Skip to footerSkip to content

Wat doet een bouwplantoetser?

Wat doet een bouwplantoetser? - Header image

Ontdek de dynamische en veelzijdige rol van een bouwplantoetser. Deze blog belicht alle facetten van deze cruciale functie in de bouwsector. Je voert het eerste gesprek met burgers en ondernemers en je doet veel kennis en ervaring op met betrekking tot de relevante wet en regelgeving. Een nieuwe baan als bouwplantoetser is een geweldige kans voor persoonlijke ontwikkeling. Laten we deze functie nader uitlichten.

Wat is een bouwplantoetser?

De bouwplantoetser, een variant van het beroep bouwkundig adviseur, beoordeelt bouwplannen, vergunningsaanvragen of een bestemmingsplan op naleving van relevante wetgeving en veiligheid. Deze functie verbindt technische kennis met juridisch inzicht, detailgerichtheid en ruimtelijke ordening.

Wat houdt een bouwplantoetser in?

Een bouwplantoetser behandelt aanvragen voor WABO en is het eerste gesprekspunt voor burgers en ondernemers over bouwen en bestemmingsplannen. Deze rol vereist een intensieve samenwerking met diverse interne en externe adviseurs en stakeholders en draagt grote waarde bij aan de veiligheid en leefbaarheid van bouwprojecten.

Wat heb jij als bouwplantoetser nodig aan vaardigheden?

Voor deze rol is een hbo-diploma nodig in Bouwkunde of een vergelijkbare opleiding, zowel beschikbaar op wo-niveau. Aanvullende certificeringen zoals ABW1 en ABW2 versterken je positie. Belangrijk is kennis van de WABO en het bouwbesluit. Overige belangrijke persoonlijkheden en vaardigheden die essentieel zijn bij het bekleden van deze functie, zijn: samenwerken, analytisch vermogen, bouwbesluit vaardigheid en planmatig werken. Het opdoen van relevante werkervaring en het opbouwen van een groot netwerk dragen positief bij aan je carrière pad.

Waar kun jij komen te werken als bouwplantoetser?

Bij het zoeken naar nieuwe vacatures, vinden bouwplantoetsers werk bij gemeenten, provincies, architecten- en ingenieursbureaus. Daarnaast kun je als bouwplantoetser ook werken bij adviesbureaus, woningcorporaties en bouwbedrijven. Deze functie biedt een fulltime dienstverband met een rijke variatie aan werkplekken en rollen binnen de bouw- en vergunningssector.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een bouwplantoetser?

Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden en specialisaties mogelijk binnen de bouwkundige onderzoekers, ontwerpers en constructeurs. Deze functie biedt een solide basis voor leidinggevende posities in de bouw en overheidsorganisaties.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris varieert van € 2.600,- tot € 5.500,- bruto per maand, op fulltime basis, afhankelijk van ervaring en werkgever. Naast salaris zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, pensioenbijdragen en professionele ontwikkelingsmogelijkheden.

Conclusie

De functie van bouwplantoetser is veelzijdig en biedt uitdagende kansen, zowel in persoonlijke ontwikkeling als in carrière. Het is een aantrekkelijke keuze voor wie geïnteresseerd is in techniek, juridische aspecten en communicatie binnen de bouwsector. We hopen dat je deze informatie nuttig vond en we wensen je veel succes binnen jouw carrière als bouwplantoetser!

Aan de slag als bouwplantoetser bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als bouwplantoetser bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: