Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Wat is detacheren? Maandag® legt het uit

wat-is-detacheren 1140x400

Detacheren. Een term die je misschien wel eens voorbij hoort komen, maar nog niet weet wat het precies inhoudt. Een tipje van de sluier: Als je wilt werken voor verschillende bedrijven met de zekerheid van een (vast) contract, dan is detacheren iets voor jou. Natuurlijk is detacheren meer dan deze omschrijving en daarom leggen we in deze blog uit wat detacheren is en hoe dit verschilt met uitzendwerk.

Wat is detacheren?

Detacheren staat voor flexibele zekerheid. Stel je wilt als gedetacheerde professional aan de slag bij Maandag®, dan kom je bij ons in loondienst. Je krijgt van ons een (vast) contract en secundaire arbeidsvoorwaarden. Vervolgens huurt een ander bedrijf jou voor bepaalde tijd in voor het uitvoeren van een opdracht. Loopt de opdracht af? Dan blijf je bij Maandag® in dienst en zoeken we samen naar een nieuwe opdracht.

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?

Als gedetacheerde heb je een tijdelijk- of vast contract, met een vast salaris en vaste uren. Je bent in dienst bij een (detacherings)bureau en je voert bij (verschillende) opdrachtgevers inhoudelijk de opdrachten uit. Ben je ziek, ga je op vakantie of ben je met zwangerschapsverlof? Dan is het (detacherings)bureau verantwoordelijk voor het doorbetalen van jouw loon. Als uitzendkracht werk je met een uitzendovereenkomst. Dit betekent dat wanneer de opdracht afloopt, ook jouw contract afloopt. Natuurlijk wordt er altijd op tijd met je gekeken naar de volgende opdracht. Waar je bij detacheren een vast aantal uren per week werkt, bepaal je met uitzenden zelf jouw rooster. Het is goed om te weten dat je alleen voor gewerkte uren uitbetaald krijgt. Bij vakantie, ziekte of vrije dagen worden deze uren niet uitbetaald.

Wat zijn de voordelen van detachering?

Detacheren staat voor dynamiek, flexibiliteit, vrijheid én verantwoordelijkheid. Werken als detacheerder werkt in jouw voordeel als je niet tien à twintig jaar bij één werkgever wilt werken, maar wél behoefte hebt aan financiële zekerheid. Door bij verschillende bedrijven te werken, is werken via detachering bovendien de perfecte werkvorm voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Zijn er ook nadelen aan detacheren?

Detacheren moet wel bij je passen. Als je van structuur houdt, kan dit een uitdaging zijn. Je kunt minder betrokken raken bij een organisatie, omdat je bij tijdelijke opdrachten de bedrijfscultuur en je collega’s minder goed leert kennen. Soms werk je tien minuten rijden vanaf huis, de andere keer reis je een uur. Maandag® biedt overigens wel mogelijkheden voor een leaseauto of reiskostenvergoeding. En stel je denkt bij een bepaalde opdracht: dit past mij als een jas, hier wil ik blijven, dan kunnen we samen met de opdrachtgever overleggen of er een vast dienstverband mogelijk is.

Wat betekent detachering bij Maandag®?

Als gedetacheerde werk je voor verschillende opdrachtgevers of voor één opdrachtgever, net wat bij jou past. Dit doe je in een vast dienstverband. Jouw werkweek kan dus bestaan uit verschillende opdrachten, maar ook deels uit een opleiding. Je kunt jezelf zelfs volledig omscholen. Aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling staat bij ons voorop en daarom bieden wij professionals deze mogelijkheden, verdieping en verbreding.