Skip to footerSkip to content

Wat doet een docent economie?

Wat doet een docent economie? - Header image

Binnen ons dagelijks leven is economie een essentieel onderdeel en het begrijpen van economie is van cruciaal belang om geïnformeerde beslissingen te nemen. Als leraar economie op het voortgezet onderwijs speel je een belangrijke rol in het overbrengen van jouw kennis van het vak economie. Wat is een docent economie eigenlijk? Wat doet een docent economie, welke vaardigheden heb je nodig voor dit beroep en wat zijn de carrièremogelijkheden binnen deze functie? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een docent economie?

Een docent economie is een professional die de principes van economie leert aan studenten op de middelbare school. Deze principes variëren van basisconcepten, als vraag en aanbod, tot onderwerpen die complexer zijn zoals de waarde van geld binnen diverse economieën en macro-economische theorieën. Als docent economie doe je meer dan alleen lesgeven. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de begeleiding van studenten binnen hun leerproces en tijdens de ontwikkeling van het kritisch denkvermogen. Als docent economie beschik je over kenmerken als communicatieve vaardigheden, geduld en een sterk begrip van diverse economische concepten.

Wanneer je beschikt over een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan de onderbouw van de middelbare school. Een eerstegraads docent economie mag daarentegen ook de bovenbouw lesgeven. Wat je moet doen om een bevoegdheid te halen, bespreken we later in deze blog.

Wat doet een docent economie?

Een docent economie geeft les in het vak economie, maar het takenpakket van een tweedegraads docent of eerstegraads docent economie gaat verder dan alleen lesgeven. Je bent bezig met het voorbereiden van lessen, het begeleiden van studenten en het geven van lezingen. Daarnaast ga je ook aan de slag met het bijhouden van de voortgang van studenten en het beoordelen van hun prestaties. Als docent economie doe je ook veel dingen buiten het klaslokaal. Je moet namelijk ook bijdragen aan curriculumontwikkeling, deelnemen aan facultaire vergaderingen en soms doe je ook onderzoek binnen jouw vakgebied.

Voorbeeld uit de praktijk

Stel je voor dat je als docent economie een les aan het voorbereiden bent over de wereldeconomie, algemene economie of internationale economie. Het is dan van groot belang dat je de lesstof goed en grondig begrijpt, de les begrijpelijk presenteert, relevante bronnen vindt en vragen van studenten beantwoordt.

Wat heb jij als docent economie nodig aan vaardigheden?

Docent economie word je niet zomaar. Wanneer je succesvol wilt worden als docent economie tweedegraads of eerstegraads, moet je beschikken over bepaalde kwalificaties en vaardigheden.

Belangrijke vaardigheden

Als docent economie moet je beschikken over geduld, sterke communicatievaardigheden, een passie voor onderwijs en organisatorische vaardigheden. Daarnaast ben je ook in staat om duidelijk en begrijpelijk uitleg te geven over complexe economische concepten.

Vereiste kwalificaties

Meestal is een master- of bachelordiploma in economie vereist om te kunnen werken als docent economie. Sommige scholen eisen ook een bepaalde hoeveelheid onderwijservaring of een onderwijsbevoegdheid. Je kunt zowel een wo- als hbo-opleiding leraar economie volgen. Wanneer je de lerarenopleiding economie op hbo-niveau volgt, ontvang je een tweedegraads bevoegdheid en mag je lesgeven aan de onderbouw. Wanneer je deze opleiding op wo-niveau volgt, ontvang je een eerstegraads bevoegdheid en mag je ook aan de bovenbouw lesgeven.

Waar kun jij komen te werken als docent economie?

Je kunt als docent economie binnen diverse omgevingen werken. Het klaslokaal is natuurlijk de meest voorkomende, maar je kunt bijvoorbeeld ook online economie les geven via een afstandsonderwijsplatform. De werksfeer kan verschillen van een informele online setting tot een traditionele schoolomgeving. Een belangrijk aspect van jouw werk is de samenwerking met collega's, aangezien je vaak met collega-docenten moet samenwerken om het curriculum te verbeteren en te ontwikkelen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een docent economie?

Binnen de functie docent economie zijn veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld naar een leidinggevende rol doorgroeien, zoals directeur of afdelingshoofd. Daarnaast kun je ook kiezen voor een baan binnen de beleidsvorming of het onderzoek. Het groeipotentieel is aanzienlijk binnen dit beroep, vooral wanneer je bereid bent om nieuwe vaardigheden te leren en voortdurend bij te scholen. Tot slot is er op dit moment veel vraag naar economie docenten, dus zijn er volop kansen op de arbeidsmarkt.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Wat je gaat verdienen als docent economie kan variëren en is afhankelijk van het niveau van de onderwijsinstelling, de locatie, de ervaring van de docent en het opleidingsniveau. De meeste vacatures docent economie zullen een salarisindicatie geven van ongeveer € 3.500,- tot € 5.000,- bruto per maand.

Je ontvangt naast het basissalaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals ziektekostenverzekering, pensioenregeling en vakantiedagen. Sommige onderwijsinstellingen bieden ook ondersteuning voor jouw professionele ontwikkeling en bieden je de gelegenheid om bijvoorbeeld aanvullende opleidingen te volgen of conferenties bij te wonen.

Conclusie

Een docent economie zijn is een zeer belonende en uitdagende carrière. Dit beroep geeft je de mogelijkheid om studenten te helpen bij het begrijpen van de wereld om hen heen. Daarnaast heb je ook impact op hun levens. Wanneer je een passie hebt voor onderwijs en economie, kan een baan als docent economie de perfecte keuze voor jou zijn. Ga op zoek naar de juiste vacature docent economie en solliciteer. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent economie.

Aan de slag als docent economie bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent economie bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs:

    Wat verdient een docent economie?

    Hoe word je docent economie?

    Werken in het onderwijs