Skip to footerSkip to content

Wat verdient een .Net Architect?

.Net Architect - Banner image

Wanneer je nieuwsgierig bent naar een carrière als .Net Architect wil je waarschijnlijk ook weten wat .Net Architecten verdienen. In deze blog bespreken we het gemiddelde salaris van een .Net Architect, de salarisverschillen per sector en hoe je meer kunt gaan verdienen als .Net Architect.

Salaris .Net Architect

Wat een .Net Architect verdient is afhankelijk van verschillende factoren, maar het wordt over het algemeen beschouwd als aantrekkelijk en competitief. De meeste Architecten .Net in Europa verdienen tussen de € 60.000,- en € 100.000,- per jaar. Naarmate een IT Architect meer kennis en ervaring opdoet en doorgroeit binnen een bedrijf, kan het salaris stijgen.

Wat verdient een .Net Architect gemiddeld?

Gemiddeld verdient een Architect IT dus een aanzienlijk salaris. Wanneer .Net Architecten doorgroeien naar Senior functies kunnen de salarissen oplopen tot boven de € 100.000,- per jaar. Het opleidingsniveau van een .Net Architect draagt uiteraard ook bij aan de hoogte van het salaris. Wanneer jij een IT opleiding architectuur techniek op mbo niveau hebt gevolgd, is de kans groot dat je een lager salaris krijgt dan iemand die een hbo opleiding of universitaire opleiding heeft afgerond. Belangrijk om te vermelden is dat alle bedragen die op deze pagina worden benoemd slechts ruwe schattingen zijn, want de werkelijke bedragen kunnen op basis van individuele omstandigheden variëren.

Wat verdient een .Net Architect gemiddeld per niveau?

Het niveau, de technische vaardigheden en het aantal jaar werkervaring heeft invloed op het salaris van een .Net Architect. Een Junior .Net Architect kan een gemiddeld salaris krijgen van € 40.000,- tot € 60.000,- per jaar. Voor een Medior functie ligt het gemiddelde tussen de € 60.000,- en € 90.000,- per jaar en een Senior .Net Architect kan verwachten een salaris te krijgen van € 90.000,- tot € 120.000,- per jaar. Een goede Architect .Net zal dus voldoende geld in het laatje brengen, maar daarbij is het wel goed om te onthouden dat deze bedragen verschillen per bedrijf en de omstandigheden van de werknemer.

Salaris van een mbo, hbo en wo .Net Architect

Een hoger opleidingsniveau betekent meer kennis, vaardigheden en ervaring en daarmee heeft het opleidingsniveau dus ook veel invloed op de hoogte van het salaris van een .Net Architect. We geven hieronder een grove schatting van het salaris per opleidingsniveau.

    Een Mbo .Net Architect verdient gemiddeld € 35.000,- tot € 45.000,- per jaar.

    Een Hbo .Net Architect verdient gemiddeld € 45.000,- tot € 60.000,- per jaar.

    Een Wo .Net Architect verdient gemiddeld € 60.000 tot € 90.000,- per jaar.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

De sector en de locatie waarin een .Net Architect werkt, heeft veel invloed op het salaris wat hij of zij zal verdienen. Doorgaans wordt er meer verdiend bij de overheid, in de financiële sector en binnen de technologie-industrie dan bij andere sectoren. We gaan nog dieper in op de salarisverschillen per sector:

Salaris .Net Architecten per sector

Financiële sector: .Net Architecten in de financiële sector zijn vaak betrokken bij het ontwikkelen en ontwerpen van softwaretoepassingen voor kritieke systemen als risicobeheer, trading en compliance. In deze sector gaat veel geld om en de technologie speelt een zeer belangrijke rol. De verwachting is dan ook dat een .Net Architect binnen de financiële sector een hoger salaris krijgt dan in andere sectoren.

Overheid: Binnen de overheid werken .Net Architecten vaak aan onder andere belangrijke en kritieke betalings-, belastingaangifte- en identificatiesystemen. Als .Net Architect verdien je in de overheidssector een wat lager salaris dan in de financiële sector.

Technologiebedrijven: Voor het onderhouden en ontwikkelen van software-ecosystemen maken technologiebedrijven als Google, Microsoft en Amazon gebruik van .Net Architecten. Het salaris binnen de technologiebedrijven kan verschillen per functie en per bedrijf, maar de verwachting is wel dat je in deze sector een hoger salaris ontvangt.

Salaris .Net Architecten per locatie

De werklocatie levert ook een bijdrage aan de hoogte van het salaris. Wanneer je bijvoorbeeld bij een groot bureau in een grote stad met hogere kosten van levensonderhoud werkt, kun je een hoger salaris verwachten. Hieronder bespreken we enkele algemene richtlijnen voor salarisverschillen op basis van locatie voor een .Net Architect in Nederland:

Amsterdam: Over het algemeen kun je de hoogste salarissen voor een functie als .Net Architect verwachten in Amsterdam. De kosten van levensonderhoud zijn in deze stad erg hoog. Bovendien is er een zeer grote vraag naar technische talenten in Amsterdam. Het salaris is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf en de specifieke rol, maar je kunt meestal uitgaan van € 80.000,- tot € 120.000,- per jaar als .Net Architect in Amsterdam.

Utrecht: Naast Amsterdam is de vraag naar technische talenten ook zeer groot in Utrecht. Daarnaast biedt deze stad ook hogere salarissen dan andere steden in Nederland. Wanneer je als .Net Architect gaat werken in Utrecht kun je rekening houden met een salaris van € 70.000,- tot € 110.000,- per jaar.

Den Haag en Rotterdam: Over het algemeen ligt het salaris in Rotterdam en Den Haag voor een .Net Architect lager dan in Utrecht of Amsterdam. Afgezien van het feit dat je in Utrecht of Amsterdam meer verdient, is het salaris in Den Haag en Rotterdam nog steeds aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde. In Rotterdam en Den Haag varieert het salaris voor een functie als .Net Architect van € 60.000,- tot € 100.000,- per jaar.

Andere steden: De grote steden in Nederland hebben over het algemeen hogere salarissen dan steden als Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Wil je gaan werken als .Net Architect in bijvoorbeeld Eindhoven, dan moet je denken aan een salaris van € 50.000,- tot € 90.000,- per jaar.

Hoe kun je meer gaan verdienen als .Net Architect?

Goede .Net Architecten kunnen op verschillende manieren hun salaris verhogen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën binnen het .Net Ecosysteem. Ten tweede is het goed om te blijven leren en certificeringen te behalen op gebieden als security, data science, cloud computing en algemene technische kennis. Deze kennis en ervaring kan helpen bij het verbeteren van de marktwaarde van een .Net Architect. Naast het uitbreiden van kennis is het uitbreiden van een professioneel netwerk en bekendheid krijgen binnen de branche ook van belang voor vergroten van de kans op een hoger salaris.

Zeven tips voor meer salaris als .Net Architect

Als .Net Architect ben jij van groot belang in de IT-sector. Tegenover zo'n belangrijke rol staat natuurlijk ook een leuk salaris. De vraag is, hoe kun je meer verdienen als .Net Architect? We geven je hieronder tien tips:

1. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën

Het is enorm belangrijk om als .Net Architect alles te weten binnen de IT-industrie en specifiek binnen .Net. Zorg er dus voor dat je altijd op hoogte bent van de trends, technologieën en ontwikkelingen. Volg trainingen en behaal certificaten om zo te investeren in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wanneer je dit doet, kun je jouw expertise en kennis vergroten en zo jezelf nog beter op de kaart zetten en unieker maken ten opzichte van andere .Net Architecten.

2. Bouw een professioneel netwerk op

Als .Net Architect is het verstandig om een professioneel netwerk op te bouwen. Neem deel aan meetups, workshops en conferenties om zo jouw relaties met andere professionals binnen de IT-wereld te onderhouden. Als Maandag® professional werk je voor verschillende opdrachtgevers in de IT-wereld. Zo versterk je jouw professionele netwerk met elke nieuwe opdracht.

3. Ontwikkel vaardigheden op het gebied van leiderschap en projectmanagement

Jij, als .Net Architect, draagt de verantwoordelijkheid van zowel de ontwikkeling van applicaties als het aansturen van ontwikkelaars. Ontwikkel jouw vaardigheden op het gebied van projectmanagement en leiderschap. Zo vergoot je jouw waarde voor je werkgever, onder andere door aan te tonen dat je meer verantwoordelijkheid aankunt.

4. Breid je kennis uit

Elke werkgever waardeert het als je jouw kennis uitbreidt. Wanneer je jezelf ontwikkelt naar verwante gebieden, zoals cybersecurity, cloud computing en data-analyse, kun je bredere projecten uitvoeren.

5. Zoek naar vacatures die een hoger salaris bieden

Het kan soms ook goed zijn om op zoek te gaan naar vacatures die beter bij jouw ervaring en vaardigheden passen en een hoger salaris bieden.

6. Overweeg om als zzp'er aan de slag te gaan

Het voordeel van werken als zzp'er is dat je hogere tarieven kunt eisen dan wanneer jij bij een bedrijf in loondienst bent. Een nadeel van het werken als zzp'er is wel het regelen van jouw eigen verzekeringen en financiën. Bovendien ligt de verantwoordelijkheid ook bij jezelf als het gaat om het vinden van projecten. Lees je goed in wanneer je overweegt om aan de slag te gaan als zzp'er.

7. Specialiseer je in een nichegebied

Het is slim om jezelf van anderen te onderscheiden en hierbij op de hoogte te blijven van jouw expertise en kennis. Je kunt hogere tarieven vragen wanneer je jezelf gaat specialiseren in nichegebieden als blockchain en artificial intelligence.

Aan de slag als .Net Architect bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als .Net Architect bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: