Skip to footerSkip to content

Wat doet een Accountmanager?

Wat doet een Accountmanager - header image

Als Accountmanager ben je van cruciaal belang in onze organisatie. Je houdt je voornamelijk bezig met het onderhouden en aangaan van klantrelaties. Wat doet een Accountmanager precies en welke vaardigheden heb je nodig? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een Accountmanager?

Als Accountmanager sta je in contact met potentiële en bestaande klanten, waarbij je verantwoordelijk bent voor het uitbouwen en beheren van deze relaties. Je beschikt over een breed takenpakket en voert een gedegen administratie. Je zorgt voor het genereren van omzet en tevredenheid binnen zakelijke relaties.

Er zijn meerdere soorten Accountmanagers die we kunnen onderscheiden. Zo kun je als Senior Accountmanager werken, als Accountmanager Buitendienst, Assistent Accountmanager, maar bijvoorbeeld ook als new business Accountmanager. Een new business Accountmanager richt zich op de werving van nieuwe klanten. Ben jij meer geïnteresseerd in het onderhouden van een intensieve relatie met een bestaande klant? Dan is relatiebeheer de juiste richting voor jou.

Wat doet een Accountmanager?

De werkzaamheden van Accountmanagers verschillen. We benoemen de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken hieronder:

  Je werkt aan het uitvoeren en opstellen van verkoopstrategieën en accountplannen.

  Je werft nieuwe klanten en identificeert nieuwe verkoopkansen.

  Je geeft productpresentaties en -demonstraties.

  Je versterkt en onderhoudt relaties met bestaande klanten.

  Je bouwt een professioneel netwerk op en neemt deel aan netwerkevenementen.

  Je volgt potentiële klanten door de verkoopcyclus (warme en koude acquisitie) en beheert de verkoopfunnel binnen de financiële administratie.

  Je onderhandelt over contracten, prijzen en overige zakelijke voorwaarden.

Het maakt niet uit of je Senior, Medior of Junior Accountmanager bent, het netwerken blijft altijd een cruciaal onderdeel van jouw werk. Netwerken biedt de mogelijkheid om bestaande relaties te onderhouden en nieuwe klanten te vinden. Tot slot helpt netwerken ook om op de hoogte te blijven van kansen en ontwikkelingen op de markt.

Wat heb jij als Accountmanager nodig aan vaardigheden?

Als succesvol Accountmanager heb je hard en soft skills nodig. Een aantal belangrijke eigenschappen en vaardigheden benoemen we hieronder:

  Je hebt een passie voor sales en commercieel inzicht.

  Je beschikt over het vermogen om te werken met deadlines en targets.

  Je hebt uitstekende onderhandelings- en communicatieve vaardigheden.

  Je bent goed in plannen en organiseren.

  Je kunt problemen oplossen en analytisch denken.

Het is belangrijk om bezig te blijven met jouw persoonlijke ontwikkeling en bepaalde doelstellingen voor jezelf te stellen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een commerciële opleiding of training volgen. Je blijft jouw vaardigheden dan uitbreiden en jouw kennis verbeteren.

Waar kun jij komen te werken als Accountmanager?

Bij Maandag® zijn er allerlei Accountmanager vacatures, door heel Nederland. Benieuwd hoe jouw werkomgeving eruit zou zien? Bekijk Accountmanager vacatures bij jou in de buurt.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Accountmanager?

De diverse carrièremogelijkheden voor jou als Accountmanager zijn afhankelijk van jouw interesses en ambities. Je kunt bijvoorbeeld met een sales functie starten als Junior Verkoper en uiteindelijk doorgroeien tot een Senior Accountmanager. Je kunt specialiseren in een specifieke productgroep of sector of naar een hogere functie, zoals algemeen directeur of Sales Manager. Heb je behoefte aan meer zelfstandigheid, dan kun je er ook voor kiezen om als freelancer te gaan werken.

Je kunt op verschillende manieren jouw verdere carrièrepad vormgeven. Zo kun je bijvoorbeeld een mbo opleiding volgen of marketing-, sales- en managementtrainingen volgen. Op deze manier vergroot je jouw kansen om door te groeien.

Salaris en voordelen: wat kun je verwachten?

Wat je als Accountmanager verdient en wat de eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, is afhankelijk van opleidingsniveau, ervaring en de sector waarin je werkt. Doorgaans verdient een Accountmanager bruto rond de € 2.500,- tot € 3.500,- per maand. Een Accountmanager met meer specialistische kennis kan een bruto salaris verwachten van rond de € 4.000,- en € 6.000,- of meer per maand.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Accountmanager verschillen per bedrijf. Voorbeelden zijn een telefoon en/of laptop, vakantiedagen, prestatiebonussen en pensioenregelingen. Verder kan het ook zijn dat je doorgroeimogelijkheden en opleidingsbudgetten krijgt, zodat je kunt blijven ontwikkelen.

Conclusie

We hebben besproken wat een Accountmanager doet, waar je kunt werken en welke vaardigheden je nodig hebt. Overweeg je om aan de slag te gaan als Accountmanager? Bekijk onze vacatures!

Aan de slag als Accountmanager bij Maandag®

Bekijk onze vacatures Accountmanager.