Skip to footerSkip to content

Hoe word je bouwplantoetser?

Hoe word je bouwplantoetser? - Header image

Overweeg je een carrière in de ruimtelijke ordening? Als bouwplantoetser ben je veelzijdig en werk je voor diverse organisaties. Deze functie vereist kennis van relevante wet- en regelgeving. Maar hoe kun je een bouwplantoetser worden? We verkennen de stappen, vaardigheden en opleidingen die nodig zijn voor deze dynamische functie.

Vereiste vaardigheden en competenties

Succesvolle bouwplantoetsers beschikken over grondige kennis van bouwregelgeving en ruimtelijke ordeningswetten. Ze zijn vaardig in het toetsen van bouwplannen, projecten of een vergunning. Nauwkeurigheid, aandacht voor detail en uitstekende communicatievaardigheden zijn essentieel. Deze competenties ontwikkel je door relevante werkervaring en opleidingen in de bouwsector.

Opleiding en training

Een relevante opleiding in bouwkunde of ruimtelijke ordening op hbo- of wo-niveau is een must, evenals kennis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO). Aanvullende cursussen zoals Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht (ABW1), ABW2 of Elementaire Bouwkunde A zijn waardevol. Vanaf 2021 is training in de NTA8800-methode essentieel.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

De functie biedt mogelijkheden om te groeien naar senior posities of je te specialiseren in specifieke aspecten van het vak, zoals een bouwplantoetser WABO of een senior bouwplantoetser. Je kunt ook doorgroeien tot bouwkundig adviseur of hoofd constructeur-ontwerper bouwkunde.

Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om altijd kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Werkomgeving

Binnen de arbeidsmarkt werken bouwplantoetsers bij de overheid, waaronder gemeenten. Bouwplantoetsers kunnen werken in een diverse en flexibele werkomgeving, zowel op kantoor als op afstand. Je werkt samen met een team van professionals, waarbij werkplezier voorop staat. Goede kandidaten voor deze rol zijn essentieel voor elke werkgever en opdrachtgever.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Tips om succesvol te worden

Blijf jezelf ontwikkelen in je vakgebied en blijf op de hoogte van nieuwe bouwtechnieken en -materialen. Netwerken binnen de sector en het volgen van relevante cursussen zijn essentieel voor succes.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Bereid je voor op sollicitatiegesprekken door je technische kennis en ervaring te benadrukken. Kennis van de Wabo, omgevingsvergunningen en de nieuwe Omgevingswet is een pré.

Sollicitatieproces bouwplantoetser bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Een carrière als bouwplantoetser biedt een unieke combinatie van technische uitdagingen en sociale interacties. Voortdurende ontwikkeling en aanpassingsvermogen zijn sleutels tot succes in deze dynamische functie. We hopen dat deze informatie nuttig is en we wensen je veel succes binnen jouw carrière als bouwplantoetser!

Aan de slag als bouwplantoetser bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als bouwplantoetser bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: