Skip to footerSkip to content

Wat doet een beleidsmedewerker verkeer?

Wat doet een beleidsmedewerker verkeer? - header image

De wereld van verkeer en vervoer. Het is dynamisch en altijd in beweging. Een cruciale spil in dit web is de beleidsmedewerker verkeer. Maar wat doet zo iemand nu precies? In deze blog verkennen we uitgebreid de rol van de beleidsmedewerker verkeer. We onderzoeken waarom deze functie zo essentieel is en wat je moet weten als je overweegt deze rol te vervullen.

Wat is een beleidsmedewerker verkeer?

In het kort is een beleidsmedewerker verkeer iemand die beleid ontwikkelt en adviseert over verkeerszaken op zowel lokaal als nationaal niveau. De definitie van een beleidsmedewerker verkeer omvat het analyseren van verkeerssituaties, het opstellen van beleidsplannen en het adviseren van besluitvormers. Je helpt bij het inrichten van de openbare ruimte en je adviseert over mobiliteit, openbaar vervoer en verkeer in de gemeente, regio en provincie. De uitleg van deze functie gaat verder dan alleen de naam; het gaat om het begrijpen van de complexiteit van verkeersstromen en het vinden van oplossingen voor uitdagingen op de weg.

Wat doet een beleidsmedewerker verkeer?

Een beleidsmedewerker verkeer heeft een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. Een van de kernverantwoordelijkheden is het analyseren van verkeersdata om inzicht te krijgen in verkeerspatronen. Stel je een kruispunt voor waar regelmatig ongelukken gebeuren. De beleidsmedewerker verkeer zal deze situatie onderzoeken, data analyseren en aanbevelingen doen voor verbeteringen.

Enkele taken van een beleidsmedewerker verkeer zijn:

  Het opstellen van verkeersbeleid en plannen.

  Samenwerken met stedenbouwkundigen en ingenieurs.

  Adviseren over verkeersmaatregelen en projecten.

  Het organiseren van inspraakavonden voor burgers.

  Deelnemen aan regionale overleggen en samenwerken met verkeerskundigen van andere teams.

  Behandelen van verkeerskundige vragen, klachten en meldingen.

Wat heb jij als beleidsmedewerker verkeer nodig aan vaardigheden?

Als beleidsmedewerker verkeer is analytisch denkvermogen cruciaal, evenals goede communicatieve vaardigheden. De functie bestaat in veelvoud uit samenwerken en adviseren. Het hebben van kennis van verkeerstechniek en stedenbouw kan ook erg nuttig zijn. Daarnaast zijn eigenschappen zoals geduld, doorzettingsvermogen en een kritische blik ook onmisbaar in deze rol. Je kunt voor deze functie verschillende opleidingen volgen. Zo is een relevante hbo-opleiding in de richting van Verkeerskunde, Stedenbouw of Civiele Techniek vaak een goede basis.

Het is essentieel om kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Ook staat ontwikkeling door middel van relevante werkervaring centraal. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Waar kun jij komen te werken als beleidsmedewerker verkeer?

Als beleidsmedewerker verkeer kun je op diverse plekken terechtkomen. Veelal werk je bij gemeenten, provincies of rijksoverheid. Maar ook adviesbureaus en grote bouwbedrijven hebben vaak een beleidsmedewerker verkeer in dienst. De werkomgeving van een beleidsmedewerker verkeer varieert van kantoren tot locatiebezoeken. Het werken bij de gemeente betekent werken in een informele organisatie met korte lijnen waarbij je nauw samenwerkt met collega's ruimtelijke ontwikkeling. Samenwerking met collega's uit diverse disciplines, zoals stedenbouwkundigen, is een dagelijkse realiteit.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een beleidsmedewerker verkeer?

Als beleidsmedewerker verkeer sta je niet stil. Er zijn diverse loopbaantrajecten binnen deze functie. Je kunt doorgroeien naar een functie als manager domein fysieke leefomgeving of je specialiseren in grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen. Het groeipotentieel in deze functie is aanzienlijk en met de juiste inzet en ambitie kun je ver komen.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris van een beleidsmedewerker verkeer varieert afhankelijk van ervaring, opleiding, sector, locatie en werkgever. Gemiddeld kun je denken aan een startsalaris van rond de € 2.500,- bruto per maand, wat kan oplopen naarmate je meer ervaring opdoet. Bovendien biedt de functie naast het salaris vaak ook een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt hierbij denken aan vakantiedagen, een pensioenregeling en soms een dertiende maand. Een bijkomend voordeel kan zijn het individueel keuzebudget. Hoeveel je gaat verdienen en welke voordelen je ontvangt, is dus afhankelijk van diverse factoren en individuele omstandigheden.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Conclusie

De rol van beleidsmedewerker verkeer is cruciaal in onze dynamische wereld van verkeer en vervoer. Van het analyseren van verkeerssituaties tot het opstellen van beleid, deze functie is zowel uitdagend als belonend. Met de juiste vaardigheden, een relevante opleiding en ambitie kun je een significant verschil maken op de verkeersveiligheid en efficiëntie in jouw regio. Binnen deze functie zijn goede prioriteiten stellen, een klantgerichte houding en het vermogen om passende mobiliteitsoplossingen te bieden essentieel. Tevens overleg je regelmatig met je collega-beleidsmedewerker en administratieve ondersteuner. Werken in deze functie gaat actief samen met het team verkeer en andere relevante teams binnen de organisatie. Ben jij klaar voor de uitdaging? We hopen dat je deze informatie nuttig vond en we wensen je veel succes binnen jouw carrière als beleidsmedewerker verkeer!

Aan de slag als beleidsmedewerker verkeer bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als beleidsmedewerker verkeer bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: