Skip to footerSkip to content

Wat doet een assistent projectleider?

Wat doet een assistent projectleider - header image

De assistent projectleider is een onmisbare schakel in het succes van elk project. In deze blog duiken we diep in de wereld van deze functie. We gaan ontdekken wat een assistent projectleider precies doet, welke vaardigheden nodig zijn en wat je kunt verwachten qua salaris en voordelen. Lees snel verder!

Wat is een assistent projectleider?

"Wat is een assistent projectleider?" hoor ik je denken. Nou, het antwoord is simpel: het is iemand die de projectleider ondersteunt bij het beheren en uitvoeren van projecten. De definitie van een assistent projectleider kan variëren afhankelijk van de sector, bijvoorbeeld in de bouw of bij een gemeente, maar over het algemeen is het iemand die helpt bij het plannen, coördineren en controleren van projecten. Een assistent projectleider is dus een rechterhand van de projectleider, met kenmerken van organisatie, communicatie en technische kennis. Wanneer je gaat werken als projectassistent zul je veel samenwerken met directe collega's en andere projectleiders. Je bepaalt samen met jouw ervaren collega wat de realisatie en het te behalen resultaat van het project wordt.

Wat doet een assistent projectleider?

Een assistent projectleider heeft een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. Een projectassistent helpt bij het opstellen van projectplannen, bewaakt de voortgang, zorgt voor de nodige materialen en communiceert met alle betrokken partijen. Als assistent projectleider ga je aan de slag met de realisatie van multidisciplinaire en tactische projecten en bestuursopdrachten. Enkele voorbeelden van situaties zijn:

  Het opstellen van een tijdschema voor een bouwproject en ervoor zorgen dat alle teams op schema blijven;

  Het organiseren van vergaderingen en bijeenkomsten tussen de projectleider en belangrijke stakeholders;

  Het oplossen van problemen die zich tijdens het project voordoen, zoals vertragingen of budgetoverschrijdingen;

  Communiceren over de voortgang van het project aan het management, projectmedewerkers en partners;

  Het bijhouden van de begroting, het verwerken van facturen en declaraties en het ondersteunen van de projectleider bij financiële zaken.

Wat heb jij als assistent projectleider nodig aan vaardigheden?

Vaardigheden en competenties van een projectmedewerker zijn cruciaal voor het succes van de functie. Je beschikt over een diploma op hbo-niveau. Je bezit een mix van technische kennis, organisatorische skills en uitstekende communicatievaardigheden. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:

  Projectmanagement: kennis van projectmanagementmethodologieën en tools, zoals Agile, Scrum, Lean, Six Sigma of Prince2;

  Communicatie: zowel schriftelijk als mondeling sterk zijn;

  Probleemoplossend vermogen: snel en efficiënt problemen kunnen identificeren, vervolgens te adviseren en op te lossen;

  Tijdmanagement: het vermogen om prioriteiten te stellen, planning te maken op basis van prioriteit en meerdere taken tegelijkertijd zelfstandig te beheren.

Waar kun jij komen te werken als projectassistent?

Als assistent van projectleiders kun je in diverse omgevingen terechtkomen. Dit kan variëren van bouwplaatsen tot gemeenten, afhankelijk van het type project. De sfeer is vaak dynamisch en uitdagend, waarbij je nauw samenwerkt met de projectleider en andere teamleden. Samenwerking, communicatie en een positieve houding zijn essentieel in deze rol.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een assistent van projectleiders?

De doorgroeimogelijkheden van projectassistenten zijn veelbelovend. Na enkele jaren ervaring kun je doorgroeien naar een volwaardige projectcoördinator of projectleider. Andere loopbaantrajecten in assistent projectleider kunnen zijn: senior projectmanager, projectdirecteur of zelfs een consultantrol in projectmanagement. Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Wat kun jij verwachten als gemiddeld salaris en voordelen?

Het gemiddelde salaris van een assistent projectleider kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en sector. Naast een basissalaris kun je vaak ook rekenen op voordelen zoals bonussen, vakantiedagen, pensioenbijdragen en soms zelfs een auto van de zaak. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf en functie. Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Conclusie

De rol van assistent projectleider is zowel uitdagend als belonend. Het is een functie die een mix van technische, organisatorische en communicatieve vaardigheden vereist. Met de juiste instelling en de wil om te leren, kun je een succesvolle carrière opbouwen in deze rol en een waardevolle bijdrage leveren aan elk project waaraan je werkt.

Aan de slag als assistent projectleider bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als assistent projectleider bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: