Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

‘Samenwerking met Maandag® beviel zo goed, dat ik er zelf onderdeel van wilde zijn’

Professionals-verhaal-Judith-Sjamaar

Maandag® biedt gedetacheerde professionals kansen voor een carrière switch, ondervond Judith Sjamaar, die de overstap wilde maken van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Hoewel zij geen ervaring had, kreeg zij toch het vertrouwen en kon zij via Maandag® voor de klas gaan staan. De samenwerking beviel Judith zo goed, dat zij nu zelf als recruiter werkt. “Wie bereid is te blijven leren, kan zichzelf opnieuw uitvinden.” 

Met haar eigen bedrijf adviseerde Judith Nederlandse bedrijven die in Azië zaken wilden doen, en omgekeerd. “Ik nam regelmatig stagiairs aan die nog wel erg veel moesten leren. Tegenover vriendinnen was ik wel eens kritisch over het onderwijs. Zij vonden dat ik niet klagend aan de zijlijn moest blijven staan, maar zélf docent moest worden.” Dat zette Judith aan het denken, en zij besloot de stoute schoenen aan te trekken. Ze ging aan de Hogeschool Rotterdam een tweejarige opleiding volgen om docent Economie te worden. “Het was een opleiding waarbij ik één dag per week les kreeg en vier dagen voor de klas zou staan om mijn opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen. Ik wilde dat op mijn eigen manier aanpakken, dus zelf op zoek naar een baan. Ik solliciteerde op verschillende vacatures en kwam bij Maandag® uit.” 

Zo veel mogelijk ervaring opdoen in het onderwijs

Bij haar eerste kennismaking had Judith meteen al een goede klik met Maandag®-recruiter Patty. “We hadden een heel prettig en lang gesprek over het bedrijfsleven versus het onderwijs. Patty, die zelf pedagogiek had gestudeerd, nam echt de tijd voor me en ze was benieuwd hoe ik mezelf voor de klas zag staan.” Patty durfde het na dit gesprek aan met Judith, ondanks haar gebrek aan ervaring. Judith kreeg het vertrouwen en de kans om op het MBO aan de slag te gaan. Judith: “Ik gaf Rekenen en Nederlands binnen een opleiding Techniek. Voor die leerlingen waren het bijvakken waar ze niet zoveel mee hoefden te doen. Er was weinig respect en discipline, viel me op. Maar binnen de kortste keren kreeg ik dat respect. Ik behandelde hen zelf ook als volwaardige mensen, nam hen niet als een klein kind bij de hand. Ik was duidelijk over hun verantwoordelijkheden. En stelde: als je die niet neemt, dan is dat jouw keus. Ik pakte het aan zoals ik mijn bedrijf heb geleid. Daar verwachtte ik ook dat mensen het werk doen waarvoor ze worden betaald. Die aanpak werkte: ik won hun vertrouwen. Leerlingen kwamen bijvoorbeeld ook bij mij als er problemen waren.”  

Na deze opdracht volgden nog vier projecten op verschillende scholen. Judith: “Mijn eerste school wilde mijn contract afkopen, wat met Maandag® werd overlegd. Maar dat zag ik zelf niet zitten.  Want ik wilde juist zoveel mogelijk ervaring opdoen binnen het onderwijs, waarbij ik een kijkje wilde nemen in verschillende keukens. Die kans kreeg ik van Maandag® en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Ik heb er volop van genoten.” 

Van Maandag® professional tot Maandag® recruiter

Judith was bijna klaar met haar opleiding, toen het van binnen begon te kriebelen. “De samenwerking met Maandag® beviel me zo goed, dat ik er zelf onderdeel van wilde zijn. De openheid, de hartelijkheid, de collegiale sfeer… Bij Maandag® heb ik me van het begin af aan op mijn plek gevoeld. Toen er een vacature voor een recruiter voorbij kwam, besloot ik te solliciteren. Wat Maandag® voor mij als professional had gedaan, wilde ik zelf ook voor anderen gaan doen. Ik werd aangenomen en heb mijn opleiding vaarwel gezegd. Dat zag ik vooraf niet aankomen, maar je weet nooit hoe het leven loopt. Maandag® bood me de kans om nieuwe wegen in te slaan en daarin te groeien. Die kans wil ik nu graag aan anderen bieden. Er is veel mogelijk wanneer je toe bent aan een carrièreswitch. Het vraagt om lef, maar ook om realiteitszin. Toen ik de stap durfde te zetten om docent te worden, zag ik óók dat ik daar een opleiding voor nodig had. Als je zelf bereid bent om in jezelf te investeren, is Maandag® bereid om je de volgende stap te helpen zetten. En de stap erna.” 

Denk jij ook na over een carrière switch? Ga met ons het gesprek aan en laat hier je gegevens achter.