Skip to footerSkip to content

Wat doet een begeleider gehandicaptenzorg?

Wat doet een begeleider gehandicaptenzorg - header image

De begeleider gehandicaptenzorg is een onmisbare schakel in de zorgsector. Een begeleider gehandicaptenzorg wordt ook wel 'persoonlijk ondersteuner', 'persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg' of simpelweg 'PBGZ' genoemd. In deze blog duiken we diep in deze functie en ontdek je waarom deze rol zo cruciaal is. Lees verder en ontdek alles over de functie van een begeleider in de gehandicaptenzorg!

Wat is een begeleider gehandicaptenzorg?

Simpel gezegd is het iemand die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een handicap, of het nu gaat om een verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking of een combinatie daarvan. De definitie van een begeleider gehandicaptenzorg gaat echter veel verder dan dat. Het is een professional die zich inzet om de kwaliteit van leven voor mensen met een beperking te verbeteren, met de vraag van de cliënt als uitgangspunt. De persoonlijkheidskenmerken van een begeleider gehandicaptenzorg omvatten empathie, geduld, creativiteit en een sterk gevoel van verantwoordelijkheid.

Wat doet een begeleider gehandicaptenzorg?

Wat doet een begeleider gehandicaptenzorg? De begeleider gehandicaptenzorg beschrijving is uitgebreid en divers. De taken van een begeleider gehandicaptenzorg variëren van het helpen bij dagelijkse activiteiten tot het bieden van emotionele ondersteuning. Enkele taken en verantwoordelijkheden van een begeleider gehandicaptenzorg zijn:

  Assisteren bij persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en eten.

  Begeleiden bij vrijetijdsactiviteiten en uitstapjes.

  Ondersteunen bij medische afspraken en therapieën.

  Opstellen, uitvoeren en bewaken van het ondersteuningsplan.

  Schakelen tussen cliënt, naasten, behandelaren en andere interne en externe betrokkenen.

  Coördinerende taken uitvoeren en zorgen voor sociale contacten van de cliënt.

Wat heb jij als begeleider gehandicaptenzorg nodig aan vaardigheden?

Wanneer je een begeleider gehandicaptenzorg wilt worden, moet je beschikken over specifieke vaardigheden en competenties. Deze vaardigheden en competenties zijn essentieel om de functie effectief uit te voeren. Enkele belangrijke vaardigheden en eigenschappen van een begeleider gehandicaptenzorg zijn:

  Empathie en geduld.

  Sterke communicatieve vaardigheden.

  Probleemoplossend vermogen.

  Creativiteit en flexibiliteit.

  Kennis van medische procedures en therapieën.

  Omgaan met onverwachte situaties en weten wanneer cliënten medicatie nodig hebben.

Naast deze vaardigheden moet je ook een relevante opleiding gevolgd hebben. De basis voor deze rol is de mbo-opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg. Deze opleiding kun je zowel via de beroepsopleidende leerweg (BOL) als de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen. Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ga je naar school en werk je tegelijkertijd bij een erkend leerbedrijf.

Waar kom je te werken als begeleider gehandicaptenzorg?

Als begeleider gehandicaptenzorg kun je op verschillende plekken terechtkomen. Denk aan woon- en zorgcentra, dagbestedingslocaties of zelfs bij mensen thuis. Je kunt werken binnen de intramurale zorg of bij cliënten thuis komen. Persoonlijk begeleiders kunnen toegespitst zijn op een specifiek vraagstuk, zoals de arbeidsparticipatie van cliënten of hun dagbesteding.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een begeleider gehandicaptenzorg?

De carrièremogelijkheden in de begeleider gehandicaptenzorg functie zijn divers. Je kunt je specialiseren in bepaalde soorten handicaps, doorgroeien naar leidinggevende posities of jezelf bijscholen om nog meer expertise te ontwikkelen. Er zijn ook hbo-opleidingen waarmee je persoonlijk begeleider kunt worden, zoals Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). BBL-opleidingen bieden ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling in deze sector. Het begeleider gehandicaptenzorg niveau kan variëren, afhankelijk van je opleiding en ervaring.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris van een begeleider gehandicaptenzorg varieert afhankelijk van ervaring, opleiding, sector en locatie. Een algemene indicatie is tussen de € 2.380,- en € 3.450,- bruto per maand. Er zijn ook persoonlijke begeleiders die op zzp-basis werken, met een salaris dat varieert tussen de € 35,- en € 45,- per uur.

Conclusie

De rol van begeleider gehandicaptenzorg is cruciaal in de zorgsector. Het is een functie die zowel uitdaging als voldoening biedt. Of je nu geïnteresseerd bent in het worden van een begeleider of gewoon meer wilde weten over de functie, we hopen dat deze blog je een duidelijk beeld heeft gegeven van wat het inhoudt om in deze rol te werken. Onthoud altijd de kernwaarden van empathie, geduld en toewijding die centraal staan in deze functie. We wensen je veel succes binnen jouw carrière als begeleider gehandicaptenzorg!

Aan de slag als begeleider gehandicaptenzorg bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als begeleider gehandicaptenzorg bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: