieve resultaten kunnen leiden tot salarisverhogingen of bonussen.

4. Onderhoud je netwerk en maak jezelf zichtbaar

Ten slotte is het handig om jezelf actief te laten zien in het werkveld. Woon conferenties bij, schrijf artikels of geef een lezing. Het zichtbaar delen van kennis en expertise vergroot je kans op hogere functies en een hoger salaris.

Conclusie

Het gemiddelde jaarsalaris van een Psycholoog in Nederland varieert tussen €40.000 en €70.000, afhankelijk van ervaring, specialisatie, sector en locatie.

Beginnende psychologen verdienen meestal tussen de €30.000 en €36.000 per jaar, terwijl GZ Psychologen gemiddeld tussen de €42.000 en €60.000 verdienen. Klinisch psychologen verdienen over het algemeen meer, tussen €54.000 en €84.000.

Klinisch Neuropsychologen kunnen een hoger salaris verwachten, meestal €60.000-€90.000. Een universitaire opleiding en specialisatie dragen bij aan hogere salarissen. Door voortdurende ontwikkeling, specialisatie en netwerken kan een Psycholoog zijn salaris verhogen en meer carrièrekansen creëren.

Aan de slag als Psycholoog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Psycholoog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: