Skip to footerSkip to content

.Net Architect

.Net Architect - Banner image

Werken als .Net Architect, wat houdt dat eigenlijk in? Wat zijn de verantwoordelijkheden en taken van deze functie? En welke carrièremogelijkheden zijn er? Dit en meer bespreken we in deze blog. Of je nu zelf een .Net Architect bent, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat deze rol inhoudt, deze blog geeft je een goed inzicht in wat een .Net Architect doet.

Wat is een .Net Architect?

Een .Net Architect werkt als IT-professional en focust zich op het ontwikkelen, ontwerpen en de implementatie van applicaties en de toepassingen van software. Deze softwaretoepassingen zijn gebaseerd op een bestaand softwaresysteem genaamd .Net Framework. Een .Net Architect werkt voor klanten of een werkgever en zorgt voor verbeterde concepten of een nieuw product dat voldoet aan de eisen van de opdracht. Een .Net Architect zorgt voor goede communicatie binnen de IT afdeling. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het uitleggen van technische specificaties aan klanten en collega's, zodat zij begrijpen hoe het proces verloopt. Als ervaren Software Architect beschik je over grondige kennis van de .Net architectuur, programmeertalen en ontwikkelingstools.

Wat doet een .Net Architect?

Een .Net Architect werkt in de technische infrastructuur. De verantwoordelijkheden van een .Net Architect liggen op het gebied van het implementeren en ontwerpen van de inrichting van softwareoplossingen binnen het .Net Framework. Deze uitdagende baan binnen de technische informatica omvat onder andere het identificeren van de opdracht om vervolgens technische specificaties op te stellen. De werkzaamheden van een .Net Architect zijn onder andere het ontwikkelen van het technische aspect van de software architectuur en het coördineren van de samenwerking en planning binnen de teams. Je werkt samen met ontwikkelaars, projectmanagers en andere IT-professionals om technische oplossingen te ontwerpen en te implementeren. Hieronder lees je uitgebreider over de taken die je zult uitvoeren wanneer jij als .Net Architect gaat werken:

Ontwerpen van softwareoplossingen

Je moet softwareoplossingen kunnen ontwerpen die voldoen aan technische en functionele eisen. Het werk begint met het analyseren van de wensen en doelen van de opdracht. Vervolgens breng je structuur aan met behulp van de diagrammen en stel je principes en richtlijnen op. Zo kan het ontwikkelingsteam begrijpen wat er gebouwd moet gaan worden.

Technische leiding geven

Het is jouw verantwoordelijkheid om leiding te geven aan de teams. Hierbij houd je het schema en de doelen in de gaten. Daarnaast waarborg je de juiste tools, technologieën en ontwikkelingspraktijken. Tot slot bewaak je de voortgang en ga je om met eventuele vertragingen.

Selecteren van technologieën en tools

Jij beslist welke tools en technologieën voor de ontwikkeling gebruikt worden. Hierbij evalueer je meerdere opties en kies je de beste uit op basis van de behoeften van het project. Bovendien blijf je op de hoogte van de nieuwste trends. Je past deze kennis toe wanneer het relevant is.

Beveiliging en prestaties

Wat ook in jouw pakket van werkzaamheden valt: het optimaliseren van de prestaties van applicaties en het ontwerpen van beveiligingsmaatregelen. Jij past de beveiligingspraktijken toe om de risico's te ontdekken en te verminderen. Je maakt gebruik van technieken als compressie, caching en optimalisatie van de database voor de prestatie van de applicaties.

Communicatie met belanghebbenden

Jij hebt contact met belanghebbenden, zoals het ontwikkelteam en natuurlijk de klant of de leidinggevende. Je moet dan ook in staat zijn om beslissingen en technische concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen aan de belanghebbenden. Daarnaast ben jij ook in staat feedback te ontvangen om deze vervolgens te integreren in het proces.

Welke vaardigheden moet een .Net Architect hebben?

Als .Net Architect bij Maandag® werk je op verschillende projecten. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste ervaring en vaardigheden hebt. Voordat je solliciteert op een .Net of IT Architect vacature, is het belangrijk om op hbo- of wo-niveau werkervaring op te doen. Naast kennis over de IT-industrie zijn goede communicatieve vaardigheden essentieel voor de interne en externe communicatie. Ook moet een .Net Architect altijd de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van softwaresystemen in kaart brengen en dit vervolgens in de praktijk toepassen. Hieronder gaan we dieper in op drie belangrijke vaardigheden die je nodig hebt voor een baan als .Net Architect:

Diepgaande kennis van .Net Technologieën

Jij beschikt over diepgaande kennis op het gebied van de componenten van het Framework en de .Net Technologieën. Je bent vertrouwd met de trends binnen de .Net-wereld. Deze kennis en dit vertrouwen bouw je op door workshops te volgen, bij de Maandag® Academy, en up-to-date te blijven van de sector en zijn ontwikkelingen.

Probleemoplossend vermogen

Jij kunt creatieve oplossingen bedenken wanneer je voor technische uitdagingen komt te staan en je bent goed in het oplossen van complexe problemen. Je beschikt dan ook over analytisch vermogen en je kunt kritisch nadenken. Tot slot is effectief communiceren is een vereiste om samen te kunnen werken.

Leiderschap en managementvaardigheden

Jij moet in staat zijn om leiding te geven aan het ontwikkelteam en deze te beheren. Je beschikt dan ook over sterke vaardigheden als het gaat om management en het vermogen om projecten te leiden, taken te delegeren en prioriteiten te stellen. Je kunt feedback ontvangen en geven en weet het team te motiveren.

Waar werken .Net Architecten?

Er zijn verschillende sectoren waarin .Net Architecten kunnen werken. Zo kun je aan de slag bij de overheid, de financiële sector, de detailhandel, de gezondheidszorg en natuurlijk ook bij organisaties in de IT-industrie. Een .Net Architect kan worden ingehuurd door adviesbureaus en softwarebedrijven, maar ook rechtstreeks door bedrijven die hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van hun softwareoplossingen. .Net Architecten kunnen zowel deel uitmaken van interdisciplinaire teams of werken als consultants of freelancers. Software Architecten werken doorgaans in een kantooromgeving, maar kunnen ook op afstand werken wanneer de projectvereisten dit toelaten.

Welke carrièremogelijkheden zijn er voor .Net Architecten?

Voor .Net Architecten, met een afgeronde hbo- of w0-opleiding, zijn er diverse carrièremogelijkheden. Als je meer uitdaging zoekt, kun je doorgroeien tot Senior .Net Architect. Als Senior geef je leiding aan Junior .Net Architecten en werk je aan complexe applicaties. Daarnaast kun je ook richting een leidinggevende functie groeien, waarin je verantwoordelijk zult zijn voor meerdere .Net Teams en de samenwerkingen tussen verschillende afdelingen. Je kunt er ook voor kiezen om als zelfstandige .Net Architect hulp te bieden aan verschillende organisaties. Tot slot heb je de mogelijkheid om je in een specifiek domein te verdiepen en expert te worden op het gebied van bijvoorbeeld security, cloud computing of big data.

De voordelen van aan de slag gaan als .Net Architect bij Maandag®

Wanneer je aan de slag gaat als .Net Architect bij Maandag®, profiteer je van verschillende voordelen. .Net Architecten verdienen het gemiddelde salaris van € 4.000,- per maand.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor .Net Architecten

  Vakantiedagen: Je ontvangt gemiddeld tussen de 20 en 25 vakantiedagen per jaar.

  Pensioenregeling: Je ontvangt een pensioenregeling waarbij zowel jij als Maandag® bijdragen aan het pensioen.

  Flexibele werktijden: Het flexibel indelen van jouw werktijden is mogelijk, zodat je deze kunt aanpassen aan persoonlijke behoeften.

  Maandag® Academy: Jouw ontwikkeling staat bij ons voorop. Daarom bieden wij jou als professional persoonlijke begeleiding, vaardigheidstrainingen en vakinhoudelijke workshops. Deze opleidingen worden verzorgd door de Maandag® Academy. Of je nu een starter bent of een doorgewinterde expert. Er zijn trainingen en cursussen op elk niveau. Klassikaal én online.

  Thuiswerkvergoeding: Als je (gedeeltelijk) vanuit huis werkt, wordt er een thuiswerkvergoeding aangeboden.

Verzekeringen van een .Net Architect

  Ziektekostenverzekering: Jouw medische kosten kunnen vaak worden gedekt met de ziektekostenverzekering.

  Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Mocht je niet in staat zijn om te werken als gevolg van een blessure of ziekte, dan beschermt deze verzekering jou als werknemer.

  Aansprakelijkheidsverzekering: In het geval van mogelijke juridische claims van klanten of andere partijen dan word je beschermd met de aansprakelijkheidsverzekering.

Het is belangrijk om deze secundaire arbeidsvoorwaarden en verzekeringen te bespreken tijdens het sollicitatieproces, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er wordt aangeboden.

Aan de slag als .Net Architect bij Maandag®

Bekijk onze vacatures

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als .Net Architect bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: