Skip to footerSkip to content

Wat verdient een onderwijsassistent?

Wat verdient een onderwijsassistent? - Header image

Als je overweegt om als onderwijsassistent aan de slag te gaan, ben je vast benieuwd naar het salaris en de taken die bij deze functie horen. Als onderwijsassistent ondersteun je leerlingen je de leerkracht bij de begeleiding van leerlingen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van het beroep onderwijsassistent en ontdekken we wat je kunt verwachten qua salaris, taken en verantwoordelijkheden.

Taken en verantwoordelijkheden van een onderwijsassistent

Een onderwijsassistent ondersteunt de leraar bij verschillende taken in zowel het primair onderwijs als het middelbaar beroepsonderwijs. Hierbij kun je denken aan:

  Het voorbereiden van lessen.

  Begeleidt leerlingen individueel.

  Administratieve taken.

  Toezicht houden in de klas.

  Evalueren met de docent.

Daarnaast kan een onderwijsassistent ondersteunende en verzorgende taken op zich nemen, zoals het helpen bij buitenschoolse activiteiten. Binnen het voortgezet onderwijs of middelbaar onderwijs hoef je vaak geen instructies meer te geven met betrekking tot het plaatsnemen in de klas of het begroeten van de docent.

Gemiddeld salaris van een onderwijsassistent

Het gemiddeld salaris van een onderwijsassistent kan variëren op basis van ervaring, opleiding en de sector waarin je werkt. Een startende onderwijsassistent met een mbo-opleiding verdient tussen de € 1.700,- en € 1.900,- bruto per maand. Maar wat betekent dit concreet voor jou? Hier geven we een toelichting salaris onderwijsassistent.

  Starters: Als je net begint en je hebt een basisopleiding onderwijsassistent op mbo-niveau, ligt je salaris waarschijnlijk dichter bij de € 1.700,- bruto per maand. Dit is een instapniveau en naarmate je meer ervaring opdoet, kun je een hoger salaris verwachten.

  Ervaren onderwijsassistenten: Naarmate je meer ervaring opdoet, kan dit salaris oplopen tot tussen de € 2.700,- en € 2.800,- bruto per maand. Het uurloon ligt tussen € 10,95 en € 12,84.

Het is goed om te benoemen dat de bedragen die op deze pagina benoemd worden slechts ruwe schattingen zijn. De werkelijke bedragen kunnen variëren op basis van individuele omstandigheden.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Het salaris van een onderwijsassistent kan variëren afhankelijk van de sector en locatie. Zo verdient een onderwijsassistent in het speciaal onderwijs vaak meer dan in het reguliere basisonderwijs. De locatie, zoals werken in het voortgezet onderwijs versus een landelijke omgeving, kan ook invloed hebben op het salaris vanwege verschillen in levenskosten.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Ervaring speelt een cruciale rol in het salaris onderwijsassistent. Na 5 jaar ervaring kan het salaris oplopen tot tussen de € 1.950,- en € 3.200,- bruto per maand. Daarnaast kan het volgen van een hbo-opleiding of aanvullende cursussen je salarispositie verbeteren.

Wanneer je jouw vaardigheden ontwikkelt en meer werkervaring opdoet kun je doorgroeien van onderwijsassistent A naar onderwijsassistent B of zelfs onderwijsassistent C. Als onderwijsassistent C zul je ook een hoger salaris ontvangen.

Tips om het salaris te verhogen

  Blijf jezelf bijscholen: Door aanvullende cursussen en opleiding onderwijsassistent te volgen, kun je je kennis en vaardigheden uitbreiden.

  Neem extra verantwoordelijkheden: Overweeg taken zoals het coördineren van projecten of het begeleiden van nieuwe assistenten.

  Word lid van een vakbond: Vakbonden kunnen helpen bij het onderhandelen over betere salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Specialiseer je: Overweeg je te specialiseren in een bepaald gebied, zoals het speciaal onderwijs.

Conclusie

Het salaris van een onderwijsassistent is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opleiding, locatie en sector. Daarnaast zijn de taken en verantwoordelijkheden van een onderwijsassistent divers en essentieel voor het onderwijs. Door jezelf te blijven ontwikkelen en proactief te zijn in je carrière, kun je je salaris en carrièrevooruitzichten aanzienlijk verbeteren. Bekijk de vacatures onderwijsassistent en ontdek de beste vacature voor jou. We hopen dat je deze blog interessant vond en wensen je veel succes binnen jouw carrière als onderwijsassistent.

Aan de slag als onderwijsassistent bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als onderwijsassistent bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: