Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Jeugdconsulent?

Wat verdient een Jeugdconsulent? - header image

Benieuwd naar wat jij zal gaan verdienen als Jeugdconsulent binnen het sociaal domein? Het gemiddelde salaris van een Jeugdconsulent in Nederland is afhankelijk van diverse factoren. Welke factoren hebben invloed op het salaris, welke andere voordelen kun je verwachten en hoe kun je jouw salaris verhogen? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat doet een Jeugdconsulent?

Je bent als Jeugdconsulent als het ware een coach die kinderen, jongeren en gezinnen helpt met uiteenlopende problemen. Je legt de focus op verschillende soorten problemen, van echtscheidingen tot verwaarlozing en van moeilijk meekomen in de samenleving tot financiële problemen. Je zorgt als Jeugdconsulent ervoor dat de leefsituatie en ontwikkeling van de jeugd op een goede manier verloopt. Je neemt belangrijke beslissingen en coördineert de ingezette ondersteuning. Sommige beslissingen kunnen veel impact hebben op een gezin. Aan jou de taak om per gezin te kijken wat zij nodig hebben.

Als Jeugdconsulent voer je verschillende taken uit en moet je over diverse vaardigheden beschikken. De vaardigheden die je nodig hebt, worden beschreven in de functie eisen van elke vacature.

Wat verdient een Jeugdconsulent?

Wat een Jeugdconsulent gemiddeld verdient, varieert tussen de € 2.850,- en € 4.000,- per maand. Dit salaris is afhankelijk van diverse factoren, zoals opleidingsniveau, ervaring, sector en de locatie waar je werkt. Jouw salarisniveau kan dus sterk variëren.

Het is belangrijk om te vermelden dat de bedragen die we benoemen slechts ruwe inschattingen zijn. Het daadwerkelijke salaris verschilt en hangt af van individuele omstandigheden.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Hoeveel een Jeugdconsulent verdient, varieert tussen locaties en sectoren. De beloningsverschillen tussen diverse sectoren kunnen aanzienlijk zijn.

We geven een voorbeeld. Een Jeugdconsulent die werkzaam is in de private sector, bijvoorbeeld bij een particuliere zorginstelling, ontvangt doorgaans een hoger salaris dan iemand die werkt in de publieke sector, zoals een gemeente. Er zijn verschillende gemeenten en bedrijven die vallen binnen de publieke sector. Dit salarisverschil komt omdat de bedrijven in de particuliere sector doorgaans meer middelen hebben en daarmee dus ook een hoger salaris kunnen geven. Je kunt wel gemeentelijke ervaring opgedaan hebben en vervolgens bij een particulier bedrijf gaan werken om een hoger salaris te ontvangen.

Daarnaast zien we ook salarisvariaties binnen verschillende locaties. Jeugdconsulenten ontvangen in stedelijke gebieden, zoals Rotterdam en Amsterdam, doorgaans meer geld dan de professionals in landelijke gebieden, zoals Noord-Brabant. Dit verschil komt omdat er in stedelijke gebieden hogere kosten van levensonderhoud zijn en deze kosten worden vaak door werkgevers gecompenseerd met hogere salarissen.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Jouw opleidingsniveau en aantal jaar werkervaring hebben ook invloed op jouw salaris. De beloningsschaal op basis van ervaring varieert sterk. Doorgaans geldt: hoe meer ervaring, hoe hoger het salaris. Dit is omdat het opdoen van ervaring de mogelijkheid biedt om jouw vaardigheden en kennis te verbeteren. Op deze manier maak je jezelf waardevoller voor een werkgever. Een Junior Jeugdconsulent zal minder ervaring hebben dan een Senior Jeugdconsulent met een vast contract en dus ook minder geld verdienen.

Jouw opleiding speelt ook een rol binnen jouw salarisontwikkeling. Hoe hoger jouw niveau, hoe hoger jouw salaris. Wanneer je een afgeronde mbo-opleiding hebt zal je minder geld verdienen dan iemand met hbo werk- en denkniveau. Dit is omdat iemand met een hoger opleidingsniveau vaak meer vaardigheden en gespecialiseerde kennis heeft.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je ontvangt ook secundaire arbeidsvoorwaarden als Jeugdconsulent bovenop jouw salaris. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra voordelen en komen bovenop jouw basissalaris. Je kunt hierbij denken aan reiskostenvergoeding, vakantiegeld, leaseauto en pensioenregelingen. De daadwerkelijke voordelen die je ontvangt, zijn per bedrijf verschillend. De secundaire arbeidsvoorwaarden hebben vaak een grote invloed op het totale beloningspakket en de aantrekkelijkheid van een functie.

Tips om het salaris te verhogen

Je kunt als Jeugdconsulent op verschillende manieren jouw salaris verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris.

    Doe meer ervaring op: Een van de belangrijkste factoren voor het beïnvloeden van jouw salaris is jouw werkervaring. Verhoog jouw salaris door het opdoen van zoveel mogelijk ervaring.

    Onderhandel over jouw salaris: Je kunt jouw salaris verhogen door te onderhandelen met jouw huidige of potentiële werkgever. Doe onderzoek naar jouw waarde op de arbeidsmarkt en presenteer deze informatie samen met jouw prestaties tijdens het gesprek.

    Verhoog jouw opleidingsniveau: Een hoger opleidingsniveau kan leiden tot meer geld. Je kunt overwegen om een gespecialiseerde opleiding of een masteropleiding te volgen om zo jouw vaardigheden en kennis te vergroten.

    Specialiseer in een bepaald gebied: Je kunt jezelf waardevoller maken door te specialiseren in een relevant gebied. Je kunt hierbij denken aan een gebied binnen de jeugdzorg, zoals jeugdrevalidatie of jeugdpsychiatrie.

    Blijf op de hoogte van de trends in de industrie: Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en laatste trends binnen de jeugdzorg. Hiermee maak je jezelf waardevoller en kun je een hoger salaris ontvangen.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie Jeugdconsulent. Je weet nu wat een Jeugdconsulent doet en wat het gemiddelde salaris is van deze functie. Daarnaast hebben we ook besproken welke factoren invloed hebben op het salaris van een Jeugdconsulent. Je weet meer over de voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden die Jeugdconsulenten kunnen ontvangen. Tot slot gaven we tips die jou kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en wensen je veel succes met jouw carrière als Jeugdconsulent.

Aan de slag als Jeugdconsulent bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Jeugdconsulent bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: