Skip to footerSkip to content

Hoe word je onderwijsassistent?

Hoe word je onderwijsassistent? - Header image

"Hoe word je onderwijsassistent?" is een vraag die velen stellen die gepassioneerd zijn over onderwijs, of het nu gaat om het voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs of de middelbare school. Een onderwijsassistent ondersteunt een leerkracht met zowel begeleidende taken als verzorgende taken. Daarnaast houd je je als onderwijsassistent ook bezig met administratieve taken. In deze blog duiken we in de stappen om onderwijsassistent te worden, de vereisten, en de weg naar deze boeiende functie. Interessant om te weten: er zijn geen wettelijke bekwaamheidseisen voor deze functie!

Vaardigheden en eigenschappen van een onderwijsassistent

Als onderwijsassistent is het essentieel om over bepaalde competenties en kwaliteiten te beschikken. Denk hierbij aan geduld, flexibiliteit, het vermogen om goed samen te werken met individuele leerlingen en uitstekende pedagogische begeleiding. Daarnaast zijn persoonlijkheidskenmerken zoals empathie, positiviteit en aanpassingsvermogen cruciaal in deze rol. Wil je deze vaardigheden ontwikkelen? Overweeg dan de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk.

Opleiding tot onderwijsassistent

Om onderwijsassistent te worden, is het vaak nodig om een relevante mbo-opleiding Onderwijsassistent te volgen. Er zijn specifieke mbo-opleidingen tot onderwijsassistent, zowel via de BOL- als de BBL-opleiding. Heb je nog geen relevante opleiding op mbo-niveau gevolgd? Geen zorgen! Ervaring in het werken met leerlingen of kinderen kan soms zwaarder wegen dan een opleiding. En vergeet niet: het hebben van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) is essentieel!

Carrièremogelijkheden in onderwijsassistent

Als onderwijsassistent heb je diverse loopbaantrajecten voorhanden. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een volledige onderwijsrol, zoals leraar basisonderwijs of technisch onderwijsassistent voor beroepsgerichte vakken. Daarnaast biedt de onderwijssector volop toekomstperspectieven en groeipotentieel voor diegenen die zich verder willen ontwikkelen.

Werkomgeving van een Onderwijsassistent

Als onderwijsassistent werk je op school. Je bent natuurlijk het meest te vinden in je lokaal. Tussen de lessen door ben je vaak in de aula en op het schoolplein te vinden. Hier houd je toezicht en maak je praatjes met leerlingen. Lunchen doe je vaak met de docenten in de lerarenkamer. Je werkdag begint net voor de eerste les en eindigt meestal tussen 16.00 en 17.00 uur. De weekenden en avonden ben je lekker vrij!

Tips om succesvol te worden als onderwijsassistent

Wanneer je succesvol wilt worden als onderwijsassistent kun je verschillende stappen zetten. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij een succesvolle carrière als onderwijsassistent.

  Blijf jezelf ontwikkelen door cursussen en trainingen te volgen.

  Bouw een netwerk op binnen de onderwijssector.

  Werk aan je communicatieve vaardigheden, zowel met studenten als met collega's.

  Zorg voor een goede voorbereiding van de lessen en blijf alert op de behoeften van de leerlingen.

  Regelmatig evalueren met de docent helpt je om je prestaties te verbeteren.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Wanneer je solliciteert voor de functie van onderwijsassistent, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat je CV up-to-date is en dat je relevante werkervaring, vaardigheden en referenties duidelijk vermeldt. Tijdens het sollicitatiegesprek is het essentieel om je passie voor onderwijs te tonen en te laten zien hoe jouw competenties bijdragen aan de functie.

Sollicitatieproces onderwijsassistent bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Het worden van een onderwijsassistent is een boeiende en belonende carrièrekeuze voor diegenen die gepassioneerd zijn over onderwijs. Met de juiste opleiding, vaardigheden en voorbereiding kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwijs en een positieve impact hebben op de levens van studenten. Onthoud de tips en adviezen uit deze blog en zet je beste beentje voor op je weg naar deze inspirerende rol. We wensen je veel succes binnen jouw carrière als onderwijsassistent!

Aan de slag als onderwijsassistent bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als onderwijsassistent bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: