Skip to footerSkip to content

Wat doet een Jeugdconsulent?

Wat doet een Jeugdconsulent? - header image

Ben je op zoek geweest naar Jeugdconsulent vacatures? Dan wil je waarschijnlijk ook wel weten wat een Jeugdconsulent precies doet. Binnen het sociaal domein en onze samenleving speelt de functie van Jeugdconsulent een cruciale rol. Deze zorgprofessionals bieden begeleiding en ondersteuning aan jongeren en kinderen die het moeilijk hebben. Wat is een Jeugdconsulent eigenlijk, welke vaardigheden heb je nodig voor dit beroep en wat zijn de carrièremogelijkheden voor Jeugdconsulenten? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een jeugdconsulent?

Als Jeugdconsulent werk je binnen het jeugdzorgdomein. Je doet maatschappelijk werk samen met de juiste hulpverleners. Een Jeugdconsulent helpt jongeren, kinderen en de gezinnen met begeleiding en ondersteuning bij problemen. Deze problematiek kan variëren van problemen in de ontwikkeling van het kind tot problemen op school of opvoedingsproblemen. Je voert je werk zelfstandig uit of samen met andere zorgprofessionals binnen het zorgdomein.

Wat doet een jeugdconsulent?

Wanneer je als Jeugdconsulent werkt, heb je uitdagende en diverse taken. Als je gaat werken als Jeugdconsulent ga je met de volgende taken aan de slag.

    Je voert gesprekken met jongeren, kinderen, hun ouders en soms ook andere gezinsleden.

    Het coördineren van de hulpverlening, het opstellen van de hulpverleningsplannen en het monitoren van de voortgang.

    Je werkt nauw samen met andere instanties, waaronder huisartsen, scholen en specialistische zorgverleners.

Een situatie waarbij een Jeugdconsulent betrokken kan zijn is wanneer een kind op school met pesten te maken heeft. De Jeugdconsulent gaat een plan van aanpak opstellen nadat hij of zij gesprekken heeft gevoerd met het kind, de school en de ouders. Het plan van aanpak kan bestaan uit onderdelen als het ondersteunen van het kind, het voeren van gesprekken met pesters en voorlichtingen geven op school.

Wat heb jij als jeugdconsulent nodig aan vaardigheden?

Je hebt diverse vaardigheden nodig om een goede Jeugdconsulent te worden. Ten eerste is het van belang dat je empathisch bent en goed kunt luisteren. Je moet daarnaast in staat zijn om de problemen en zorgen van ouders en kind te begrijpen en je in de situatie in te leven. Je moet goed samen kunnen werken en communiceren, want je hebt vaak met diverse partijen te maken.

Als we kijken naar opleidingen dan zien we dat er vaak gevraagd wordt om hbo-niveau. Je hebt bijvoorbeeld een hbo-opleiding Pedagogiek of Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gevolgd. Het kan ook waardevol zijn om werkervaring te hebben in de jeugdzorg of een ander relevant veld. Daarnaast is het goed om te weten dat je zowel een Verklaring Omtrent Gedrag als een inschrijving in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ-registratie) nodig hebt.

Waar kun jij komen te werken als jeugdconsulent?

Je kunt als Jeugdconsulent bij veel verschillende organisaties werken. Jeugdconsulenten werken vaak voor gemeenten en zijn dan onderdeel van het sociaal team. Je werkt binnen deze functie nauw samen met andere professionals, waaronder psychologen, maatschappelijk werkers en gezinscoaches. Je werkt in een uitdagende en dynamisch team met veel ruimte voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt als Jeugdconsulent ook bij een jeugdzorginstelling werken of bij een ander bedrijf dat zich richt op het ondersteunen van jongeren en kinderen. Je werkt dan vaak direct met het gezin en de kinderen zelf en je bent bij hun dagelijkse leven nauw betrokken.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een jeugdconsulent?

Je hebt als Jeugdconsulent veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld naar een leidinggevende positie doorgroeien, zoals manager of teamleider binnen de jeugdzorg. Ook kun je jezelf specialiseren in een vakgebied, zoals jeugdreclassering of jeugdpsychiatrie.

Daarnaast kun je ook doorgroeien tot Senior Jeugdconsulent of jezelf ontwikkelen tot adviseur of beleidsmedewerker. Binnen deze rollen kun je binnen een organisatie of gemeente invloed uitoefenen op het jeugdbeleid. Als we kijken naar de brede toekomstperspectieven voor dit beroep, dan zien we veel mogelijkheden voor professionele en persoonlijke groei.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Hoeveel je verdient als Jeugdconsulent kan variëren, dit is afhankelijk van diverse factoren als opleiding, ervaring en de organisatie waar je voor werkt. Doorgaans kun je een gemiddeld bruto salaris verwachten van € 3.000,- per maand. Wanneer je meer werkervaring opdoet, zul je ook een hoger salaris ontvangen.

Veel bedrijven bieden naast het salaris ook interessante secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan een reiskostenvergoeding, pensioenregeling, mogelijkheden voor ontwikkeling en opleiding en flexibele werktijden. Daarnaast ontvang je als Jeugdconsulent ook diverse immateriële voordelen. Je maakt namelijk een verschil in het leven van jongeren en kinderen en je krijgt voldoening wanneer je hen helpt.

De uitdagingen van de functie

Het is niet altijd even makkelijk om te werken als Jeugdconsulent. Je moet soms ingewikkelde beslissingen nemen en je komt regelmatig in aanraking met complexe problematiek. Bovendien is een balans vinden tussen het zijn van een medewerker van de gemeente en een hulpverlener soms uitdagend. Je moet rekening houden met het beleid en regels van de gemeente of de organisatie waarvoor je werkt, maar je wilt ook de beste hulp voor de jongeren, kinderen en de gezinnen.

Het werk is ondanks deze uitdaging wel ontzettend belonend. Je krijgt de kans om kinderen en jongeren te helpen bij het bereiken van hun volledige potentieel en je maakt een positieve impact op hun leven.

Conclusie

Hopelijk heeft deze blog een realistisch en uitgebreid beeld gegeven van het beroep Jeugdconsulent. Deze functie kan uitdagend zijn, maar ook onwijs belonend. Je krijgt de kans om jongeren, kinderen en gezinnen te helpen en je maakt vaak een zeer positieve impact op hun leven.

Aan de slag als Jeugdconsulent bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Jeugdconsulent bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: