Skip to footerSkip to content

Wat doet een Functioneel Beheerder?

Wat doet een Functioneel Beheerder - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan als Functioneel Beheerder binnen een IT afdeling en wil je meer weten over deze functie? Dan ben je hier aan het juiste adres. Want wat is een Functioneel Beheerder eigenlijk? Wat doet een Functioneel Beheerder, welke vaardigheden zijn nodig voor deze functie en waar kun je werken? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een Functioneel Beheerder?

Allereerst, wat is een Functioneel Beheerder? Je bent als Functioneel Beheerder verantwoordelijk voor het optimaal functioneren en beheren van de werking van informatiesystemen binnen bedrijven. Als we het eenvoudig moeten uitleggen dan zijn Functioneel Beheerders werkzaam om te zorgen dat de bedrijfsprocessen goed verlopen. Dit doen ze door de juiste afstemming te creëren tussen de mogelijkheden van informatiesystemen en de behoeften van de gebruikers.

Je houdt je als Functioneel Beheerder bezig met de behoeften van gebruikers analyseren en je vertaalt deze behoeften naar functionele specificaties. Daarnaast implementeer je de wijzigingen in de systemen, bied je ondersteuning aan de gebruikers en tot slot los je incidenten op. Deze veelzijdige rol slaat een brug tussen de dagelijkse operationele processen van een bedrijf en de technische aspecten van een informatiesysteem.

Wat doet een Functioneel Beheerder?

We weten nu wat een Functioneel Beheerder is, maar wat doet een Functioneel Beheerder eigenlijk? Welke verantwoordelijkheden en taken horen bij deze functie. Je bent, op het gebied van het informatiesysteem, verantwoordelijk voor het analyseren en identificeren van de behoeften van gebruikers. Een Functioneel Beheerder beheert en vertaalt de behoeften naar functionele specificaties en werkt samen met andere IT-specialisten en softwareontwikkelaars tijdens de implementatie van de functionaliteiten. We benoemen hieronder nog een aantal taken die Functioneel Beheerders uitvoeren.

  Je vertaalt de gebruikersbehoeften naar specificaties die functioneel zijn voor de informatiesystemen.

  Je biedt ondersteuning aan verschillende gebruikers en lost incidenten op.

  Je waarborgt de veiligheid en kwaliteit van de informatiesystemen.

  Je identificeert mogelijkheden voor verbetering en analyseert de bedrijfsprocessen.

  Je beheert de wijzigingen binnen de informatiesystemen en zorgt ervoor dat ze correct geïmplementeerd worden.

  Je test de nieuwe functionaliteiten en zorgt voor een fijne overgang naar de nieuwe systemen.

  Je traint gebruikers tijdens het gebruik van de informatiesystemen en onderhoudt de documentatie.

Een Functioneel Applicatiebeheerder beïnvloedt verschillende bedrijfsprocessen. Zo ben je betrokken bij het oplossen van technische incidenten en het implementeren van nieuwe systemen voor het beheren van klant relaties (CRM). Daarnaast train je de gebruikers, zodat zij het nieuwe systeem goed kunnen gebruiken.

Wat heb jij als Functioneel Beheerder nodig aan vaardigheden?

Wanneer je succesvol wilt worden als Functioneel Beheerder, moet je beschikken over specifieke eigenschappen en vaardigheden. We bespreken hieronder een aantal belangrijke vaardigheden voor Functioneel Applicatiebeheerders.

  Je begrijpt de informatiesystemen en bedrijfsprocessen, zodat je technische teams en gebruikers met elkaar kunt verbinden.

  Je beschikt over sterk analytisch vermogen, om te identificeren wat de behoeften van gebruikers zijn en deze naar specificaties te vertalen.

  Je kunt complexe informatie op een duidelijke manier uitleggen aan niet-technische gebruikers.

  Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, want je zult veel samenwerken met diverse belanghebbenden, waaronder ontwikkelaars, gebruikers en management.

Je kunt jouw kans op succes ook vergroten door specifieke certificeringen en kwalificaties te behalen op het gebied van business analysis, functioneel beheer en informatiemanagement. Wanneer je ervaring hebt met methodes binnen het projectmanagement, zoals Agile of ITIL, kun je jouw waarde ook vergroten.

Waar kun jij komen te werken als Functioneel Beheerder?

Een Functioneel Beheerder kan terechtkomen binnen verschillende werkomgevingen. Bij veel bedrijven maken de Functioneel Beheerders deel uit van de ICT-afdeling. Daarnaast kun je ook bij een consultancybedrijf werken waarin je jouw diensten levert aan klanten.

Als we kijken naar de fysieke werkomgeving dan zien we dat Functioneel Beheerders zowel remote werken als op kantoor. Het verschilt per bedrijf of je de mogelijkheid hebt om vanuit huis te werken. De werksfeer hangt af van de waarden en cultuur van het bedrijf waarin je werkt. Je werkt vaak nauw samen met collega's van verschillende afdelingen, zoals de gebruikersafdeling, IT en het management. Als Technisch Beheerder draag je bij aan een positieve werkomgeving en goede samenwerkingen met collega's en belanghebbenden.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Functioneel Beheerder?

Er zijn verschillende carrièremogelijkheden vanuit jouw functie als Functioneel Beheerder. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf ontwikkelen en doorgroeien tot Senior Functioneel Beheerder. Als Senior Functioneel Beheerder draag je meer verantwoordelijkheden en kun je mogelijk ook een leidinggevende positie op je nemen.

Je kunt jouw carrièremogelijkheden verbreden door jouw ervaring en kennis te vergroten op het gebied van business analysis en informatie- of projectmanagement. Hierbij zou je er dan voor kunnen kiezen om door te groeien naar een rol als Informatiemanager, Business Analist, IT-consultant of Projectmanager.

Het behalen van certificeringen of het volgen van relevante opleidingen kan ook zorgen voor carrièregroei binnen jouw huidige of een aanverwante functie. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen binnen het projectmanagement of na jouw mbo-opleiding nog een hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde volgen.

Salaris en voordelen: wat kun je verwachten?

De voordelen en het salaris van een Functioneel Beheerder variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals verantwoordelijkheden, ervaring, de sector en de locatie waarin je werkt. Doorgaans ligt het salaris van deze functie in een competitief bereik, waarbij het mogelijk is om meer te verdienen wanneer je meer werkervaring opdoet.

Je ontvangt als Functioneel Beheerder niet alleen salaris, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden kunnen bonussen, vakantiedagen, ziektekostenverzekeringen en pensioenregelingen omvatten. De voordelen die je ontvangt, verschillen per bedrijf en sector.

Conclusie

We hebben het in deze blog gehad over de functie Functioneel Beheerder. Je weet nu wat een Functioneel Beheerder is en welke verantwoordelijkheden en taken bij deze functie horen. Daarnaast hebben we besproken welke vaardigheden nodig zijn voor dit beroep en waar je kunt werken als Functioneel Beheerder. Ook weet je nu meer over de carrièremogelijkheden binnen dit beroep. Tot slot hebben we het gehad over het salaris en de voordelen die je ontvangt wanneer je gaat werken als Functioneel Beheerder. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en wensen je veel succes bij het kiezen van de juiste carrière voor jou.

Aan de slag als Functioneel Beheerder bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Functioneel Beheerder bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: