Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Verpleegkundige?

Salaris Verpleegkundige - Wat verdient een Verpleegkundige?

Ben jij geïnteresseerd in een baan als Verpleegkundige waarbij je bezig bent met medische taken en verpleegtechnische handelingen uitvoeren? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar wat een Verpleegkundige verdient. Wat is het gemiddelde salaris van een Verpleegkundige, welke factoren hebben invloed op het salaris en hoe kun je jouw salaris verhogen? We bespreken dit en meer in deze blog.

Gemiddeld salaris Verpleegkundige

Welk salaris verdienen Verpleegkundigen? Het gemiddelde salaris van een Verpleegkundige varieert en is afhankelijk van factoren als opleiding, ervaring, locatie en sector. Als je een hogere opleiding hebt gevolgd en meer ervaring hebt dan iemand die net start, verdien je ook een hoger salaris uiteraard. Daarnaast heeft ook de sector waarin je werkt invloed op de hoogte van jouw salaris. Hierbij moet je denken aan sectoren als ziekenhuizen, thuiszorg of verzorgings- en verpleeghuizen.

Het gemiddeld maandsalaris van Verpleegkundigen in Nederland ligt tussen de € 2.500,- en € 3.500,- bruto. Hierbij ligt het gemiddelde uurtarief tussen de € 15,- en € 25,-, maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw ervaring en functie. Je kunt over het algemeen hogere uurtarieven hanteren wanneer je als freelancer werkt.

Het is belangrijk om te vermelden dat de bedragen die benoemd worden op deze pagina, slechts ruwe schattingen zijn. Het daadwerkelijke bedrag verschilt per individu.

CAO en salarisschalen

Vaak is het salaris van een Verpleegkundige vastgelegd in een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO). De CAO kan per sector verschillen. Zo kan het zijn dat je in een ziekenhuis een andere CAO hebt dan wanneer je in de thuiszorg werkt.

Er zijn binnen elke CAO, salarisschalen opgesteld die zijn gebaseerd op opleiding, ervaring en verantwoordelijkheden. Als je een hogere opleiding afrond of meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien binnen deze opgestelde salarisschalen.

Functiedifferentiatie

Wil je mbo-Verpleegkundige niveau 4, hbo-Verpleegkundige niveau 5 of gediplomeerd Verpleegkundige worden? Jouw niveau heeft invloed op jouw verantwoordelijkheden en salaris. Doorgaans geldt dat je een hoger salaris ontvangt en meer verantwoordelijkheden krijgt, wanneer je een hoger opleidingsniveau hebt.

Wanneer je werkt als Verpleegkundig Specialist verdien je meer dan een leerling Verpleegkundige en heb je ook meer verantwoordelijkheden. Als je een carrière binnen de Verpleegkunde overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillende functies binnen de sector.

Verschillende in salaris tussen sectoren en locaties

We hebben eerder al even benoemd dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op jouw salaris en arbeidsvoorwaarden. De locatie van de organisatie waarvoor je werkt en de sector waarbinnen deze organisatie valt, spelen een belangrijke rol bij het bepalen van jouw salaris.

Doorgaans verdient een Verpleegkundige die in een algemeen ziekenhuis, een specialistische kliniek of de individuele gezondheidszorg werkt meer dan iemand die in een verpleeghuis of de thuiszorg werkt. Ook zien we variaties in het salaris als we kijken naar verschillende locaties. Dit komt omdat er regionale verschillen zijn op het gebied van de kosten van levensonderhoud en verschillen in vraag en aanbod.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Jouw opleiding en ervaring is ook van belang bij het bepalen van jouw salaris als Verpleegkundige. Het is over het algemeen zo dat een Verpleegkundige met een diploma op mbo niveau minder verdient dan iemand die een hbo-opleiding Verpleegkundige heeft afgerond.

Als je meer ervaring opdoet binnen jouw functie, kun je binnen de salarisschalen doorgroeien. Daarnaast kan het nuttig zijn om aanvullende certificaten of een hogere diploma Verpleegkundige te behalen. Je kunt specialiseren in een bepaald gebied of een masteropleiding volgen. Zo kun je meer verantwoordelijkheden krijgen, en daarmee ook een hoger salaris ontvangen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als Verpleegkundige ontvang je naast het salaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij deze secundaire arbeidsvoorwaarden kun je denken aan vakantiedagen, pensioenopbouw, onregelmatigheidstoeslag en eindejaarsuitkering. Welke voorwaarden jij ontvangt, is afhankelijk van jouw werkgever en de CAO. Het is verstandig om rekening te houden met de secundaire arbeidsvoorwaarden tijdens het beoordelen van jouw totaalpakket als Verpleegkundige.

Verwachte salarisgroei voor Verpleegkundigen

Je kunt als Verpleegkundige doorgroeien naar een hogere salarisschaal en jouw salaris kan op verschillende manieren toenemen. Jouw salarisgroei is afhankelijk van jouw opleiding en ervaring en ook de sector waar je in werkt speelt hierbij een grote rol.

Tips om het salaris te verhogen

Wanneer je geïnteresseerd bent in een functie als Verpleegkundige dan wil je vaak ook weten hoe je jouw salaris kunt verhogen. We hebben al een aantal onderdelen benoemd, maar zetten de tips graag nog even voor je op een rijtje. Hieronder bespreken we de tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris.

    Specialiseer in een bepaald vakgebied binnen jouw sector.

    Onderhandel met jouw werkgever over jouw salaris.

    Investeer in jouw ontwikkeling en het volgen van een relevante cursus of opleiding.

    Werk aan het verbeteren van jouw soft skills.

    Overweeg het werken binnen een andere sector of op een andere locatie.

Door actief aan jouw professionele ontwikkeling te werken en de tips te volgen, kun je doorgroeien in jouw carrière en jouw salaris mogelijk verhogen.

Conclusie

We hebben besproken wat een Verpleegkundige gemiddeld verdient. Je weet nu welke factoren invloed hebben op de hoogte van jouw salaris en hoe het zit met de salarisschalen, de CAO en dat het salaris verschilt per functie binnen de Verpleegkunde. We hebben het ook gehad over de verwachte salarisgroei en de secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt ontvangen.

Wanneer je jouw salaris wilt verhogen, is het verstandig om te specialiseren, investeren in cursussen en opleidingen en om te onderhandelen met jouw werkgever. Daarnaast is kun je jouw salaris ook verhogen door jouw soft skills te ontwikkelen of de overstap te maken naar andere locaties en sectoren.

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van het beroep van Verpleegkundige en het gemiddelde salaris wat hierbij komt kijken. Jouw carrière draait natuurlijk niet alleen om het salaris; je kunt ook een groot verschil maken in levens van mensen en het beroep biedt veel voldoening. Wanneer je beschikt over de juiste inzet en motivatie, kun je op persoonlijk en professioneel gebied groeien binnen deze waardevolle en belangrijke functie.

Aan de slag als Verpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures Verpleegkundige.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Verpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: