Skip to footerSkip to content

Wat doet een Administratief Medewerker?

Wat doet een Administratief Medewerker - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan als Administratief Medewerker? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar wat de functie precies inhoudt. Als Administratief Medewerker ben je verantwoordelijk voor de administratieve werkzaamheden, zodat jouw collega's zich op hun eigen taken kunnen richten. Wat is een Administratief Medewerker eigenlijk, welke vaardigheden heb je nodig voor deze functie en waar kun je komen te werken? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een Administratief Medewerker?

Als Administratief Medewerker draag je de verantwoordelijkheid over veel verschillende administratieve taken binnen een organisatie. Je kunt hierbij denken aan het verwerken van uitgaande en inkomende post, het opstellen van rapporten en het bijhouden van de agenda's van collega's. Daarnaast ben je ook bezig met het beantwoorden van de telefoon, de financiële administratie en het invoeren van data en administratieve gegevens in de computersystemen. Kortom, je houdt je bezig met alles omtrent de organisatie en administratie.

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een Administratief Medewerker houdt zich bezig met verschillende algemeen en financieel administratieve taken. Omdat je deze ondersteunende werkzaamheden verricht, kan het bedrijf goed functioneren. Naast het uitvoeren van administratieve werkzaamheden, het beheren van documenten en de financiële administratie, staan Administratief Medewerkers ook in contact met klanten en verschillende afdelingen. Je regelt de financiële correspondentie zowel buiten als binnen het bedrijf en je gaat nauwkeurig en zorgvuldig te werk om fouten met grote gevolgen te voorkomen.

Wat heb jij als Administratief Medewerker nodig aan vaardigheden?

Administratieve Medewerkers moeten beschikken over diverse vaardigheden om hun taken goed uit te voeren. De administratieve functie eisen zijn onder andere het beschikken over communicatievaardigheden, nauwkeurigheid en planningsvaardigheden. Hierbij is het belangrijk dat je vaardig bent in zowel de mondelinge communicatie als de schriftelijke communicatie. Daarnaast moet je kennis hebben van relevante software en computerprogramma's. Tot slot is beschik je over organisatorische vaardigheden en het vermogen om prioriteiten te stellen.

Over het algemeen wordt er minimaal een mbo-diploma gevraagd voor deze functie, maar in sommige gevallen is het al voldoende om een middelbare schooldiploma te hebben. Het is vaak een pré om ervaring te hebben binnen de administratieve sector.

Waar kun jij komen te werken als Administratief Medewerker?

Je kunt in veel verschillende sectoren werken als Administratief Medewerker, zoals binnen de overheid, de gezondheidszorg, het bedrijfsleven of het onderwijs. Jouw werkomgeving kan variëren van een ziekenhuis tot een school of een kantooromgeving.

Soms kan je ook vanuit huis werken, maar dat verschilt per bedrijf en per functie. De mogelijkheid om vanuit huis te werken zorgt wel voor flexibiliteit in jouw werktijden. Het kan ook gunstiger zijn voor sommige mensen in verband met bijvoorbeeld reiskosten en -tijd.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Administratief Medewerker?

Als Bedrijfsadministratief Medewerker kun je je op verschillende manieren ontwikkelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een hogere diploma te behalen of door het volgen van cursussen. Er zijn verschillende soorten Administratief Medewerker functies, zoals Commercieel Administratief Medewerker, Financieel Administratief Medewerker en Secretarieel Medewerker.

Je kunt ook doorgroeien naar een positie als Officemanager, Hoofd Administratie, Management Assistent of HR Medewerker. Je kunt ook groeien naar een rol binnen het projectmanagement, waarbij je verantwoordelijk bent voor het coördineren van verschillende projecten binnen de organisatie.

Salaris en voordelen: wat kun je verwachten?

Jouw salaris kan variëren, afhankelijk van het niveau van de functie, de branche van het bedrijf en de regio waarin de organisatie zich bevindt. Doorgaans ligt het gemiddelde salaris voor deze functie tussen de € 1.800,- en € 2.500,- per maand. Daarnaast zul je secundaire arbeidsvoorwaarden ontvangen, waarbij je kunt denken aan pensioenregelingen, reiskostenvergoeding en verzekeringen.

Conclusie

Als Administratief Medewerker ben je onmisbaar voor alle soorten bedrijven en heb je veel mogelijkheden om door te groeien. De functie kan in de toekomst wellicht veranderen, doordat er veel ontwikkelingen zijn binnen de automatisering en digitalisering. Afgezien daarvan zal je als Administratief Medewerker altijd een belangrijke schakel blijven binnen elke organisatie.

Aan de slag als Administratief Medewerker bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.